JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on käyttänyt epätavallista haamukuvaukseksi kutsuttua kuvantamistekniikkaa kaasumolekyylin spektroskooppisten mittausten tekemiseksi. Uusi Tampereen teknillisen yliopiston, Itä-Suomen yliopiston ja ranskalaisen University of Burgundy Franche-Comtén tieteilijöiden lähestymistapa toimii laajalla aallonpituusalueella ja voisi parantaa ilmakehän kasvihuonekaasujen, kuten metaanin mittauksia.

Tutkijat raportoivat lähestymistapansa laajentavan haamukuvantamisen (Ghost imaging) tekniikkaa, jolla tuotetaan erittäin tehokkaita spektrisiä mittauksia esimerkiksi kaasumolekyylin kemiallisesta koostumuksesta.

Tekniikalla pystytään mittaamaan kasvihuonekaasu metaanin spektristä olemusta alle nanometrien resoluutiolla. Tämä saavutetaan käyttämällä haamukuvausta ja superjatkumovalolähdettä kaappaamaan näytteiden läpi välitettyä aallonpituusriippuvaista valoa.

Haamukuvantaminen tuottaa kuvia korreloimalla kahden valonsäteen voimakkuutta, jotka yksin eivät sisällä mitään oleellista informaatiota kohteen muodosta vaan antavat epäsuoria päätelmiä sen ominaisuuksista. Tämä lähestymistapa voi poistaa joitain tyypillisiä kuvantamisjärjestelmien aiheuttamia vääristymiä rankoissa ympäristöissä ja sitä on käytetty luomaan suuriresoluutioisia kuvia fyysisistä objekteista ja viime aikoina palauttamaan salattuja ultranopeita signaaleja pikosekuntien aikajaksoissa.

Kaasumolekyylit ovat usein harvassa ja täten muuttavat kokonaisvalon läpäisevyyttä vain hyvin vähän. Siten niiden havaitsemiseen tarvitaan yleensä voimakkaita valonlähteitä tai erittäin herkkiä ilmaisimia. Perinteisissä yhden aallonpituuden spektroskopiamenetelmissä takaisin palaava heikko valosignaali on myös edelleen jaettava eri aallonpituuksiin ilmaisun toteuttamiseksi.

- Tämä voi olla ongelmallista, kun signaali on erittäin heikko. Meidän menetelmä havaitsee kaikki aallonpituudet toisiinsa sekoittuneena ja luo siten paljon vahvemman signaalin, joka mahdollistaa herkemmät mittaukset, toteaa tutkimusta vetänyt Caroline Amiot.

- Koska tekniikkamme perustuu integroidun signaalin tunnistamiseen, joka sisältää monia aallonpituuksia, se mahdollistaa mittaukset vähemmän tehokkailla valonlähteillä ja aallonpituuksilla, joilla erittäin herkkiä ilmaisimia ei ole käytettävissä.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 12.10.2018

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template