JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Joitakin arkisia tehtäviä on vaikea tehdä yksikätisesti. Pullonkorkin avaaminen tai banaanin kuoriminen vaativat yleensä kahta kättä. MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) tutkijoille tuli omituinen ajatus, että käteen voisi lisätä pari robottisormea. Hölmä idea vaikuttaa toimivan.

Ajatus viidestä sormesta on tiukasti muurattu ihmisen DNA:han, ettei ideaa seitsemästä sormesta ole aiemmin kokeiltu. Nyt MIT:ssä on kehitetty ranteeseen kiinnitettävä kahden sormen robotti, joka parantaa käden tarttumaominaisuuksia.

MIT:n mekaniikkasuunnittelun professori Harry Asada uskoo, että harjoittelulla käyttäjä voisi oppia käyttämään robottisormia kuin osana omaa kättään. Suunnitteluprojektina hanke on mielenkiintoinen, sillä - kuten niin monessa robotiikkahankkeessa - joudutaan matkimaan ihmisen fysiologiaa.

Robottisormissa on aktuaattorit, joiden avulla ne puristavat esineitä samalla voimalla kuin oikeat sormet. Robottisormien liikkeiden ohjaamiseksi kehitettiin algoritmi, joka matkii oikeiden sormien fysiologiaa. Tämän hankaluutta lisää se, että käden sormet toimivat hyvin koordinoidusti.

Vaikka ihminen tarttuu kädellään erilaisiin esineisiin eri tavoin, kaikki tarttuminen perustuu vain kahteen liikerataan: sormien tuomiseen yhteen ja niiden kääntämiseen sisäänpäin. Jokainen tarttuminen voidaan selittää näiden liikeratojen yhdistelmänä.

MIT:n tutkijat päättelivät, että samanlainen synergia voidaan kehittää myös seitsemän sormen välille. Oikeat liikeradat löytyivät manuaalisesti: tutkijat tarttuivat esineisiin ja väänsivät robottisormet oikeisiin asentoihin käsin. OIkea kulma ja asento tallennettiin lukuisia kertoja erilaisilla esineillä ja näistä liikeradoista koostettiin robottisormien liikkeitä ohjaava algoritmi.

Tutkijoiden mukaan robottisormet matkivat nyt oikeita liikeratoja, mutta seuraavassa vaiheessa tarkoitus on mahdollistaa se, että robottisormien voimaa voidaan hallita. Esimerkiksi pienen, mutta painavan esineen nostaminen olisi helpompaa voimakkaisen robottisormien avulla.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template