GfK:n ja Elektroniikan tukkukauppiaiden mukaan Suomessa myytiin viime vuonna 2 614 083 matkapuhelinta. Määrä on vähän edellisvuotta pienempi, mutta myynnin arvo kasvoi 309,9 miljoonaan euroon.

Matkapuhelinten myynti laski kappalemäärissä mitattuna 3,5 prosenttia. Kysyntä painottui kuitenkin monipuolisiin 5G-malleihin, joten keskihinta nousi vuoden 2022 aikana 12,9 prosenttia ja vuoden viimeisellä neljänneksellä 10,6 prosenttia.

Suomalaisen ostaman älypuhelimen keskihinta oli viime vuonna jo 404 euroa, kun se vuotta aiemmin oli 3 euroa. Kun lisäksi tiedetään, että jopa 60 prosenttia myydyistä puhelimista maksaa alle 300 euroa, ovat suomalaiset ostaneet paljon hintahaitarin yläpäässä olevia laitteita. Monia aivan uusin älypuhelintekniikka selvästi kiinnostaa ja uusia laitteita myös ostetaan.

Kodin tietotekniikan kohdalla Elektroniikan tukkukauppiaiden kahden edellisen vuoden vertailuluvut ovat pandemian vuoksi erittäin korkeita, joten vuoteen 2019 verrattuna myynti oli edelleen hyvässä vauhdissa. Viihde-elektroniikan kauppaa heikensi erityisesti televisioiden kysynnän vähentyminen.

Tietotekniikkaa suomalaiset ostivat viime vuonna reilulla 434 miljoonalla eurolla. Summa on 9,6 prosenttia edellisvuotta pienempi.

Kuva: Gigantti

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
ETN_fi EU chip plan would cost €500bn, says NXP CEO https://t.co/j9bD8VpK9c
Sponsors


Gold Sponsors


Silver Sponsors
Bronze

ECF template