JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Materiaalien tutkijat ovat pitkään yrittäneet kehittää johtavaa kalvoa, joka olisi täysin läpinäkyvä. Illinoisin yliopiston tutkijat ovat yhdessä korealaisten kollegoidensa kanssa kehittäneet nanokuiduista koostuvan, erittäin hyvin sähköä johtavan läpinäkyvän kalvon.

Tällaiselle kalvolle löytyy paljon potentiaalista käyttöä elektroniikasta. Sovelluskohteita voivat olla rullattavat kosketusnäytöt, puettava elektroniikka, taipuisat aurinkokennot ja ns. elektroninen iho.

Kehitetty kalvo koostuu itse asiassa nanokuiduista. Se hapetetaan niin, että kalvon pinnalle muodostuu sähköä johtava verkko. Tutkijat kuvaavat verkkoa nanokoon ”kanaverkoksi”. Kalvo on läpinäkyvä, taipuva ja venyvä. Sitä on esitelty Advanced Materials -lehden tuoreessa numerossa.

Illinoisin yliopiston mekaniikan laitoksen professori Alexander Yarinin mukaan sekä läpinäkyvän että sähköä johtavan materiaalin valmistaminen on tärkeää, mutta erittäin vaikeaa. Nyt esitelty nanokalvo on läpinäkyvyydeltään 10-kertaisesti parempaa kuin mikään markkinoilta löytyvä johtava kalvo.

Kehitetty kalvo myös säilyttää ominaisuutensa useiden voimakkaidenkin taivuttamisen ja venyttämisten jälkeen. Tämä on tärkeä ominaisuus esimerkiksi taipuvien kosketusnäyttöjen kannalta.

Kalvon johtavat kuidut ovat polyakryylinitriiliä (PAN, polyacrylonitrile), jotka tuotetaan alustalle sähkökehruulla (electrospinning). Paljas PAN-polymeeri ei johda sähköä, joten se pitää päällystää metallipinnoitteella, joko kuparilla, hopealla, nikkelillä tai kullalla.

Kuituverkko on tiheä, mutta silti valtaosa siitä on reikiä. Tämän takia kalvo on 92-prosenttisesti läpinäkyvä eli käytännössä näkymätön ihmissilmälle.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
ETN_fi How Secure is my IoT? Etteplan CTO Jaakko Ala-Paavola at Embedded Conference Finland 2018. https://t.co/xHInjZJqPshttps://t.co/h671lU8gv1
 
 

ny template