JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Jos halutaan toteuttaa huippunopeita 5G-verkkoja, pitää turvautua ns. massiivisiin eli kymmenien tai jopa satojen antennien MIMO-järjestelmiin. Ruotsalainen tutkija on nyt osoittanut, että tällaisten massiivisten MIMO-järjestelmien datansiirtokyvylle ole ylärajaa.

Tietoliikennejärjestelmien apulaisprofessori Emil Björnson Linköpingin yliopistosta sanoo, että massiivisen MIMO:n rajaton kapasiteetti on nyt osoitettu sekä matemaattisesti että simuloinneilla. Tulokset on julkaistu IEEE Transactions on Wireless Communications -lehdessä.

Viimeisen 5-10 vuoden aikana tiedeyhteisö on tullut yhteisymmärrykseen siitä, että massiivisten antennijärjestelmien siirtokyvyssä olisi yläraja. Tietyssä ajassa, tietyllä kaistanleveydellä ja tietyllä alueella voidaan siirtää vain tioetyn verran dataa. Rajoittavaksi tekijäksi on katsottu tietty häiriö (pilot contamination), joka nousee esiin, kun mitataan sitä, miten signaalit matkaavat.

Bjönsonin mukaan päätelmä on johtunut vääränlaisesta mallista. Käytetty metodi oli liian yksinkertainen. – Jos käytetään enemmän antenneja ja prosessoidaan lähetettävät ja vastaanotettavat signaali oikein, voidaan uoda järjestelmä, jossa datansiirron kapasiteetille ei ole rajaa, Björnson sanoo.

Jos sata antennia yhdistetään massiiviseen MIMO-järjestelmään, jossa joakinen antenni lähettää 10 milliwatin teholla, tulee kokonaislähetystehoksi vain yksi watti. Nykytukiasemissa lähetysteho on 40 watin luokkaa, joten MIMO-järjestelmissä päästään huomattavasti energiatehokkaampaan lukemaan. Pieni lähetysteho riittää, kun jokainen antenni on tarkkaan suunnattu.

Björnsonin yhdessä ranskalaisten ja italialaisten tutkijoiden kanssa kehittämä simulointikoodi on vapaasti käytettävissä Githubissa.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template