JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Joitakin arkisia tehtäviä on vaikea tehdä yksikätisesti. Pullonkorkin avaaminen tai banaanin kuoriminen vaativat yleensä kahta kättä. MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) tutkijoille tuli omituinen ajatus, että käteen voisi lisätä pari robottisormea. Hölmä idea vaikuttaa toimivan.

Ajatus viidestä sormesta on tiukasti muurattu ihmisen DNA:han, ettei ideaa seitsemästä sormesta ole aiemmin kokeiltu. Nyt MIT:ssä on kehitetty ranteeseen kiinnitettävä kahden sormen robotti, joka parantaa käden tarttumaominaisuuksia.

MIT:n mekaniikkasuunnittelun professori Harry Asada uskoo, että harjoittelulla käyttäjä voisi oppia käyttämään robottisormia kuin osana omaa kättään. Suunnitteluprojektina hanke on mielenkiintoinen, sillä - kuten niin monessa robotiikkahankkeessa - joudutaan matkimaan ihmisen fysiologiaa.

Robottisormissa on aktuaattorit, joiden avulla ne puristavat esineitä samalla voimalla kuin oikeat sormet. Robottisormien liikkeiden ohjaamiseksi kehitettiin algoritmi, joka matkii oikeiden sormien fysiologiaa. Tämän hankaluutta lisää se, että käden sormet toimivat hyvin koordinoidusti.

Vaikka ihminen tarttuu kädellään erilaisiin esineisiin eri tavoin, kaikki tarttuminen perustuu vain kahteen liikerataan: sormien tuomiseen yhteen ja niiden kääntämiseen sisäänpäin. Jokainen tarttuminen voidaan selittää näiden liikeratojen yhdistelmänä.

MIT:n tutkijat päättelivät, että samanlainen synergia voidaan kehittää myös seitsemän sormen välille. Oikeat liikeradat löytyivät manuaalisesti: tutkijat tarttuivat esineisiin ja väänsivät robottisormet oikeisiin asentoihin käsin. OIkea kulma ja asento tallennettiin lukuisia kertoja erilaisilla esineillä ja näistä liikeradoista koostettiin robottisormien liikkeitä ohjaava algoritmi.

Tutkijoiden mukaan robottisormet matkivat nyt oikeita liikeratoja, mutta seuraavassa vaiheessa tarkoitus on mahdollistaa se, että robottisormien voimaa voidaan hallita. Esimerkiksi pienen, mutta painavan esineen nostaminen olisi helpompaa voimakkaisen robottisormien avulla.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template