ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
Jun # TME (2) square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

Mobiililaitteen tehosuunnittelu uusiksi

Tietoja
Julkaistu: 04.06.2014
  • Sähkö & Voima

Nykyiset mobiililaitteet ovat tehonsyötön osalta hankalia. Välillä ne vaativat suuria kuormia, välillä virrankulutuksen pitää pudota mahdollisimman alas. Tämä vaatii uudenlaista lähestymistapaa koko tehosuunnitteluun.

Artikkelin kirjoittaja Peter Tang on itävaltalaisen ams:n vanhempi sovellusinsinööri. Hän työskentelee ams:n Taiwanin yksikössä. Aiemmin hän työskenteli Maxim Integrated Circuitin sovellusinsinöörinä. Ams:llä Peter on keskittynyt tehonhallinnan sovelluksiin, erityisesti kannettavissa laitteissa. Hänellä on elektroniikkasuunnittelun tutkinto Taiwanin kansallisesta yliopistosta.

Mobiililaitteiden kuten älypuhelimien ja tablettien tehoratkaisujen kehitys hyppäsi vastikään ison askeleen eteenpäin. Kuluttajat vaativat parempaa suorituskykyä - terävämpää grafiikkaa ja nopeampia yhteyksiä - ja yhä houkuttelevampia ominaisuuksia. Tällä on tapana rasittaa prosessoria yhä enemmän, vaikka kuluttaja samalla haluaa akun kestävän yhä pidempään yhdellä latauksella.

Nämä ristiriitaiset vaatimukset vaativat uudenlaisia ratkaisuja laitteiden tehopiiristöihin. Tämä artikkeli kuvaa yhtä niistä. Kyse on uudesta lähestymistavasta mobiilitehonkulutuksen suorituskyvyn, koon, tehokkuuden ja lämpenemisen väliseen kompromissiin.

Erillisratkaisujen heikkoudet

Jotta voisi selittää tämän uusimman lähestymistavan syyt tehosuunnittelussa, on syytä katsoa mobiililaitteiden kuten matkapuhelinten historiaan. Se paljastaa, että suunnittelijat ovat aina painineet tehopiirien tuomien kompromissien kanssa.

Kuva 1. Piirikaavio näyttää tyypillisen AMR-pohjaisen mobiililaitteen monimutkaiset tehovaatimukset.

Yllä oleva piirikaavio näyttää tyypillisen AMR-pohjaisen mobiililaitteen monimutkaiset tehovaatimukset. Niihin kuuluu:

  • latauspiiri litiumioniakulle

  • kolme tai neljä erillistä DC-DC-muunnista, jotka syöttävät virtaa prosessoriytimelle sekä RAM- ja flashmuistille

  • useita LDO-regulaattoreita oheislaitteile ja I/O-osille

  • DC-DC-vahvistinmuunnin (boost converter) näytön taustavaloledeille ja audiovahvistimelle

Alkuaikojen matkapuhelimissa suunnittelija olisi vastannut näihin vaatimuksiin valitsemalla erillisen regulaattorin jokaista tehonsyöttöä kohti. Tällainen täysin erillispiireihin pohjaava ratkaisu oli joustava, mutta useiden erillispiirien käyttö vei paljon tilaa piirikortilla, merkitsi lisäkustannuksia ja oli sähkönkulutuksen kannalta tehoton. Lisäksi kortille asennettavien komponenttien määrän kasvaessa myös virheiden mahdollisuus tuotannossa lisääntyi.

Niinpä suunnittelijat ryhtyivät pian säästämään tilaa piirilevyllä integroimalla useita kytkimiä ja lineaariregulaattoreita yhteen piiriin, jota kutsuttiin tehonhallintapiiriksi (PMIC, power management IC) tai tehonhallintayksiköksi (PMU, power management unit). Ensimmäiset tällaiset ratkaisut olivat aika karkeita ja käytännössä vain pakkasivat joukon regulaattoreita samaan koteloon (ks. kuva 2).

Tämä menettely oli vielä kaukana nykyisestä PMIC:n ideasta. Esimerkiksi jokaisella regulaattorilla oli oma Input-, Output- ja Enable-nastansa, joten sirulta lähtevien ja sinne tulevien liitäntöjen topologia pysyi monimutkaisena. Lisäksi piiri ei mahdollistanut teholinjojen hallintaa tai muita hallintatoimintoja, ja vain harva nasta mahdollisti digitaalisen liitännän.



Kuva 2. Ensimmäiset PMIC-piirit yksinkertaisesti pakkasivat useita regulaattoreita samalle sirulle tai yhteen koteloon. Lähde: www.aikana.com/PMIC_modules.html.

Tällainen arkkitehtuuri osoittautui riittämättömäksi vastaamaan kannettavien laitteiden kasvaviin vaatimuksiin, ja erityisesti yhä monimutkaisempiin tehovaatimuksiin. Samaan aikaan uusien toimintojen aiheuttama lisääntynyt virrankulutus nostitti esiin uusia tehonsäästön ideoita, kuten dynaamisen jännitteen säätäminen.

Siksi PMIC-valmistajat ovat kehittäneet uusia, älykkäämpiä piirejä jotka osaavat halliata tehonjakamista useissa lähdöissä. (ks. kuva 3). Tämän sukupolven PMIC-piirien tyypillisiin ominaisuuksiin kuuluu:

  • Digitaalinen liitäntä kuten IC2, jonka kautta voidaan ohjata jokaista erillistä regulaattoria. Niitä voidaan konfiguroida, kääntää päälle ja pois, ja toteuttaa hallintatoimintoja (housekeeping).

  • Valvontatoimintoja kuten akun ja piirin lämpötilan valvonta, ja suojausrutiinien toteuttaminen.

  • Matalakohinaisia LDO-regulaattoreita ja korkeataajuuksisia kytkinregulaattoreita.

  • Joustava tehopolkujen (power-path) kytkentä järjestelmän, akun ja sovittimen välillä.

Kuva 3. PMIC-piirin toiminnallinen piirikaavio (ams:n AS3711).

Lisäksi moderni prosessori edellyttää tarkkaan konfiguroitua käynnistyssarjaa. Tätä ei voida toteuttaa dedikoidulla nastalla jokaiselle regulaattorille, koska se vaatisi PMIC-piiriin erittäin suuren määrän pinnejä. Se taas kasvattaisi piirin kokoa ja vaikeuttaisi sijoittelua piirikortille.

Tämä tarkoittaa, että PMIC:n täytyy toteuttaa esiohjelmoitu käynnistyssarja, jota yleisesti ajetaan kertaohjelmoitavasta OTP-muistista. Käynnistämisen jälkeen piiriä voidaan ohjata I2C-liitännän läpi normaaliin tapaan. Jokainen prosessori tarvitsee oman räätälöidyn käynnistyssarjansa. Kokenut PMIC-valmistaja kykenee toimittamaan sen jokaiselle tuetulle prosessorille. Itse asiassa prosessorivalmistajat myyvät yleisesti prosessoria ja dedikoitua PMIC-piiriä, jonka kolmas osapuoli kuten vaikkapa ams toimittaa, yhdessä kotelossa.

Seuraava ongelma: lämpötilan hallinta

PMIC-piirien evoluutio oli siten saavuttanut pisteen, jossa pitkälle integroitu piiri voi reguloida tehoa, hoitaa käynnistyssarjat, sekä toteuttaa valvonta- ja suojaustoimintoja.

Sitten markknoille tuli Applen iPad ja kaikki muuttui taas. Yhtäkkiä prosessorien monimutkaisuus laajeni nopeasti. Yksi- ja kaksiytimisiä prosessoreja on edelleen, mutta nyt mobiililaitteista löytyy jo 4 tai 8 ytimen prosessoreja.

Tämä on johtanut siihen, että ydinteholähteen suorituskyvystä on tullut kriittinen tekijä, mutta samaan aikaan paljon vaikeampi hallita. Jokainen ydin prosessorissa voi käynnistyä ja sammua useita kertoja sekunnissa, kun prosessorin kuorma lisääntyy ja vähenee. Tämä edellyttää, että tehopiiri vastaa nopeasti muutoksiin, ja kevyisiin ja raskaisin kuormiin. Lisäksi se edellyttää dynaamista jännitteensäätöä erilaisissa toimintamoodeissa, jotta tehoa voidaan säästää. Samaan aikaan virrantarve voi vaihdella suuresti yhdestä piirityypistä toiseen (ks. kuva 4).

Kuva 4. Ytimen virtavaatimukset vaihtelevat mobiilisovellusten välillä.

Tällaisilla arvoilla pintaa nousee yksi kysymys: pitäisikö korkean virran MOSFET integroida PMIC-piirille vai ei? Integrointi säästää levytilaa, mutta integroitu MOSFET vie enemmän piialaa, ja sisäisestä MOSFETista on paljon vaikeampi johtaa pois lämpöä kuin ulkoisesta piiristä.

Siirtyminen moniydinprosessoreihin tekee kaikesta vielä haastavampaa. Tehopiirin pitää nyt olla dynaamisempi ja joustavampi kuin koskaan aikaisemmin. Tyypillisessa neliytimisessä ARM-prosessorissa kaikki ytimet saattavat toimia täydellä kapasiteetilla vaikkapa pelisovelluksen aikana tai elokuvaa toistettaessa. Toisaalta kaikki neljä ydintä voivat olla toimettomia kun laite on valmiustilassa. Tyypillinen prosessorin käyttö näkyy kuvassa 5.

Kuva 5. CPU:n käyttö. Tyypillinen neliydinprosessoria hyödyntävä laite. Lähde: www.nvidia.com/content/PDF/tegra_white_papers/tegra-whitepaper-0911a.pdf

Tyypillisessä toiminnassa jännite eri ytimillä vaihtelee suuresti, joten PMIC:n pitää vastata muutoksiin erittäin nopeasti ja tarkasti. Tämän saavuttaminen on hyvin paljon hankalampaa mikäli MOSFETit on integroitu PMIC-piirille.

Suunnitellessaan uutta AS3721-tehonhallintapiiriä ams otti tämän huomioon. Sen seurana on erillinen tehopiiri - AS3729 MOSFET - johon AS3721 voidaan helposti liittää. Itse asiassa jokainen PMIC-valmistaja joutuu nyt ams:n tavoin miettimään kompromissia kustannusten ja koon sekä joustavuuden, suorituskyvyn ja lämpöominaisuuksia välillä.

AS3721-tehonhallintapiiri integroitu useita DC-DC-regulaattoreita ja LDO-regulaattoreita sekä täyden valikoiman tehonhallinnan toimintoja. Mutta prosessoriytimen teholähteenä AS3721 konfiguroidaan joustavana useiden erillistehoasteiden ohjaimena.

AS3729 koostuu kahdesta 2,5 ampeerin vaiheesta, jotka voidaan yhdistää viiden ampeerin lähtövirraksi (ks. kuva 6). Useita AS3729-piirejä voidaan yhdistää rinnan, jolloin saadaan jopa 20 ampeerin lähtövirta. AS3729-piiriä voidaan käyttää yksi- tai kaksivaiheisena konfiguraationa, joten sillä voidaan hyvin joustavasti tukea erilaisia sovelluksia koteloinnin tila- ja korkeusrajoitusten mukaisesti.

AS3729-piiri tarjoaa lämpötilan ja virran valvontatoimintoja. Tärkeää on, että se tarvitsee vain yhden nastan ohjatakseen tehoastetta ja monitoroidakseen virtaa. Tämän ansiosta lämmönhallinta on helppoa, koska ohjain ja tehoaste voidaan sijoittaa piirikortilla kauaksi toisistaan jopa hyvin kompaktissa sijoittelussa. Näiden kuumien komponenttien - prosessorin ja tehoasteiden sekä tehonhallintapiirin - helpottaa pienentämään ja viilentämään kortille syntyiven kuumia pisteitä (hot spots).

AS3721/AS3729-yhdistelmä on vasteiltaan erinomainen. Yhdistelmän hyötysuhde on hyvä ja se tukee jatkuvaa kytkentää täyden nopeuden ja valmiustilan välillä, mikä pidentää akun toiminta-aikaa myös suurinäyttöisissä tableteissa.

Uusi arkkitehtuuri uusille kannettaville laitteille

Kuluttajat ovat tykästyneet monikäyttöisiin kannettaviin laitteisiin. He haluavat katsella videoita, pelata pelejä, käyttää internetiä ja organisoida elämäänsä tabletilla tai kännykällään. Tämä on tehnyt mobiililaitteiden tehovaatimuksista monimutkaisempia ja vaativampia kuin koskaan aikaisemmin, ja se on pakottanut tehopiirien valmistajat uudelleenarvioimaan koon, kustannusten ja suorituskyvyn kompromissia.

Arkkitehtuuri, joka hyödyntää joustavia, kauaksi PMIC-piiristä sijoitettavia erillistehopiirejä tuo hyötysuhteeltaan korkean ja lämmönhallinnaltaan tehokkaan ratkaisun, joka samalla tukee nopeaa reagointia muuttuviin kuormiin, mikä on niin luonteenomaista näille suosituille mobiililaitteille.

back to top
MORE NEWS

Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä

Teräsyhtiö SSAB haluaa mullistaa teräksen valmistusprosessin. SSAB aikoo toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuoden 2026 aikana. Yksi ensimmäisiä asiakkaita on metsäkonevalmistaja Ponsse.

Sähköautotavoite karkaa Suomelta

Suomessa olisi tarkoitus olla 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Nyt näyttää siltä, että tavoite on karkaamassa kauaksi. Uusia autoja tulee markkinoille taas hieman parempaan tahtiin, mutta liian suuri osa niistä kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen

WithSecuren USB armory on maailman pienin turvallinen tietokone. Organisaatiot ympäri maailman käyttävät sitä moniin eri tarkoituksiin – ja nyt sitä on testattu myös avaruudessa. Tämä tapahtui Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen johtamassa tutkimusrakettiohjelmassa. 

KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin

Saksalainen KUKA on esitellyt kaksi nopeaa, tarkkaa ja pienikokoista robottia, jotka soveltuvat erityisesti puhdastilakäyttöön. Uutuudet tulivat DELTA- ja SCARA-sarjoihin.

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

Nokia esittelee jo 6G-piirejä

Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat tulla käyttöön joskus ensi vuosikymmenen vaihteessa. Alueen tutkimus etenee jo kovaa vauhtia, kuten Nokian Bell Labs -tutkimuskeskuksen ja mittaustalo Keysightin demot kansainvälisessä mikroaaltotekniikan symposiumissa kesäkuussa osoittavat.

ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.

Maailman ensimmäinen vesitiivis MEMS-paineanturi

STMicroelectronics on esitellyt markkinoiden ensimmäisen vesi- ja nestetiiviin MEMS-pohjaisen paineanturin. Samalla ST lupaa komponentille pitkän käyttöiän eli teollisuuskomponenteille vaaditun 10 vuoden eliniän.

Tekoälystä kaikki hyöty irti: ilmainen kurssi opettaa promptaamaan

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

”Suomeen tarvitaan nopeasti kattava valokuituverkko”

- Suomi on ollut mobiilimaana hurja edelläkävijä, mutta samalla kiinteiden yhteyksien puoli on jäänyt täysin paitsioon. Suuri osa ei edes tiedä, miltä tuntuu olla valokuituyhteyden päässä, kun esimerkiksi videopuhelu tai -peli on aidosti reaaliaikainen, sanoo valokuituyhtiö Valoon liiketoiminnan kehityksestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Vesa Kemppainen.

Turvallista Linuxin verkon reunalle

NXP Semiconductors on julkistanut uuden i.MX 91 -sovellusprosessorien perheen. Sarja tarjoaa optimoidun yhdistelmän suojausta, ominaisuuksia ja energiatehokasta suorituskykyä, joita tarvitaan seuraavan sukupolven Linux-pohjaisessa IoT:ssä ja teollisuuden sovelluksissa.

Suomalaiset kehittivät sentintarkan kaivuurobotin kiskotöihin

Ensi viikolla Espanjan Tarragonassa järjestetään raidetekniikan tutkimukseen keskittyvä näyttely. Siellä esitellään suomalaista demoa, joka vie kiskojen automatisoidun rakentamisen ja korjaamisen uudelle tasolle. Tampereen yliopiston ja Novatronin yhteisdemossa robotti skannaa ympäristöään ja liikkuu ja toimii sentintarkasti.

Arm esitteli tulevien puhelimien prosessorit - 32-bittiset sovellukset jäävät historiaan

Arm valitsi Taiwanin Computex-näyttelyn paikaksi, jossa sen seuraavan polven älypuhelinprosessorit esiteltiin. Luvassa on lisää tehoa kaikkiin laiteluokkiin, kun suorittimissa siirrytään TCS23-alustalle. Samalla tuki 32-bittisille sovelluksille loppuu.

Sigfox ei kuollutkaan

Sigfox on LoRan rinnalla toinen ”alkuperäisistä” IoT-radiotekniikoista. Viime vuoden keväänä koko taru oli päättyä, kun tekniikan kehittänyt Sigfox SA ajautui konkurssiin. Jäämistö päätyi huutokaupassa singaporelaisen UnaBizin omistukseen. Sen johdolla toiminta on tervehtynyt ja nyt Sigfox näyttää täyttävän tekniikkaan kohdistuneet kovat lupaukset.

Darkwebistä löytyi kuusi miljoonaa varastettua maksukorttia

Vaikka pankit ja muut rahoitusalan tahot tekevät paljon suojatakseen asiakkaitaan korttipetoksilta, rikolliset onnistuvat siitä huolimatta tihutyöissään. NordVPN:n uusimmassa tutkimuksessa analysoitiin 6 miljoonaa maksukorttia, jotka löytyivät pimeästä verkosta.  Kaksi kolmasosaa korteista oli yhdistetty muihin yksityisiin tietoihin, kuten osoite, puhelinnumero, sähköpostosoite tai jopa sosiaaliturvatunnus.

Autokauppa on edelleen fossiilista

Autokauppa on ollut koronapandemian ja Venäjän aloittaman sodan aikana suurissa vaikeuksissa, kun tarvittavista komponenteista on ollut pulaa. Autoteollisuutta seuraavan JATO Dynamicsin mukaan ongelmat alkavat helpottaa, mikä näkyy myytyjen uusien ajoneuvojen määrän kasvuna. Valtaosa uusista autoista kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Simuloi 64-bittistä Arm-koodia PC:llä

Saksalainen SEGGER laajensi vastikään sulautettujen sovellusten työkalutarjontaansa kääntimen ja ajonaikaisen tuen 64-bittisille Arm-sovelluksille. Nyt palettiin on lisätty simulaattori.

2023 # 50 år box
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
2023 # 50 år mobilbox

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä
  • Sähköautotavoite karkaa Suomelta
  • Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen
  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

NEW PRODUCTS

  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet