JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

NETWORKS

 • Huawein perustaja: Emme koskaan luovuttaisi dataa

  Huawein perustaja Ren Zhengfei on antanut toimittajoukolle harvinaisen haastattelun yhtiön päämajassa Shenzhenissä. Hän kiisti tiukasti syytökset, joiden kohteena yritys on viime aikoina ollut. – Rakastan maatani, mutta en koskaan tekisi mitään aiheuttaakseni vaikeuksia toisella maalle tai kellekään yksilölle.

 • Tarvitaanko autossa nopeinta wifiä? Ilmeisesti tarvitaan

  Autoista on nopeaa vauhtia tulossa ”tietokoneita pyörillä”, joten niihin tuodaan nopealla tahdilla myös kulutuselektroniikasta tuttua tietotekniikkaa. Cypress Semiconductor esitteli Las Vegasin CES-messuilla ensimmäiset piirisarjansa, joilla autoihin voidaan uusi WiFi 6 -yhteys.

 • Telia lopettaa lankapuhelut

  Telia Finland lakkauttaa lankapuhelinpalvelujen tarjoamisen vuoden 2019 kuluessa. Hyvin palvellut tekniikka väistyy historiaan asiakkaiden siirryttyä matkapuheluihin ja muihin puhepalveluihin. Tällä hetkellä puheliikenteestä kulkee vanhoja kuparilinjoja pitkin enää kolme prosenttia.

 • CES: Kodeissa siirrytään WiFi 6 -aikaan

  Viime vuonna WiFi Alliance päätti selkeyttää wlan-standardien nimeämisen ja antoi seuraavan polven 802.11ax-tekniikalle nimen WiFi 6. Nyt uusi nimi on tulossa käyttöön. Las Vegasin CES-messuilla Netgear esitteli uudet Orbi-sarjan reitittimet, jotka tukevat uutta WiFi 6 -tekniikkaa.

 • Elisalla jo satoja 5G-tukiasemia

  Elisa kertoi vuoden alussa käynnistäneensä 5G-verkkojen toiminnan Tampereen ja Helsingin lisäksi Turussa ja Jyväskylässä. Yhtiön mobiiliteknologioista vastaavan Eetu Prieurin mukaan operaattorilla on näissä kaupungeissa useita satoja 5G-valmiita tukiasemia.

 • 2019 on 5G:n vuosi

  ETN:n uutispalvelu vetäytyy nyt ansaitulle joulutauolle. Takaisin tositoimiin palaamme tammikuussa. Ensi vuodesta tuleekin mielenkiintoinen, kun esimerkiksi ensimmäiset kaupalliset 5G-verkot aloittavat toimintansa.

 • Vuoden luetuimmat: Huawei joutui oppositioon

  Yksi päättyvän vuoden uutisoidumpia aiheita ja myös ETN:n luetuimpia oli Huawein joutuminen oppositioon useiden maiden 5G-verkkojen rakentamisesta. Huawei vastaa kritiikkiin lisäämällä avoimuuttaan. Se esimerkiksi avaa helmikuussa Brysseliin keskuksen, jossa operaattorit ja valtiot päästetään tutustumaan verkkolaitteiden lähdekoodiin.

 • Virve-verkossa siirrytään uuteen aikaan 2022

  Erillisverkot Oy ryhtyy ottamaan käyttöön uuden polven Virve-palveluita kaupallisissa mobiiliverkoissa vuonna 2022. Tämä tarkoittaa pidemmällä aikavälillä myös nykyisen Virven alasajoa. Erillisverkot turvaa nyky-Virven palvelut niin pitkään, että eri toimijat pystyvät siirtymään uuteen teknologiaan hallitusti.

 • Israelilaisten biometrinen data oli kaupallisessa datakeskuksessa

  Kun nykyään puhutaan niin paljon siitä, kuinka paljon tietoa viranomaisilla ja yrityksillä on meistä, on hyvä asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Israelilainen sanomalehti kertoo, että maan hallituksen hallussa oleva biometrinen data kaikista kansalaisista oli lakien vastaisesti tallennettu yksityiseen, kaupalliseen datakeskukseen.

 • 15 miljoonaa hyökkäystä päivässä

  Tietoturvayhtiö Check Point on julkistanut tietoturvaennusteensa ensi vuodelle. Ikävä kyllä moni asia pysyy ennallaan ensi vuonna. Hyökkäysten määrä ei ole ainakaan vähentymässä. – Eilen kirjasimme 15 miljoonaa verkkohyökkäystä, kuvaa Check Pointin maajohtaja Robert Lindqvist (kuvassa).

 • Nokian raportti: IoT-bottiverkot ovat kasvava riesa

  Nokia on julkistanut jokavuotisen Threat Intelligence -raporttinsa verkkojen tietoturvatilanteesta. Uusimman raportin antisankariksi nousevat IoT-bottiverkot. Jo 78 prosenttia operaattorien verkoista havaituista haitoista liittyi IoT-bottiverkkojen generoimaan liikenteeseen.

 • Nokian Bridge-ohjelmasta ponnistanut Haltian sai lisärahaa

  Yksi Nokian Bridge-ohjelman menestyneimmistä yrityksistä on IoT-ratkaisuja kehittävä Haltian. Nyt yritys vie päätökseen 4,5 miljoonan euron rahoituskierroksen vauhdittaakseen Thingsee IoT -alustaansa pohjautuvien digitalisaatioratkaisujen vientiä kansainvälisille markkinoille.

 • Huawei vastaa syytöksiin avoimuudella

  Kiinalainen Huawei on joutunut monen maan hampaisiin, kun sen verkkolaitteita ei hyväksytä operaattorien 5G-toteutuksiin. Yhtiön kyberturvallisuusasioista globaalisti vastaavan Mika Lauhteen mukaan syytöksiin vastataan avoimuudella. Helmikuussa Huawei avaa Brysselissä uuden kyberturvakeskuksen, jossa valtiot ja operaattorit pääsevät tutustumaan sen laitteiden lähdekoodiin.

 • Qualcomm kutisti IoT-modeeminsa

  Qualcomm on esitellyt uuden IoT-laitteiden modeemipiirin LTE-verkkoihin. Sekä M1- että NB2-standardeja tukeva piiri on puolta pienempi kuin edeltäjänsä ja kuluttaa tehoa jopa 70 prosenttia vähemmän.

 • IoT-laitteet automaattisesti kodin wifi-verkkoon

  Moni haluaisi tehdä kodistaan älykkään, mutta useampi meistä ei halua tai osaa rakentaa omaa IoT-verkkoaan. Onneksi laitteet voi yhdistää myös wifi-verkkoon. Cypress Semiconductor tarjoaa tähän uutta ohjelmistoa, jonka on kehittänyt sen elokuussa ostama Cirrent.

 • Googlen datakeskustyömaalla pimeää työvoimaa

  Googlea on kohdannut Belgiassa ikävä pr-tappio. Yhtiö rakentaa Saint Ghislainiin jo maan kolmatta datakeskusta, mutta sen työmaalta on löytynyt satoja työntekijöitä, joilla ei ole asianmukaisia työlupia.

 • Nyt testattiin “aito” 5G-yhteys

  5G-standardi hyväksyttiin kesällä, mutta tekniikasta on käytännössä kaksi eri versiota. Toisessa, ensin käyttöön tulevassa versiossa linkin ohjaus- ja kontrollidata siirtyy 4G-verkon yli. “Aidossa” 5G-linkissä saman yhteyden yli siirtyy sekä data että ohjaustieto. Nyt mittauslaitevalmistaja Anritsu ja Qualcomm ovat testanneet tällaista 5G-yhteyttä.

 • Ohuempi säde parantaa 5G-kapasiteettia

  5G-verkoissa ryhdytään pidemmällä aikavälillä käyttämään myös millimetrialueen taajuuksia. Amerikkalaisessa NIST-tutkimuslaitoksessa (National Institute of Standards and Technology) on kehitetty tekniikka, jonka avulla voidaan optimoida näiden korkeiden taajuuksien säteilykuvio hyvin kapeaksi säteeksi.

 • Suomi ei kelvannut Amazonille

  Amazon-konserniin kuuluva pilvipalveluyhtiö AWS eli Amazon Web Services on ottanut käyttöön uuden datakeskuksen Tukholmassa. Kaikkiaan kolmesta datakeskuksesta koostuva alue mahdollistaa AWS:n pohjoismaisille asiakkaille entistä nopeamman sovellusten ajamisen ja sisällön tallentamisen datakeskuksiin Ruotsiin.

 • Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

  Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2