JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Jos halutaan toteuttaa huippunopeita 5G-verkkoja, pitää turvautua ns. massiivisiin eli kymmenien tai jopa satojen antennien MIMO-järjestelmiin. Ruotsalainen tutkija on nyt osoittanut, että tällaisten massiivisten MIMO-järjestelmien datansiirtokyvylle ole ylärajaa.

Tietoliikennejärjestelmien apulaisprofessori Emil Björnson Linköpingin yliopistosta sanoo, että massiivisen MIMO:n rajaton kapasiteetti on nyt osoitettu sekä matemaattisesti että simuloinneilla. Tulokset on julkaistu IEEE Transactions on Wireless Communications -lehdessä.

Viimeisen 5-10 vuoden aikana tiedeyhteisö on tullut yhteisymmärrykseen siitä, että massiivisten antennijärjestelmien siirtokyvyssä olisi yläraja. Tietyssä ajassa, tietyllä kaistanleveydellä ja tietyllä alueella voidaan siirtää vain tioetyn verran dataa. Rajoittavaksi tekijäksi on katsottu tietty häiriö (pilot contamination), joka nousee esiin, kun mitataan sitä, miten signaalit matkaavat.

Bjönsonin mukaan päätelmä on johtunut vääränlaisesta mallista. Käytetty metodi oli liian yksinkertainen. – Jos käytetään enemmän antenneja ja prosessoidaan lähetettävät ja vastaanotettavat signaali oikein, voidaan uoda järjestelmä, jossa datansiirron kapasiteetille ei ole rajaa, Björnson sanoo.

Jos sata antennia yhdistetään massiiviseen MIMO-järjestelmään, jossa joakinen antenni lähettää 10 milliwatin teholla, tulee kokonaislähetystehoksi vain yksi watti. Nykytukiasemissa lähetysteho on 40 watin luokkaa, joten MIMO-järjestelmissä päästään huomattavasti energiatehokkaampaan lukemaan. Pieni lähetysteho riittää, kun jokainen antenni on tarkkaan suunnattu.

Björnsonin yhdessä ranskalaisten ja italialaisten tutkijoiden kanssa kehittämä simulointikoodi on vapaasti käytettävissä Githubissa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template