JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nokian digitaalinen keskus DX 200 on ehkä Suomen huonoimmin tunnettu menestystuote. Nyt sen kehityksestä ja kehityksen takana olevista ihmisistä on tehty kirja. Martin Sandelinin ja Juha Partasen ”Nokian jalokivi” nostaa vihdoin DX 200:n sen ansaitsemaan asemaan.

Monilla mittareilla DX 200 on Suomen kunnianhimoisin ja menestyksekkäin teollisuushanke. Sen kehitykseen on panostettu 50 tuhatta miestyövuotta, joten kyse on Suomen historian suurimmasta tuotekehityshankkeesta niin laiteprojektina kuin ohjelmistokehityksen hankkeena.

Työ on poikinut valtavat hedelmät. Varovaistenkin arvioiden mukaan DX-keskuksen ympärille on rakentunut 40 miljardin euron kokoinen liiketoiminta. Kirjoittajien Martin Sandelinin ja Juha Partasen mukaan tämä arvio ei edes sisällä matkapuhelinverkkojen tukiasemabisnestä, jota sitäkään ei nykymuodossa olisi ilman DX 200:sta.

Kun kymmenet tai jopa sadat henkilöt ovat olleet mukana kehittämässä laitetta, sen ”isää” ei ehkä ole helppoa tai edes oikein nimetä. Kirjassa keskuksen pääarkkitehdeiksi kuitenkin nimetään Keijo Olkkola ja Lauri Melamies.

Olkkolan ansioksi täytyy lukea hajautetun arkkitehtuurin tuominen digitaalisee puhelinkeskukseen. Sen avulla DX 200 -pohjaisia verkkoja pystyi rakentamaan vähitellen. Tämä joustavuus oli usein se, joka erotti Nokian takavuosina Ericssonista ja muista.

Olkkolan ja Melamiehen lisäksi pitää nostaa esille Nokian entinen pääjothtaja Kari Kairamo, jolle DX 200 oli jopa henkilökohtaisesti tärkeä asia. Kairamo ymmärsi, että Intelin prosessoriin pohjaava laitteisto tulisi mullistamaan puhelinliikenteen ja hän panosti sen eteen enemmän kuin yksikään Nokian pääjohtaja tämän jälkeen.

”Nokian jalokiven” kustantaja on Mediakasvo Oy. Kirjasta ollaan kirjoittamassa myös englanninkielistä versiota, joka ilmestyy ensi vuoden alkupuolella.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2