JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Työ- ja elinkeinoministeriön kaksi vuotta valmistelema sähköturvallisuuslaki etenee vihdoin eduskuntaan. Alun perin lain tulla voimaan huhtikuussa 2016.

Lakiuudistuksen taustalla on kaksi päätekijää: EU:n pienjännitedirektiivin ja muiden sähköalaa koskevien direktiivien uudistuminen sekä se, että nykyinen sähköturvallisuuslainsäädäntö on perustuslain vastainen: sähköturvallisuuslaki on vuodelta 1996, ja perustuslaki vuodelta 1999. Nyt voimassa olevassa lainsäädännössä rikotaan perustuslain pykälää 80, jonka mukaan yksilön oikeuksiin liittyvistä asioista tulee säätää lakitasolla.

Esimerkiksi siitä, kuka saa tehdä sähkötöitä, säädetään tällä hetkellä ministeriön päätöksessä, vaikka elinkeinovapaus on sellainen asia, josta tulee säätää lakitasolla.

Lakiteknisten asioiden lisäksi myös sähköturvallisuuslain sisältöä on pyritty parantamaan huolellisella valmistelutyöllä, johon on osallistunut useita eri sähköalojen ammattilaisia.

Lakiehdotuksessa on muun muassa yksinkertaistettu sähkölaitteistoluokitusta, vähän käytössä ollut varmennusoikeusurakointi on poistettu ja sähköajoneuvojen korjaustöissä ei vastaisuudessa vaadita sähkötöiden johtajaa. Myös rangaistussäännöksiä on täsmennetty. Radikaaleja kokonaisuudistuksia ei ole tehty, muun muassa sähköalan ammattihenkilöiden ja sähkötöiden johtajien koulutus- ja työkokemusvaatimukset säilyvät käytännössä samana.

Hallituksen esitys (HE 116/2016) uudeksi sähköturvallisuuslaiksi perusteluineen on luettavissa Finlexissä. Laki on huomattavasti nykyistä sähköturvallisuuslakia pidempi, koska siihen on koottu asioita jotka ovat olleet aikaisemmin ministeriön päätöksissä. Asiakirjan lopussa on luonnokset lakiin liittyvistä asetuksista.

Eduskunta käsittelee lain syksyllä 2016 ja se on tarkoitus saattaa voimaan mahdollisimman pian.

Vesa Linja-aho

Artikkelin kirjoittaja on Metropolia-ammattikorkeakoulun lehtori ja ollut asiantuntijana mukana uudistamassa sähköturvallisuuslakia.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2