JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Full duplex tarkoittaa sellaista radioyhteyttä, joka sekä lähettää että vastaanottaa dataa samalla taajuudella. Tähän asti on ajateltu, ettei aito full duplex -radio ole mahdollinen. Tampereen teknillisen yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat ovat kuitenkin eri mieltä.

Tutkijoiden kehittämä tekniikka voisi jopa kaksinkertaistaa langattoman tiedonsiirron kapasiteetin. Toimivaa full duplex -radiota kehittävät TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan professori Mikko Valkama ja professori Risto Wichman Aalto-yliopistosta.

Toimivaa langatonta tiedonsiirtojärjestelmää kehittää molemmista korkeakouluista muutama tutkija. Mikään helppo projekti hanke ei ole. 

- Meillä on edessämme hyvin suuria antennitekniikkaan, radiotaajuuspiiritekniikkaan ja digitaaliseen signaalinkäsittelyyn liittyviä haasteita, Mikko Valkama sanoo.

Käyttöön jo vuosikymmenen lopulla?

Kun esimerkiksi matkapuhelin ja tukiasema keskustelevat keskenään, siirretään eri suuntiin liikkuva tieto aina joko eri taajuudella tai vuorotellen samalla taajuudella. Vuorottelu tapahtuu niin nopeasti, ettei ihmiskorva sitä huomaa. Koska käytettävissä on vain kapea alue radiotaajuuksista, on samanaikaisia yhteyksiä vain rajallinen määrä. Puhelimen tai wlan-verkon käyttäjä huomaa tämän tiedonsiirron hidastumisena.

Perusongelma full duplex -tekniikassa on laitteiden lähtevän ja vastaanotettavan signaalin tehoero. Esimerkiksi matkapuhelimen tukiasemalle lähettämän signaalin teho on +20 dBm eli noin 100 milliwattia. Vaikka teho on pieni, se on erittäin paljon suurempi kuin teho, jolla vastaanotettava signaali saapuu puhelimeen.

– Vastaanotettavan signaalin teho voi heikoimmillaan olla -90 tai -100 dBm, Tehoero on silloin tuhatmiljardikertainen, Valkama laskee.

Jos ollaan samalla taajuudella, lähetettävä signaali peittää vastaanotettavan signaalin.

Valkaman ja Wichmanin ryhmät etsivät ratkaisua pulmaan laitteiden erillisistä lähetys- ja vastaanottoantenneista. Lisäksi ratkaisussa vaimennetaan lähetyssignaalia ennen kuin se pääsee RF-piirien herkkiin vahvistimiin. Signaalin loppuhäiriö poistetaan signaalinkäsittelyn keinoin.

Haasteita ratkaistaan kahdessa rinnakkaisessa tutkimushankkeessa. Toista rahoittaa Suomen Akatemia ja toista Tekes. Mukana on myös ict-alan strategisen huippuosaamisen keskittymä TIVIT Oy ja alan yrityksiä.

Full Duplex -projekteissa tehdään runsaasti kansainvälistä tutkimusyhteistyötä: Akatemian projektissa amerikkalaisen Ricen yliopiston ja Tekesin projektissa japanilaisten Kioton ja Tokion yliopistojen kanssa. Suomessa aihetta tutkitaan myös Oulun yliopistossa.

– Jos onnistumme, ensimmäiset kaupalliset sovellukset voisivat olla valmiina vuosikymmenen loppupuolella, Valkama arvioi. Todennäköisesti ensimmäiset sovellukset ovat wlan-verkkojen tapaisia piensolulaitteita.

 

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template