ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
Jun # TME (2) square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

Verifioimalla virheettömiä M2M-yhteyksiä

Tietoja
Julkaistu: 11.11.2013
  • Mittaus & testaus

M2M-yhteyksien tuominen laitteisiin edellyttää testaamista. Oikeilla työkaluilla testaaminen on helppoa ja nopeaa. Verkkosimulaattori on usein paras valinta.

Kirjoittaja Franz-Josef Dahmen on Anritsu GmbH:n sovellusinsinööri. Hänellä on yli 18 vuoden kokemus mittaus- ja testausalalta. Anritsun palvelukseen hän tuli vuonna 1995.

M2M eli kone-kone-yhteydet tuovat paljon hyötyjä sekä laitevalmistajille että loppukäyttäjille. Etäanturijärjestelmät, monitorointi, paikannus ja datankeruu tuovat uudenlaisia toimintoja teollisuuden, armeijan ja monen muun alueen koneisiin automaation, maksupäätteiden, älykkäiden mittarien ja logistiikan sovelluksissa.

Kaikissa näissä sovelluksissa langattomuus on suosituin tapa yhdistää laitteen verkkoon. Jopa kiinteissä laitteissa langatonta yhteyssä suositaan usein, koska asennus – erityisesti vaikeapääsyisissä kohteissa – on edullista ja koska valmiita GSM-, 3G- ja LTE-moduuleita on tarjolla suoraan kaupan hyllyltä, samoin kuin Zigbee- ja WiFi-moduuleita.

Kun kännykkäverkot ovat käytettävissä jo lähes kaikkialla, mobiilitekniikat tuovat M2M-yhteyksiä kehittäville laitevalmistajille eniten joustavuutta ja parhaan peiton.

Usein M2M-kehityksessä kyse on kehitystiimin ensimmäisestä tuntumasta hämärään radiotekniikkaan. Pelkkä GSM- tai 3G-moduulin pulttaaminen kiinni lopputuotteeseen ei takaa toimivaa langatonta yhteyttä, oli moduuli sitten kuinka hyvä tahansa.

Tässä artikkelissa kerromme, kuiinka moderneilla simulointitekniikoilla voidaan verifioida M2M-sovelluksen suorituskykyä tuotekehityksen aikana niin, että valmistaja voi vakuuttua sen virheettömästä toiminnasta kentällä.

Testattavat osat

M2M-järjestelmä koostuu kolmesta osasta: M2M-sovelluksesta, tietoliikenneyhteydestä ja M2M-laitteesta, joka yleisimmin on modeemi. Näiden toiminta ja yhteensopivuus ratkaisevat järjestelmän toiminnan luotettavuuden.

Verkon toimintavarmuus ei tietenkään ole laitevalmistajan käsissä, joten verkkoyhteyden valinta on tärkeää. Itse asiassa useimmissa maissa langaton verkko peittää lähes koko maan muodossa tai toisessa. Yleensä peitto on paras 2g-verkoissa. Vuodesta 2000 lähtien näiden rinnalle on rakennettu 3g-verkkoja ja nykyään tarjolle on tullut myös 4g-tekniikkaan pohjaavia verkkoja, joiden myötä laitteilla on jatkuva laajakaistainen yhteys internetiin.

2g-verkot tarjoavat piiri- ja pakettikytkentäisi yhteyksiä käyttäjille. M2M-yhteyksiin GPRS-tekniikka on tällä hetkellä käytetyin tekniikka. Joissakin sovelluksissa, joissa dataa pitää lähettää vain pieniä määriä, käytetään myös SMS-yhteyttä.

Vaikka verkko olisi käytettävissä lähes kaikkialla, pääsy niihin voi vaihdella paikasta ja ajasta riippuen, koska yksittäisessä solussa aktiivisuuden taso vaihtelee. Yksi keskeisiä tuotekehityksen aikana testattavia asioita onkin M2M-sovelluksen toiminta silloin, kun verkkoyhteyttä ei ole käytettävissä.

Modeemin integroimisen vaikutus

Nopein ja helpoin tapa päästä kiinni M2M-kehitykseen on integroida laitteeseen älykäs mobiilimokkula, joka huolehtii sekä fyysisen että protokollatason yhteydestä. Esimerkiksi Sierra Wirelessin, Cinterionin ja Telitin modeemit ovat 3GPP:n vaatimusten mukaan testattuja ja tyyppihyväksyttyjä ratkaisuja.

Standardinmukaisuuden testaaminen takaa, että moduuli toimii verkossa matkapuhelimen tapaan. Valmis moduuli on siis hyvin luotettava ratkaisu jo ennen lopputuotteeseen integroimista.

M2M-järjestelmässä moduuli kuitenkin toimii muun raudan ja ohjelmistojen rinnalla. Tällaisia ovat ohjelmoitavat logiikkaohjaimet, älykkäät sähkömittarit, maksupäätelaitteet ja ajoneuvojen telematiikkajärjestelmät. Lisäksi isäntälaite kontrolloi M2M-moduulin datavirtaa ja tekee sen tyypin ja arvojen pohjalta päätöksiä.

Se, miten moduuli on sulautettu lopputuotteeseen, voi tämän takia aiheuttaa tietoliikennehäiriöitä. Mikäli epäluotettavuus tulee ilmi vasta, kun laite on päästetty kentälle, seuraukset voivat olla tuhoisia.

Kehittämällä testitapauksia, jota jäljittelevät todellisia käyttötapoja, voi paljastaa ja siten auttaa korjaamaan M2M-järjestelmän vikoja ennen kuin laite menee tuotantoon.

Aiemmin kehittäjät käyttivät M2M-järjestelmien toiminnallisuuden testaamiseen prototyyppejä, joita käytettiin olemassaolevissa verkoissa, yhdenmukaisuutta testaavia testijärjestelmiä sekä testaamista varten erikseen pystytettyjä testiverkkoja. Kaikissa näissä menetelmissä on vakavia puutteita.

Toimivassa kaupallisessa verkossa testaaminen löytää vikoja vain niinä aikoina ja niissä paikoissa, joissa testejä ajetaan. Tällöin on vaikea toistaa tiettyjä vaikeita testitapauksia ja sitä kautta löytää vikojen syitä signalointikäyttäytymisestä.

Testausjärjestelmissä testaaminen rajoittuu 3GPP:n määrittelemiin tapauksiin. Tämä estää syvällisen testaamisen, jossa tietyn sovelluksen kannalta kaikkein relevantimpia tapauksia voitaisiin modifioida. Erillisen testiverkon rakentaminen on puolestaan hyvin kallista ja aikaa vievää.

Onneksi on olemassa parempi menetelmä. Langatonta verkkoa simuloimalla voidan testata koko M2M-järjestelmää tuotekehityksen alusta lähtien. Verkkosimulaattorin avulla laitetta ja signaalin käyttäytymistä voidaan tarkastella ykstyiskohtaisesti. Lisäksi sen avulla voidaan simuloida mitä tahansa verkkoprotokollaa ja ympäristöä, myös sellaisia joita kaupallisissa verkoissa ei ole vielä käytössä. Verkkosimulaattori on myös saatavilla “kaupan hyllyltä” kohtuulliseen hintaan.

M2M-virheiden tyypilliset syyt

Mobiiliverkkosimulaattorin myötä vain kehittäjän mielikuvitus rajoittaa M2M-järjestelmän testaamista. Toimiiko siirtyminen solusta toiseen, verkosta toiseen tai eri protokollien välillä? Liittyykö laite verkkoon oikein? Osaako laite rekisteröidä ja autentikoida SIM-kortin oikein? Mikä on datayhteyden nopeus? Entäpä nopeus siirryttäessä solusta toiseen? Osaako laite vastaanottaa suuria määriä SMS-viestejä yhtäaikaisesti? Kuinka herkkä M2M-laitteen RF-vastaanotin on? Kuinka heikoksi signaalin pitää mennä, ennen kuin yhteys verkkoon menetetään?

Jos kehittäjillä ei ole aiempaa kokemusta tietoliikennetestaamisesta, tällaisen testirutiinien suunnittelu ei ole itsestäänselvää. Siksi verkkosimulaattoreissa on ohjelmistotyökaluja, jotka piilottavat allaolevan testauskoodin ja antavat mahdollisuuden määritellä eri testitapauksia graafisen käyttöliittymän avulla.

Tällaisen käyttöliittymän toimintaa kuvaa allaoleva kaappaus Anritsun SmartStudiosta, joka on integroitu MD8475A-verkkosimulaattoriin. Työkalussa on ennalta määriteltyjä vaihtoehtoja useiden solujen ja mobiilistandardien konfigurointiin. Aluksi käyttäjä valitsee, mitä radiotekniikoita simulaatiossa käytetään (esimerkiksi WCDMA-verkosta GPRS-verkkoon siirtyminen). Tämä valinta perustuu niihin standardeihin, joita M2M-laite tukee.

Kuva 1: SmartStudion intuitiivinen käyttöliittymä ohjaa käyttäjää testitapauksen määrittelyssä.

Seuraavaksi pitää asettaa halutut solukohtaiset parametrit, tai yksinkertaisemmin valita jokin ennalta määritellyistä standardeista soluparametreistä. Tämä voidaan tehdä nopeasti painamalla Play-nappia, minkä jälkeen verkko on luotu testausta varten.

Solukonfigurointien avulla käyttäjä voi luoda minkä tahansa mobiiliverkon. Tyypilliset asetukset koskevat mobiiliverkon koodia (MNC, mobile network code) ja maakoodia (MCC, mobile country code). Esimerkiksi koodit MCC 262 ja MNC 02 yksilöivät Vodafone D2:n verkon Saksassa.

Näitä asetuksia voidaan käyttää MD8475A-verkkosimulaattorissa testaamaan M2M-moduulin kykyä rekisteröityä verkkoon ja autentikoitua SIM-kortille tallennetun datan avulla. Simulaattori tallentaa lokiin autentikointiprosessin vaiheet, joita kehittäjä voi tarkastella. Laitteella voidaan myös testata M2M-laitteen kykyä rekisteröityä muihin verkkoihin. M2M-laite voidaan ohjelmoida rekisteröitymään tietyn operaattorin soluihin, mutta myös muiden operaattoreiden verkkoon. Simulaattori voi testata tätä rekisteröintikäyttäymistä tilanteessa, jossa usean operaattorin solu on käytettävissä. Tähän M2M-laite käyttää PLMN-verkkotietoa (Public Land Mobile Network), rajoitusinformaatiota ja eri solujen downlink-signaalitasoja. Simulaattori testaa myös M2M-laitteen rekisteröitymistä kuhunkin soluun. MD8475A-verkkosimulaattori voi testata myös solun uudelleenvalintaa, mitä vaaditaan mikäli tietty solu estää rekisteröitymisen tai downlink-signaali on hyvin heikko.

Kuva 2: M2M-laitteen solun valinnan testaaminen verkkosimulaattorissa.

Viimeinen askel tässä testirupeamassa on testata laitteen kyky vaihtaa solua. Tätä tarvitaan, kun solun downlink-signaali heikkenee sen jälkeen kun ääni- tai pakettiyhteys on saatu aikaiseksi. Tämä testi varmistaa, että mobiililaite yrittää säilyttää yhteyden valitsemalla uudelleen optimaalisen solun vertaamalla solujen signaalitasoja.

Laitteen suorituskyky

Solun valinta ja solusta toiseen siirtyminen ovat vain osa helposti räätälöitäviä ja ajettavia testitapauksia verkkosimulaattorissa ja SmartStudion kaltaisessa testausohjelmistossa. Jokaista testisarjaa varten käyttäjän on arvioitava sovelluksen vikasietoisuutta ottamalla huomioon loppukäyttäjän vaatimukset ja odotukset. Esimerkiksi solun valintaa ja siirtymistä niiden välillä testattaessa laitteen pitäisi läpäistä testi joka kerta, koska kyse on laitteen perustoiminnoista.

Kuva 3. Anritsun verkkosimulaattori MD8475A.

Kattavan verkkosimlaattorin pitää pystyä testaamaan minkä tahansa M2M-sovelluksen suorituskyky ja verifioimaan laiteen toiminnallisuus. Anritsun testauslaitteet piilottavat langattomien standardien kompleksisuuden ja antavat kehittäjän keskittyä itse sovellukseen. Ne tuovat vakaan testiympäristön ja yksinkertaisen käyttöliittymän kompleksisten testien määrittelyyn. Monitori-, loki- ja vika-analyysin työkalut auttavat käyttäjää löytämään ja analysoimaan järjestelmän vikoja nopeasti.

back to top
MORE NEWS

Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä

Teräsyhtiö SSAB haluaa mullistaa teräksen valmistusprosessin. SSAB aikoo toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuoden 2026 aikana. Yksi ensimmäisiä asiakkaita on metsäkonevalmistaja Ponsse.

Sähköautotavoite karkaa Suomelta

Suomessa olisi tarkoitus olla 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Nyt näyttää siltä, että tavoite on karkaamassa kauaksi. Uusia autoja tulee markkinoille taas hieman parempaan tahtiin, mutta liian suuri osa niistä kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen

WithSecuren USB armory on maailman pienin turvallinen tietokone. Organisaatiot ympäri maailman käyttävät sitä moniin eri tarkoituksiin – ja nyt sitä on testattu myös avaruudessa. Tämä tapahtui Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen johtamassa tutkimusrakettiohjelmassa. 

KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin

Saksalainen KUKA on esitellyt kaksi nopeaa, tarkkaa ja pienikokoista robottia, jotka soveltuvat erityisesti puhdastilakäyttöön. Uutuudet tulivat DELTA- ja SCARA-sarjoihin.

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

Nokia esittelee jo 6G-piirejä

Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat tulla käyttöön joskus ensi vuosikymmenen vaihteessa. Alueen tutkimus etenee jo kovaa vauhtia, kuten Nokian Bell Labs -tutkimuskeskuksen ja mittaustalo Keysightin demot kansainvälisessä mikroaaltotekniikan symposiumissa kesäkuussa osoittavat.

ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.

Maailman ensimmäinen vesitiivis MEMS-paineanturi

STMicroelectronics on esitellyt markkinoiden ensimmäisen vesi- ja nestetiiviin MEMS-pohjaisen paineanturin. Samalla ST lupaa komponentille pitkän käyttöiän eli teollisuuskomponenteille vaaditun 10 vuoden eliniän.

Tekoälystä kaikki hyöty irti: ilmainen kurssi opettaa promptaamaan

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

”Suomeen tarvitaan nopeasti kattava valokuituverkko”

- Suomi on ollut mobiilimaana hurja edelläkävijä, mutta samalla kiinteiden yhteyksien puoli on jäänyt täysin paitsioon. Suuri osa ei edes tiedä, miltä tuntuu olla valokuituyhteyden päässä, kun esimerkiksi videopuhelu tai -peli on aidosti reaaliaikainen, sanoo valokuituyhtiö Valoon liiketoiminnan kehityksestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Vesa Kemppainen.

Turvallista Linuxin verkon reunalle

NXP Semiconductors on julkistanut uuden i.MX 91 -sovellusprosessorien perheen. Sarja tarjoaa optimoidun yhdistelmän suojausta, ominaisuuksia ja energiatehokasta suorituskykyä, joita tarvitaan seuraavan sukupolven Linux-pohjaisessa IoT:ssä ja teollisuuden sovelluksissa.

Suomalaiset kehittivät sentintarkan kaivuurobotin kiskotöihin

Ensi viikolla Espanjan Tarragonassa järjestetään raidetekniikan tutkimukseen keskittyvä näyttely. Siellä esitellään suomalaista demoa, joka vie kiskojen automatisoidun rakentamisen ja korjaamisen uudelle tasolle. Tampereen yliopiston ja Novatronin yhteisdemossa robotti skannaa ympäristöään ja liikkuu ja toimii sentintarkasti.

Arm esitteli tulevien puhelimien prosessorit - 32-bittiset sovellukset jäävät historiaan

Arm valitsi Taiwanin Computex-näyttelyn paikaksi, jossa sen seuraavan polven älypuhelinprosessorit esiteltiin. Luvassa on lisää tehoa kaikkiin laiteluokkiin, kun suorittimissa siirrytään TCS23-alustalle. Samalla tuki 32-bittisille sovelluksille loppuu.

Sigfox ei kuollutkaan

Sigfox on LoRan rinnalla toinen ”alkuperäisistä” IoT-radiotekniikoista. Viime vuoden keväänä koko taru oli päättyä, kun tekniikan kehittänyt Sigfox SA ajautui konkurssiin. Jäämistö päätyi huutokaupassa singaporelaisen UnaBizin omistukseen. Sen johdolla toiminta on tervehtynyt ja nyt Sigfox näyttää täyttävän tekniikkaan kohdistuneet kovat lupaukset.

Darkwebistä löytyi kuusi miljoonaa varastettua maksukorttia

Vaikka pankit ja muut rahoitusalan tahot tekevät paljon suojatakseen asiakkaitaan korttipetoksilta, rikolliset onnistuvat siitä huolimatta tihutyöissään. NordVPN:n uusimmassa tutkimuksessa analysoitiin 6 miljoonaa maksukorttia, jotka löytyivät pimeästä verkosta.  Kaksi kolmasosaa korteista oli yhdistetty muihin yksityisiin tietoihin, kuten osoite, puhelinnumero, sähköpostosoite tai jopa sosiaaliturvatunnus.

Autokauppa on edelleen fossiilista

Autokauppa on ollut koronapandemian ja Venäjän aloittaman sodan aikana suurissa vaikeuksissa, kun tarvittavista komponenteista on ollut pulaa. Autoteollisuutta seuraavan JATO Dynamicsin mukaan ongelmat alkavat helpottaa, mikä näkyy myytyjen uusien ajoneuvojen määrän kasvuna. Valtaosa uusista autoista kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Simuloi 64-bittistä Arm-koodia PC:llä

Saksalainen SEGGER laajensi vastikään sulautettujen sovellusten työkalutarjontaansa kääntimen ja ajonaikaisen tuen 64-bittisille Arm-sovelluksille. Nyt palettiin on lisätty simulaattori.

2023 # 50 år box
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
2023 # 50 år mobilbox

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä
  • Sähköautotavoite karkaa Suomelta
  • Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen
  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

NEW PRODUCTS

  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet