JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

UltraHD eli 4K on tekniikka, joka tulee mullistamaan televisionkatselun. Kukaan ei vastusta lisäpikseleitä ruudulla, mutta 4K-signaalien siirto tulee olemaan iso haaste. Suuri ja tarkka kuva tuottaa raskaan datanvirran, joka vaatii siirtotieltä paljon.

Tietysti 4K-kuva siirtyy hyvin nettiyhteydellä, jos käytössä on satojen megabittin vankka linkki. Kaikilla tällaisiin yhteyksiin ei ole mahdollisuutta. Satelliittioperaattori SES Astra kertoo, että ainakin alkuvaiheessa satelliittiyhteys on ainoa tapa jakaa 4K-kuvaa kuluttajille.

SES demosi 4K-kuvan siirtoa viime viikolla. Signaali lähetettiin Münchenistä Ruotsin messuille. Vastaavaa demoa ei ole Pohjoismaissa aiemmin nähty. Demossa käytettiin HEVC-pakkaustekniikkaa (High Efficiency Video Coding).

Demoa varten kuvaan oli vangittu hienoja maisemia, joissa siirtyminen 2 megapikselin tarkuuudesta 8 megapikseliin tulee oikeuksiinsa. Tukholmassa kuvaa esitettiin katsojille 65-tuumaisella UltraHD-ruudulla.

SES muistuttaa, ettei 4K:ssa ole kyse vain pikselimäärän kasvattamisesta. Myös ruudun virkistystaajuus kasvaa 24:stä viiteenkymmeneen kuvaan sekunnissa.

SES:n jakelussa on tällä hetkellä noin 6000 kanavaa, joista HD-tasoisia on 1700. Yhtiön mukaan UltraHD-kuvan yleistyminen vaatinee isoa markkinointitapahtumaa, jollaiseksi voisi nousta vuode 2016 olympiakisat.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2