JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Materiaalien tutkijat ovat pitkään yrittäneet kehittää johtavaa kalvoa, joka olisi täysin läpinäkyvä. Illinoisin yliopiston tutkijat ovat yhdessä korealaisten kollegoidensa kanssa kehittäneet nanokuiduista koostuvan, erittäin hyvin sähköä johtavan läpinäkyvän kalvon.

Tällaiselle kalvolle löytyy paljon potentiaalista käyttöä elektroniikasta. Sovelluskohteita voivat olla rullattavat kosketusnäytöt, puettava elektroniikka, taipuisat aurinkokennot ja ns. elektroninen iho.

Kehitetty kalvo koostuu itse asiassa nanokuiduista. Se hapetetaan niin, että kalvon pinnalle muodostuu sähköä johtava verkko. Tutkijat kuvaavat verkkoa nanokoon ”kanaverkoksi”. Kalvo on läpinäkyvä, taipuva ja venyvä. Sitä on esitelty Advanced Materials -lehden tuoreessa numerossa.

Illinoisin yliopiston mekaniikan laitoksen professori Alexander Yarinin mukaan sekä läpinäkyvän että sähköä johtavan materiaalin valmistaminen on tärkeää, mutta erittäin vaikeaa. Nyt esitelty nanokalvo on läpinäkyvyydeltään 10-kertaisesti parempaa kuin mikään markkinoilta löytyvä johtava kalvo.

Kehitetty kalvo myös säilyttää ominaisuutensa useiden voimakkaidenkin taivuttamisen ja venyttämisten jälkeen. Tämä on tärkeä ominaisuus esimerkiksi taipuvien kosketusnäyttöjen kannalta.

Kalvon johtavat kuidut ovat polyakryylinitriiliä (PAN, polyacrylonitrile), jotka tuotetaan alustalle sähkökehruulla (electrospinning). Paljas PAN-polymeeri ei johda sähköä, joten se pitää päällystää metallipinnoitteella, joko kuparilla, hopealla, nikkelillä tai kullalla.

Kuituverkko on tiheä, mutta silti valtaosa siitä on reikiä. Tämän takia kalvo on 92-prosenttisesti läpinäkyvä eli käytännössä näkymätön ihmissilmälle.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template