JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Materiaalien tutkijat ovat pitkään yrittäneet kehittää johtavaa kalvoa, joka olisi täysin läpinäkyvä. Illinoisin yliopiston tutkijat ovat yhdessä korealaisten kollegoidensa kanssa kehittäneet nanokuiduista koostuvan, erittäin hyvin sähköä johtavan läpinäkyvän kalvon.

Tällaiselle kalvolle löytyy paljon potentiaalista käyttöä elektroniikasta. Sovelluskohteita voivat olla rullattavat kosketusnäytöt, puettava elektroniikka, taipuisat aurinkokennot ja ns. elektroninen iho.

Kehitetty kalvo koostuu itse asiassa nanokuiduista. Se hapetetaan niin, että kalvon pinnalle muodostuu sähköä johtava verkko. Tutkijat kuvaavat verkkoa nanokoon ”kanaverkoksi”. Kalvo on läpinäkyvä, taipuva ja venyvä. Sitä on esitelty Advanced Materials -lehden tuoreessa numerossa.

Illinoisin yliopiston mekaniikan laitoksen professori Alexander Yarinin mukaan sekä läpinäkyvän että sähköä johtavan materiaalin valmistaminen on tärkeää, mutta erittäin vaikeaa. Nyt esitelty nanokalvo on läpinäkyvyydeltään 10-kertaisesti parempaa kuin mikään markkinoilta löytyvä johtava kalvo.

Kehitetty kalvo myös säilyttää ominaisuutensa useiden voimakkaidenkin taivuttamisen ja venyttämisten jälkeen. Tämä on tärkeä ominaisuus esimerkiksi taipuvien kosketusnäyttöjen kannalta.

Kalvon johtavat kuidut ovat polyakryylinitriiliä (PAN, polyacrylonitrile), jotka tuotetaan alustalle sähkökehruulla (electrospinning). Paljas PAN-polymeeri ei johda sähköä, joten se pitää päällystää metallipinnoitteella, joko kuparilla, hopealla, nikkelillä tai kullalla.

Kuituverkko on tiheä, mutta silti valtaosa siitä on reikiä. Tämän takia kalvo on 92-prosenttisesti läpinäkyvä eli käytännössä näkymätön ihmissilmälle.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template