JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

USBC-liitin on jo yli kaksi vuotta vanha. Viimeistään nyt laitevalmistajien on syytä siirtyä uuteen liittimeen. Yhdellä ja samalla liitännällä voidaan korvata monta vanhaa.

Artikkelin on kirjoittanut Rutronikin tuotemyynnistä vastaava päällikkö Marko Milosevic

USB Implementers Forum (USB-IF) esitteli uusimman C-tyypin USB-liitännän vuonna 2014. Sitä käytetään jo useissa älypuhelimissa, tableteissa ja kannettavissa tietokoneissa, mutta aivan vielä uusi väylä ei ole lyönyt täysin läpi. Liitinten ja laitteiden valmistajien pitää kysyä, milloin uuteen liittimeen pitää toden teolla sitoutua.

USB-C:n puolesta puhuu moni seikka. Symmetrisen muodon tuoman käyttäjäystävällisyyden lisäksi se erottuu ennen kaikkea edeltäjiään suuremman tehonsyötön ansiosta (ks. oheinen laatikko).

Jotta saisi irti käytettävissä olevat 100 wattia, kaikkien komponenttien täytyy tukea USB PD -määritystä (USB Power Delivery). Se sisältää sähköisesti merkityn kaapelin (jossa on sisäänrakennettu piiri) joka havaitsee, kuinka paljon virtaa liitetyt laitteet kestävät. Standardi määrittelee myös, mikä pää on lähde ja mikä pää vastaanotin. Mikäli lähde tuottaa sata wattia, mutta vastaanotin voi ottaa vastaan vain 4,5 wattia, integroidun piirin täytyy sovittaa syöttövirta niin ettei vastaanotin vaurioidu. USB-PD-määritys valmistui draftina toukokuussa 2015. Versio 1.2 seurasi maaliskuussa 2016. Kaapelien valmistajille tämä tarkoittaa tarvittavien säätöjen tekemistä. Kuluttajien täytyy kiinnittää huomiota siihen, mitä kaapeleita he ostavat ja käyttävät. USB-IF-järjestöllä on tähän lääke: se tarkistaa tuotteet ja myöntää sitten niille ainutlaatuiset sertifiointinumerot.

USB 3.1

C-tyypin USB-liitin mahdollistaa myös toisen polven USB 3.1-liitännän käytön. Siihen viitataan usein termillä USB 3.1 Type-C. Tätä pitäisi kuitenkin käyttää varoen, sillä se voi nostaa kuluttajissa vääriä odotuksia: he olettavat automaattisesti, että uudella C-tyypin liittimellä on sama siirtonopeus kuin uusimmalla USB 3.1:llä. Itse asiassa nämä kaksi ovat itsenäisiä, sillä liittimet eroavat suunnittelultaan. Määritys kuitenkin yksilöi, mitä vaaditaan tunnistamaan ja ajamaan liitettyjä laitteita. Tämä sisältää prosessorin ja piirikortin liittimen lisäksi. Jotta voisi hyödyntää kaikkia toisen polven USB 3.1:n etuja pitää prosessorin ja piirikortin käyttää kaikki liittimen nastoja. Mikäli näin ei ole, siirtonopeus alenee taaksepäin yhteensopivuuden takia ketjun heikoimman linkin tasolle.

USB-C:n edut
+ kääntövarma liitäntä
+ kaapelin molemmat päät samanlaiset (isäntä ja laite)
+ lähetysteho jopa 100 wattia
+ siirtää audiota ja kuvaa teräväpiirtona, joten yhdistää ja korvaa VGA-, DVI-, HDMI-, MHL- ja Thunderbolt-liitännät
Odotetaan Applea ja Samsungia…

Eduista huolimatta jotkut ovat yhä haluttomia käyttämään USB-C-liitintä. Laite- ja liitinvalmistajien täytyy kuitenkin seurata markkinoita tarkkaan, jotta eivät jää jälkeen. Useimmat odottivat signaalia pioneereilta, Samsungilta ja Applelta. Samsungin kevällä 2016 esitelty lippulaivamalli Galaxy S7 luotti vielä USB Micro B -liitäntään. Apple on ainkin varsutanut uusimman Macbookinsa uusimmalla USB-liitännällä. Samalla kun uudessa iPhonessa on uusi liitin, reitti menestykseen käy selväksi kaikille.

USB-C:tä vahvistaa myös jatkuva mobiilin yleistyminen. Uusi liitäntä korvaa VGA-, DVI-, HDMI- ja MHL-liitännät yhdellä liitännällä, joten laitteissa täytyy olla vain yksi portti videota, audiota ja virtaa varten. Tämä tarkoittaa, että myös muiden alojen täytyy miettiä USB-C:n käyttämistä. Jos autonvalmistajat lisäävät liitännän ajoneuvoihinsa, asiakkaat voivat ladata tablettinsa tien päällä tai toistaa musiikkia sen kautta.

tai ollaan pioneereja

Laitevalmistajat, jotka haluavat kulkea kehityksen kärjessä, joutuvat miettimään monia asioita. Esimerkiksi monet älypuhelimet on konfiguroitu USB 2.0- tai 3.0-standardia varten, eivätkä ne tue PD-tehonsiirtoa. Erityistä huomiota pitää kiinnittää siihen, että asiakkaat saavat oikean kaapelin. Ei ole sopivaa, että korvataan kaapeli sähköisesti merkitsemättömällä kaapelilla, jossa ei ole piiriä.

Jotkut valmistajat tarjoavat jo USB-C-tyypin liittimiä. Esimerkiksi JAE, joka oli mukana määrittelemässä standardia, on kehittänyt DX07-sarjan. Se on täysin yhteensopiva USB Type-C -määrityksen kanssa ja tarjoaa kaikki standaridn edut. Pitkälle integroidut liittimet on tarkoitettu ensisijaisesti älypuhelimiin. DX07:n kapea versio tarjoaa vielä pienemmät mitat. Kaikissa sarjan tuotteissa on erinomaiset EMI/EMC-ominaisuudet, mekaaninen lujuus ja kestävät lukitusmekanismit.

Kaikki USB-C-liitännän edut kompaktissa paketissa: JAE:n DX07-liitäntäsarja.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template