JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

UltraHD eli 4K on tekniikka, joka tulee mullistamaan televisionkatselun. Kukaan ei vastusta lisäpikseleitä ruudulla, mutta 4K-signaalien siirto tulee olemaan iso haaste. Suuri ja tarkka kuva tuottaa raskaan datanvirran, joka vaatii siirtotieltä paljon.

Tietysti 4K-kuva siirtyy hyvin nettiyhteydellä, jos käytössä on satojen megabittin vankka linkki. Kaikilla tällaisiin yhteyksiin ei ole mahdollisuutta. Satelliittioperaattori SES Astra kertoo, että ainakin alkuvaiheessa satelliittiyhteys on ainoa tapa jakaa 4K-kuvaa kuluttajille.

SES demosi 4K-kuvan siirtoa viime viikolla. Signaali lähetettiin Münchenistä Ruotsin messuille. Vastaavaa demoa ei ole Pohjoismaissa aiemmin nähty. Demossa käytettiin HEVC-pakkaustekniikkaa (High Efficiency Video Coding).

Demoa varten kuvaan oli vangittu hienoja maisemia, joissa siirtyminen 2 megapikselin tarkuuudesta 8 megapikseliin tulee oikeuksiinsa. Tukholmassa kuvaa esitettiin katsojille 65-tuumaisella UltraHD-ruudulla.

SES muistuttaa, ettei 4K:ssa ole kyse vain pikselimäärän kasvattamisesta. Myös ruudun virkistystaajuus kasvaa 24:stä viiteenkymmeneen kuvaan sekunnissa.

SES:n jakelussa on tällä hetkellä noin 6000 kanavaa, joista HD-tasoisia on 1700. Yhtiön mukaan UltraHD-kuvan yleistyminen vaatinee isoa markkinointitapahtumaa, jollaiseksi voisi nousta vuode 2016 olympiakisat.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template