JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tärkein ja laajin kiinteistöjen sähköasennuksia koskeva standardi Suomessa on pienjännitestandardi eli SFS 6000. Standardia valmistelevan ryhmän työ on loppusuoralla ja standardiehdotus lähtee lausuntokierrokselle alkuvuodesta 2017. Voimaan standardi tulee näillä näkymin syksyllä 2017.

Uudistuva pienjännitestandardi tuo mukanaan muun muassa laajemman vikavirtasuojauksen asuinhuoneistoihin. Muutokset ovat suurempia kuin edellisellä uudistuskierroksella vuonna 2012. Sähkötyöturvallisuutta koskeva standardi SFS 6002 uudistui jo viime vuonna.

Vikavirtasuojaus myös asuinhuoneistojen valaistukseen

Edellisessä standardiuudistuksessa vuonna 2012 vikavirtasuojaus ulotettiin koskemaan lähes kaikkia kotitalouspistorasioita, kun aiemmin se oli pakollista vain märkätiloissa ja ulkopistorasioissa.

Nyt uudistuva standardi tuo pakollisen vikavirtasuojauksen myös asuinhuoneistojen valaistusryhmäjohdoille. Taustalla on muun muassa erilaisten itseasennettavien valaisinjärjestelmien lisääntyminen. Lisäsuojausvaatimus vikavirtasuojalla koskee myös asuntojen ulkovalaistusta.

Jääkaappipakastimen pistorasian saa jatkossakin jättää vikavirtasuojaamatta, koska vahingossa laukeamisen aiheuttaman sulamisonnettomuuden riski on suurempi kuin vikavirtasuojauksella saavutettava hyöty – jääkaappipakastin on suojamaadoitettu eikä sitä siirrellä.

Myös vikasuojausvaatimukset tiukkenevat: kaikilta pistorasiaryhmäjohdoilta vaaditaan jatkossa 0,4 sekunnin poiskytkentäaikaa aina suojalaitteen 63 ampeerin nimellisvirtaan asti.

Valokaarivikasuoja ja liesisuoja suositelluksi

Kohteet, joissa tulipalo voi aiheuttaa erityisen riskin, suositellaan jatkossa suojattavaksi valokaarivikasuojalla. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi korvaamattomia esineitä sisältävät tilat sekä tilat joissa nukutaan. Suojalaite asennetaan johdonsuojakatkaisijan yhteyteen ja se tunnistaa esimerkiksi heikkoon liitokseen syttyvän valokaaren tarkkailemalla ryhmäjohdon virran epätavallisia vaihteluita.

Valokaarivikasuoja on uudisasennuksissa pakollinen Saksassa ja ollut Yhdysvalloissa käytössä jo vuosikymmeniä.

Sähköpalojen vähentämiseksi standardiin tulee suositus myös liesivahtien asentamisesta asuntoihin ja vastaaviin tiloihin. Liesivahti tarkkailee muun muassa lieden ympäristön lämpötilaa ja katkaisee sähkönsyötön tulipalon uhatessa.

Aurinkosähköä, sähköautojen latausta ja päivitettyjä taulukoita

Standardiuudistuksessa on otettu huomioon myös aurinkosähköjärjestelmien ja sähköajoneuvojen latauspisteiden kasvanut kysyntä ja näitä koskevat luvut on uudistettu perusteellisesti.

Myös kaapeleiden kuormitettavuustaulukot uudistuvat: ilman lämpötilaksi oletetaan 30 astetta aikaisemman 25 asteen sijaan. Perusteluna on harmonisointi kansainvälisiin standardeihin sekä se, että monet suojalaitteet testataan nimenomaan 30 asteen lämpötilassa.

Tulevaa standardiuudistusta käsiteltiin Sähköinfon koulutuspäivässä Vantaalla tänään.

Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2