JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Sovelluksen kehittäminen ei aina vaadi tuhansien virhealttiiden koodirivien vääntämistä. MATLABin ja Simulinkin avulla voidaan kehittää vaikkapa älypuhelimeen sovellus ilman, että koodaa yhtäkään riviä C- ja java-koodia, esittu Mathworksin vanhempi sovellusinsinööri Antti Löytynoja ETN:n järjestämässä Embedded Conference Finlandissa viime viikolla.

Löytynoja esitteli itse kehittämäänsä sovellusta, joka tulkitsi älypuhelimen liikeantureiden perusteella esimerkiksi, käveleekö käyttäjä vai istuuko hän. – Tein tämän täysin MATLABilla ja Simulinkillä. Enkä minä ole mikään Android-kehittäjä ja silti tein tekoälyä hyödyntävän sovelluksen Android-älypuhelimeeni, Löytynoja esitteli.

Sovellus ottaa anturien dataa, tekee sen pojalta päätelmiä ja lähettää dataa pilveen, jossa kootaan tilastoa käyttäjän toiminnoista erilliselle webbisivulle. - Tämä kaikki ilman C- tai C++-koodia, graafisella Simulink-mallilla.

Mallissa anturien dataa syötetään MATLAB-toiminnoille ja tämän perusteella arvioidaan käyttäjän toimintaa, näytetään toimintaa kuvaava kuva ruudulla ja syötetään pilveen. Tämä on tietysti mielenkiintoinen viritys, mutta ennen kaikkea se kuvaa muutosta vaativassa, koneoppimista hyödyntävässä sulautetussa ohjelmoinnissa. Se mikä ennen vaati raskasta koodia, onnistuu nyt graafisessa ympäristössä vetämällä, pudottamalla ja kuvailemalla. Ja sovelluksen siirto raudalle onnistuu yhtä nappia painamalla.

Motivaatio tähän muutokseen tulee IoT-kehityksestä. Lähivuosina verkkoon on kytketty 20-50 miljardia laitetta, jotka tuottavat valtavan märän dataa, eikä sitä kaikkea voi prosessoida datakeskuksissa. – Päätelaitteiden tai verkon reunalla olevien edge-laitteiden tulee kyetä prosessoimaan tätä dataa ja tehdä ennusteita sen perusteella itse, Löytynoja perusteli.

Tämä tuo mukanaan monia haasteita. – Miten kehittäjät, joilla ei ole ymmärrystä datatieteestä, voivat kehittää ennustavia malleja laitteisiin, Löytynoja kysyi. Toinen haaste liittyy algoritmien siirtämiseen edge-laitteisiin. Kuinka se onnistuu, jos ei ole sulautettujen laitteiden suunnittelija?

Lisäksi ongelmia muodostaa IoT-järjestelmän kehittäminen, jos ei omaa mitään taitoja pilviohjelmoinnista. Ja jos käytössä on jo analytiikkaa, miten se integroidaan nykyisin it-järjestelmiin. Näihin kysymyksiin Löytynoja vastaa ECF-esityksessään, joka on katsottavissa tapahtuman Youtube-kanavalla.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2