AMD:n edistysaskeleet prosessoritekniikassa näkyvät myös supertietokoneiden listalla. Uusimmalla listalla AMD:n EPYC-sarjan prosessorit vauhdittavat sataayhtä konetta top500-listalla. Valtaosa listalle tulleista uusista koneista perustuu AMD:n prosessoreihin.

Maailman nopein superkone on nimeltään Frontier. Se on HPE:n Cray Ex -järjestelmä, joka ensimmäisenä koneena maailmassa rikkoi eksaflopsin suorituskyvyn. USA:n energiaministeriön tutkimuskäyttöön tulevan koneen prosessoriryväs perustuu AMD:n kolmannen sukupolven EPYC-suorittimiin, joissa on yhteensä 8730112 suoritinydintä.

Japanilainen Fugaku yltää 7630848 suoritinytimellään 442 petaflopsin suorituskykyyn. Se kuluttaa tehoa lähes 30 000 kilowattia eli kolmanneksen enemmän kun ykkössijan Frontier.

Listan kolmantena on suomalainen LUMI. Siinä käytetään samoja AMD:n EPYC_prosessoreita kuin Frontierissa, mutta reilulla 2,2 miljoonalla ytimellä suorituskyky jää kolmannekseen eli 309 petaflopsiin. Kuuden tuhannan kilowatin tehonkulutus tarkoittaa tosin, että LUMI on erittäin energiatehokas, jos tätä termiä ylipäätään voidaan superkoneissa käyttää.

Uusin Top500-lista löytyy täältä.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
ETN_fi EU chip plan would cost ‚ā¨500bn, says NXP CEO https://t.co/j9bD8VpK9c
ETN_fi Uuden polven oskilloskooppi näyttää signaalin tarkemmin kuin koskaan aiemmin https://t.co/1lMRFgE0IU
ETN_fi Cyber warfare starts years before the physical combat. See more here: https://t.co/dL2PW24xEe #cyber #cybersecurity… https://t.co/8hcSoQgqpe
Sponsors


Gold Sponsors


Silver Sponsors
Bronze

ECF template