JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 • 42 voltista alas suoralla muunnoksella

  Entinen Ericsson Power Modules eli nykyään Flex-konserniin kuuluva Flex Power Modules on esitellyt ensimmäiset suoramuunnosarkkitehtuurin (Direct Conversion) mukaiset DC-DC-muuntimensa. BMR481-muuntimet ovat ensimmäiset, joilla päästään suoraan 42 voltista aina 0,5 voltin jännitteeseen asti.

 • Sähköä ja jäähdytystä samalla laitteella

  Stanfordin tutkijat kehittävät laitteita, joilla voidaan tuottaa aurinkovoimaa ja viilentää rakennuksia. Kehitteillä oleva laitteisto pystyy tuottamaan sähköä auringonvalosta ja samalla säteillä lämpöä suoraan avaruuteen rakennusten jäähdyttämiseksi.

  Stanfordin sähköinsinööri Shanhui Fan haluaa mullistaa energiaa tuottavat katoille asennettavat energialaitteet. Fanin laboratoriossa on rakennettu laite, jolla voisi olla kaksi tarkoitusta: sähköntuotanto ja rakennuksen jäähdytys.

  Laitteen aurinkoa päin oleva pintakerros on valmistettu puolijohteista, joilla on jo pitkään tuotettu näkyvästä valosta sähköä. Uutuutta löytyy laitteen pohjakerroksesta. Se perustuu materiaaleihin, jotka voivat siirtää lämpöä avaruuteen säteilevän jäähdytyksen kautta.

  Fanin jäähdytystekniikka hyödyntää sitä tosiasiaa, että ilmakehän läpi pääsee suoraan avaruuteen tietyn infrapunavalon aallonpituuden avulla.

  Tutkijat mittailivat rakentamaansa laitetta ja tulokset osoittivat, että lämpö säteilee pohjasta läpi ylimmän kerroksen avaruuteen. He eivät kyenneet testaamaan, tuottiko laite myös sähköä. Koelaitteen yläkerroksesta eli aurinkokennosta puuttui metallinen johdekalvo, mutta se olisi estänyt infrapunavalon pääsyn pois. Tutkijaryhmä suunnittelee nyt aurinkokennoja, jotka toimivat ilman metallikalvoja yhdistettäväksi säteilevän jäähdytyskerroksen kanssa.

  Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkimusryhmä kehittelee puolestaan energiajärjestelmää, joka kerää lämpöä kesän auringosta talvella käytettäväksi. Tutkijat ovat kehitelleet erityistä molekyyliä, joka voi varastoida aurinkoenergiaa myöhempää käyttöä varten.

  Hiilestä, vedystä ja typestä valmistetulla molekyylillä on ainutlaatuinen ominaisuus. Kun siihen kohdistuu auringonvalo, se muuttuu energiapitoiseksi isomeeriksi. Tämä on molekyyli, joka koostuu samoista atomeista mutta joka on sidottu yhteen toisella tavoin.

  Isomeeri voidaan varastoida ja ottaa käyttöön, kun sitä tarvitaan, esimerkiksi yöllä tai talvella. Se on nestemäisessä muodossa ja sopii käytettäväksi aurinkoenergiajärjestelmässä, jonka tutkijat ovat nimenneet MOST:ksi (Molecular Solar Thermal Energy Storage). Kyseisen isomeerin energia voidaan varastoida jopa 18 vuodeksi.

  Tutkimusryhmä on kehittänyt myös katalyysin varastoidun energian vapautumisen hallintaan. Katalyytti toimii suodattimena, jonka läpi neste virtaa. Tällöin syntyvä reaktio lämmittää nesteen 63-asteiseksi. Samalla prosessi palauttaa molekyylin alkuperäiseen muotoonsa, jotta se voidaan käyttää uudelleen tässä lämmitysjärjestelmässä.

  Veijo Hänninen
  Nanobittejä 19.11.2018

 • Sähköformula on tärkeä kehitysalusta autoille

  Electronica – Suomessa puhutaan nyt dieselin hinnasta, mutta autoilun tulevaisuus on ilman muuta hybridi- ja lopulta täyssähköautoissa. Electronica-messuilla ON Semiconductor esittelee Mercedeksen ensi kauden e-formula-autoa, joka on erinomainen kehitysalusta tuleville henkilöautoille.

 • Puhelimen pikalataus seuraavaksi autoon

  Electronica – Yksi viime vuosien parhaimpia tekniikoita älypuhelimissa on pikalataaminen. Valmistajilla on tähän erilaisia virityksiä, mutta käytännössä niillä kaikilla latausaika lyhenee merkittävästi. Nyt Cypress Semiconductor on tuomassa pikalatausta myös autoihin uuden USBC-ohjaimen avulla.

 • Superioniset kiteet voivat mullistaa akut

  Akkutekniikan kehitys on vahvasti sidoksissa materiaalitekniikan kehitykseen. Uusien tutkimustekniikoiden avulla voidaan tutkia yhä syvällisempiä akun ilmiöitä erilaisilla materiaaliyhdistelmillä. Viimevuosien suosittu tutkimusaihe alalla on ollut superioniset kiteet. Ne ovat eräänlainen yhdistelmä nestettä ja kiinteän ainetta.

 • Vetyä ja sähköä samalla kennolla

  Fossiilisten polttoaineiden vaihtoehtojen etsinnässä on tutkittu aurinkoenergian käyttöä ajamaan suoraan keinotekoista fotosynteesiä, joka hyödyntää auringonvaloa tuottamaan vetyä vedestä. Nyt Berkeley Labin tutkijat kumppaneineen (JCAP) ovat kehittäneet uuden rakenteen keinotekoiselle fotosynteesilaitteelle, jota kutsutaan hybridiksi valosähkökemialliseksi jännitekennoksi (HPEV). Se muuttaa auringonvalon ja veden sekä vetypolttoaineeksi että sähköksi.

 • Enemmän irti nappiparistosta

  IoT-laitteet ovat joskus ongelma nappiparistoille, sillä ne saattavat tarvita melkoisen purskeen virtaa lähettäessään dataa palvelimelle. Japanilainen Murata on esitellyt kaksi uutta litiumnappiparistoa, jotka pyrkvät vastaamaan tähän ongelmaan.

 • Tehokkain laturi ei aina ole paras sähköautolle

  Moni ajattelee sähköautoa hankkiessaan, että haluaa autoon laturin, jolla auton saa ladattua mahdollisemman nopeasti ja tehokkaasti. Kuormituksen kannalta se ei kuitenkaan ole järkevää. Sähköautolle tehokkain laturi ei aina ole paras valinta.

 • Perovskiitti voi korvata piin aurinkokennoissa

  Fribourgin yliopiston Adolphe Merkle -instituutin (AMI) tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen vakaamman ja tehokkaamman uuden sukupolven perovskiittisen aurinkokennon. Perovskiittikennojen tehokkuus lähestyy jo nyt yleisiä piiaurinkokennoja, mutta suurin este niiden kaupallisen läpimurron tiellä on ollut kennon pitkän aikavälin vakaus.

 • Opiskelijoille tuli oma sähkötyöturvallisuuskortti

  Jokaiselle Suomessa sähköalan työtä tekevälle – mukaan luettuna työnjohto-, käyttö- ja asiantuntijatehtävissä toimivat henkilöt – on annettava sähkötyöturvallisuuskoulutus. Vaatimus tulee standardin SFS 6002 kautta, jonka viranomainen on vahvistanut sähköturvallisuuslain nojalla noudatettavaksi standardiksi. Jatkossa alan opiskelijoille tulee oma sähkötyöturvallisuuskortti.

 • Tarkat muuntimet helpottavat logiikkaohjainten suunnittelua

  Analog Devices on esitellyt kaksi uutta monikanavaista AD-muunninta, joiden avulla teollisuuden logiikkaohjaimien ja jaettujen ohjausjärjestelmien suunnittelu helpottuu. AD4111- ja AD4112-muuntimissa hyödynnetään ADI:n omaa iPassives-teknologiaa.

 • Uusi materiaali voi ratkaista polttokennon ongelmat

  Polttokennoja on pitkään pidetty lupaavana teholähteenä, mutta useimmat kehitetyt ratkaisut ovat liian kalliita, tehottomia tai molempia. Uudessa biologian innoittamassa lähestymistavassa Wisconsin-Madisonin yliopiston tutkijaryhmä on suunnitellut polttokennoa halvempien materiaalien ja elektronit ja protonit kuljettavan orgaanisen yhdisteen avulla.

 • Uusi innovaatio: akku hotkii hiilidioksidia

  MIT:n eli Massachusetts Institute of Technologyn tutkijoiden kehittämä uudenlainen akkuidea tukeutuu osittain voimalaitoksen prosessista kerättyyn hiilidioksidiin. Uudenlaisella akulla voitaisiin hyödyntää kasvihuonekaasuja ennen kuin ne koskaan pääsevät ilmakehään.

 • Applen langaton lataustekniikka on rikki

  Applen iPhone on ollut paljon jäljessä Android-leiriä langattomassa lataamisessa. Sitten yhtiö lanseerasi oman ”mullistavan” AirPower-tekniikkansa, jonka avulla voisi ladata useita laitteita samaan aikaan. Nyt näyttää siltä, ettei AirPower toimi.

 • Painotekniikalla superkondensaattoreita IoT-laitteisiin

  Energian varastointi mahdollistaa sähkölaitteiden toiminnan silloin, kun ensisijainen energialähde ei ole käytettävissä. Jari Keskisen väitöskirjassaan kehittämissä superkondensaattoreissa energiaa varastoidaan esimerkiksi esineiden internetin (IoT) ja langattomien anturiverkkojen tarpeisiin.

 • Häiriötöntä virtaa datakeskuksiin

  Eaton on julkaissut uusia tehokkaita 1-vaihemalleja 9SX UPS-laitteiden tuoteperheeseen. Häiriötöntä sähkönsyöttöä joustavasti tarjoavat Eaton 9SX UPS-laitteet on tarkoitettu pienten data- ja IT-keskusten sekä varastoinnin, teollisuuden ja terveydenhuoltoalan käyttöön.

 • Litium voidaan korvata halvalla natriumilla

  Läppärit, älypuhelimet ja sähköajoneuvot perustuvat tällä hetkellä litiumakkuihin. Litium on kuitenkin kallis materiaali ja sen tuottamiseen kulutetaan esimerkiksi valtavat määrät vettä. Birminghamin yliopiston tutkijat ovat nyt löytäneet litiumille edullisen korvaajan.

 • Suomalainen musta kenno piti lupauksensa

  Vuonna 2011 Aalto-yliopiston professori Hele Savinin vetämä tutkimusryhmä keksi yhdistää nanorakenteen ja atomikerroskasvatuksen mustissa aurinkokennoissa. Nyt yhdessä eurooppalaisten kumppaniyliopistojen ja teollisuuden kanssa toteutettu hanke on saatu päätökseen lupaavin tuloksin: musta kenno vastaa lupaukseensa.

 • Suomi on sähköautoilun kehitysmaa

  Norjassa on lähes 200 000 sähköautoa, Ruotsissakin yli 16 000, mutta meillä määrä jää alle kahden tuhannen. Suomi on eittämättä kehitysmaa sähköautoilun saralla. Siihen haetaan nyt parannusta uudesta IoT-ekosysteemistä, jolla yritetään rakentaa kattavaa latausverkostoa.

 • Galliumnitridi uuteen nousuun

  Jo pitkään tunnettua GaN-teknologiaa sovellettiin alun perin mikroaaltojärjestelmien suurtaajuusosissa ja myöhemmin huimaa vauhtia kehittyneissä ledivalaisimissa. Viime aikoina galliumnitridi on osoittanut voimansa myös monenlaisissa tehonsyöttöjärjestelmissä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template