Linus Torvalds julkisti sunnuntaina tuttuun tapaansa uuden Linux-ytimen. Versionumeroksi vaihtui 6.0, mutta mistään dramaattisesta muutoksesta ei ole kyse. - Minulta vain loppuvat sormet ja varpaat kesken, Torvalds kirjoitti.

6.0 pitää sisällään 15 tuhatta lisäystä koodiin. Myös esimerkiksi RISC-V-tukea on paranneltu ja Arm-tukea parannetaan. Tämä viimeinen voi osin vauhdittua Torvaldsin omasta mieltymyksestä käyttää Applen uusia läppäreitä, joissa käytetään Arm-pohjaisia prosessoreja.

Seuraavassa eli 6.1-versiossa Linux ottaakin ison askeleen eteenpäin. Mikäli mitään ihmeellistä ei tapahdu, seuraavaan kerneliin tuodaan C-kielen rinnalle Rust. Rustin etuna on parempi tietoturva. Erityisesti juuritason koodissa, mikä on järjestelmän kannalta kriittistä, Rust generoi vähemmän bugeja. Silti Rust säilyttä C-koodin suorituskyvyn.

Rustin tuominen Linux-kernelin ylläpitoon on liittynyt ennen kaikkea kääntimien tukeen. Nyt Linux-ylläpitäjät katsovat, että Clang-työkalut tukevat Rustia riittävän hyvin. Kuten Torlalds on aiemmin sanonut, Clang toimii eikä Rust-koodin tuominen todennäköisesti riko kerneliä.

Esimerkkejä Rustin käytöstä Linuxissa on nähty jo jonkin aikaa. Esimerkiksi Rustilla on koodattu erinomaisesti toimiva SSD-levyjen ajuri Linuxiin. Torvalds tosin muistuttaa, että menee aikaa ennen kuin Rust-koodi pääsee tekemään mitään vakavia prosesseja ytimessä.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
ETN_fi EU chip plan would cost ‚ā¨500bn, says NXP CEO https://t.co/j9bD8VpK9c
ETN_fi Uuden polven oskilloskooppi näyttää signaalin tarkemmin kuin koskaan aiemmin https://t.co/1lMRFgE0IU
ETN_fi Cyber warfare starts years before the physical combat. See more here: https://t.co/dL2PW24xEe #cyber #cybersecurity… https://t.co/8hcSoQgqpe
Sponsors


Gold Sponsors


Silver Sponsors
Bronze

ECF template