JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Materiaalien tutkijat ovat pitkään yrittäneet kehittää johtavaa kalvoa, joka olisi täysin läpinäkyvä. Illinoisin yliopiston tutkijat ovat yhdessä korealaisten kollegoidensa kanssa kehittäneet nanokuiduista koostuvan, erittäin hyvin sähköä johtavan läpinäkyvän kalvon.

Tällaiselle kalvolle löytyy paljon potentiaalista käyttöä elektroniikasta. Sovelluskohteita voivat olla rullattavat kosketusnäytöt, puettava elektroniikka, taipuisat aurinkokennot ja ns. elektroninen iho.

Kehitetty kalvo koostuu itse asiassa nanokuiduista. Se hapetetaan niin, että kalvon pinnalle muodostuu sähköä johtava verkko. Tutkijat kuvaavat verkkoa nanokoon ”kanaverkoksi”. Kalvo on läpinäkyvä, taipuva ja venyvä. Sitä on esitelty Advanced Materials -lehden tuoreessa numerossa.

Illinoisin yliopiston mekaniikan laitoksen professori Alexander Yarinin mukaan sekä läpinäkyvän että sähköä johtavan materiaalin valmistaminen on tärkeää, mutta erittäin vaikeaa. Nyt esitelty nanokalvo on läpinäkyvyydeltään 10-kertaisesti parempaa kuin mikään markkinoilta löytyvä johtava kalvo.

Kehitetty kalvo myös säilyttää ominaisuutensa useiden voimakkaidenkin taivuttamisen ja venyttämisten jälkeen. Tämä on tärkeä ominaisuus esimerkiksi taipuvien kosketusnäyttöjen kannalta.

Kalvon johtavat kuidut ovat polyakryylinitriiliä (PAN, polyacrylonitrile), jotka tuotetaan alustalle sähkökehruulla (electrospinning). Paljas PAN-polymeeri ei johda sähköä, joten se pitää päällystää metallipinnoitteella, joko kuparilla, hopealla, nikkelillä tai kullalla.

Kuituverkko on tiheä, mutta silti valtaosa siitä on reikiä. Tämän takia kalvo on 92-prosenttisesti läpinäkyvä eli käytännössä näkymätön ihmissilmälle.

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template