JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Robottiautoja on ajettu pitkään Arizonan ikuisessa kesässä, mutta todelliseen testiin tekniikka joutuu pohjoisen oloissa. Suomalainen Sensible 4 kehittää ohjelmistoja juuri näihin oloihin ja nyt yritys on mukana maailman ensimmäisessä pitkässä robottiautotestissä napapiirin pohjoispuolella Norjassa.

Sensible 4 tekee yhteistyötä Mobility Foruksen, Nordlandin läänin, Bodøn kunnan ja Borealin kanssa. Bodøssa ajettava pilotti tuo ensi kertaa myös paikallisille merkittävän julkisen liikenteen linjan, joka kulkee sairaalalle. Suomalaisyrityksen jokasään robottiauto-ohjelmisto pääsee todelliseen testiin, sillä Bodø on tunnettu kaupunkina, jossa voi yhdessä päivässä kokea kaikki neljä vuodenaikaa.

Odotettavissa on vesi- ja lumisateen lisäksi sumua, vaihtelevia lämpötiloja, yötöntä yötä ja kaamoksen pimeyttä. Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamalan mukaan Bodøn projekti on Sensible 4:n ydinosaamisaluetta. - Pääsemme näyttämään kuinka teknologiamme toimii vaikeassa ja huonosti ennustettavassa säässä. Toisaalta olemme innoissamme, että voimme olla toteuttamassa tätä paljon toivottua julkisen liikenteen linjaa alueella, jossa haasteena on kuljettajapula ja joka panostaa vahvasti itseajavaan liikenteeseen.

Pilottihanke ajetaan kahdella Toyota Proace -ajoneuvolla, jotka on varustettu Sensible 4:n jokasään robottiauto-ohjelmistolla sekä monipuolisilla antureilla. 3,6 kilometrin mittainen reitti kulkee satamasta sairaalalle ja sen varrella on kahdeksan pysäkkiä. Yleisillä teillä toteutettava palvelu noudattaa paikallista 30 km/h nopeusrajoitusta.

Norjan lakien mukaisesti robottiautoissa on turvaoperaattori, joka valvoo järjestelmän turvallisuutta ja voi tarvittaessa ottaa ajoneuvon hallintansa. Automaattisen liikenteen kokeilun on tarkoitus kestää ainakin puoli vuotta eli vuoden loppuun asti. Yöttömistä öistä alkava pilotti jatkuu siis ainakin keskitalven pahimpiin lumimyräköihin asti.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

ETN_fi OnePlus 10T amazes with 150W charging. @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/MhHfvlpuGa
ETN_fi X-DRAM might revolutionize memory tech! @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/tb16t6iRKx
ETN_fi New battery tech will grow EV range to over 1000 km. @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/cg1jCCclMm
ETN_fi New material to replace silicon in semiconductors! @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/itbTaYOJ9k
ETN_fi 5.5G brings 10 Gbit connections, Huawei believes. @etn.fi Instagram-kuva https://t.co/4OV6b6ipUW
Sponsors


Gold Sponsors

Silver Sponsors

ECF template