Useimpien sähköpostilaatikkoon tulvii nyt mitä erinomaisempia Black Friday- ja Cyber Monday -tarjouksia.  Kyberturvallisuusyritys Proofpointin Pohjoismaiden johtaja Annika Westlund muistuttaa, etteivät verkkokauput useimmiten ole suojattu kovinkaan hyvin.

Proofpointin tuore tutkimus kartoitti, millä tasolla Suomen 20 suurinta verkkokauppaa ovat suojautuneet domain spoofing -huijauksia vastaan. Tutkituista sivustoista vain 20 prosenttia on saavuttanut korkeimman tason DMARC-suojauksen (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance). Jopa 40 prosenttia ei ole ottanut lainkaan käyttöön DMARC-suojausta.

Proofpoint on tehnyt saman analyysin suurimmille logistiikka- ja toimitusyrityksille Pohjoismaissa, ja tulos näyttää suunnilleen yhtä synkältä. DMARC puuttuu 45 prosentilta, ja vain 25 prosenttia saavuttaa korkeimman tason.

- Väärennetyt sähköpostiviestit eli spoofing on lisääntynyt tasaisesti viime vuosina. Verkkokauppasivustot ovat kyberrikollisten luonnollinen kohde, ja ne ovat tietenkin erityisen kiinnostavia rikollisille silloin, kun kauppa on suurimmillaan. Olemme myös nähneet, että verkkokauppiaiden ja logistiikkayritysten avulla huijataan käyttäjiä napsauttamaan haitallisia linkkejä ja luovuttamaan arkaluonteisia tietoja, Westlund sanoo.

 Jos tällaista suojausta ei ole, kyberrikolliset voivat lähettää sähköposteja, jotka näyttävät tulevan verkkokauppiaalta. Tämä lisää riskiä, että asiakkaat joutuvat petoksen kohteeksi. DMARC-suojaus estää väärennetyn, aidolta yritykseltä näyttävän sähköpostiosoitteen lähettämisen vastaanottajalle. Kun verkkotunnuksella on DMARC-suojaus, jokainen lähetetty sähköposti analysoidaan sen varmistamiseksi, että lähettäjä on yhdistetty verkkotunnukseen. Ilman suojausta kuka tahansa voi lähettää väärän lähettäjän osoitteella varustetun sähköpostiviestin, joka näyttää lailliselta.

Tämän vuoden Black Fridayta ja joulukauppaa leimaavat taloudelliset epävarmuustekijät, kuten korkeat energiahinnat ja korkojen nousu, minkä odotetaan johtavan siihen, että kuluttajat pitävät hieman tarkemmin kiinni rahoistaan. Samalla verkkokauppiaat ja myymäläketjut luottavat kuitenkin vahvasti siihen, että tiukempi taloudellinen tilanne antaa lisäpotkua suurille ale-tapahtumille. PostNordin vuoden 2022 E-barometrissa 21 prosenttia kyselyyn vastanneista verkkokauppiaista uskoo myynnin kasvuun viime vuoteen verrattuna.

Kun Proofpoint suoritti samankaltaisen tutkimuksen viime vuoden Black Fridayn lähetessä – silloin Ruotsin 100 suurimmalle verkkokauppiaalle – vain kymmenellä tutkituista sivustoista oli korkein DMARC-suojaustaso, ja 53 prosentilla suoja puuttui kokonaan.

- On tietenkin ilahduttavaa huomata, että tietoisuus DMARC-palvelusta ja siitä, miten tärkeää on suojata itseään ja asiakkaitaan domain spoofing -huijauksilta, on kasvanut. Samalla kuitenkin huomaamme, että vaikka monet ovat ottaneet ensimmäiset askeleet ja alkaneet toteuttaa suojausta, he eivät ole vieneet sitä suosittelemallemme ”reject”-tasolle, Annika Westlund sanoo.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
ETN_fi EU chip plan would cost ‚ā¨500bn, says NXP CEO https://t.co/j9bD8VpK9c
Sponsors


Gold Sponsors


Silver Sponsors
Bronze

ECF template