JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

UltraHD eli 4K on tekniikka, joka tulee mullistamaan televisionkatselun. Kukaan ei vastusta lisäpikseleitä ruudulla, mutta 4K-signaalien siirto tulee olemaan iso haaste. Suuri ja tarkka kuva tuottaa raskaan datanvirran, joka vaatii siirtotieltä paljon.

Tietysti 4K-kuva siirtyy hyvin nettiyhteydellä, jos käytössä on satojen megabittin vankka linkki. Kaikilla tällaisiin yhteyksiin ei ole mahdollisuutta. Satelliittioperaattori SES Astra kertoo, että ainakin alkuvaiheessa satelliittiyhteys on ainoa tapa jakaa 4K-kuvaa kuluttajille.

SES demosi 4K-kuvan siirtoa viime viikolla. Signaali lähetettiin Münchenistä Ruotsin messuille. Vastaavaa demoa ei ole Pohjoismaissa aiemmin nähty. Demossa käytettiin HEVC-pakkaustekniikkaa (High Efficiency Video Coding).

Demoa varten kuvaan oli vangittu hienoja maisemia, joissa siirtyminen 2 megapikselin tarkuuudesta 8 megapikseliin tulee oikeuksiinsa. Tukholmassa kuvaa esitettiin katsojille 65-tuumaisella UltraHD-ruudulla.

SES muistuttaa, ettei 4K:ssa ole kyse vain pikselimäärän kasvattamisesta. Myös ruudun virkistystaajuus kasvaa 24:stä viiteenkymmeneen kuvaan sekunnissa.

SES:n jakelussa on tällä hetkellä noin 6000 kanavaa, joista HD-tasoisia on 1700. Yhtiön mukaan UltraHD-kuvan yleistyminen vaatinee isoa markkinointitapahtumaa, jollaiseksi voisi nousta vuode 2016 olympiakisat.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template