JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

UltraHD eli 4K on tekniikka, joka tulee mullistamaan televisionkatselun. Kukaan ei vastusta lisäpikseleitä ruudulla, mutta 4K-signaalien siirto tulee olemaan iso haaste. Suuri ja tarkka kuva tuottaa raskaan datanvirran, joka vaatii siirtotieltä paljon.

Tietysti 4K-kuva siirtyy hyvin nettiyhteydellä, jos käytössä on satojen megabittin vankka linkki. Kaikilla tällaisiin yhteyksiin ei ole mahdollisuutta. Satelliittioperaattori SES Astra kertoo, että ainakin alkuvaiheessa satelliittiyhteys on ainoa tapa jakaa 4K-kuvaa kuluttajille.

SES demosi 4K-kuvan siirtoa viime viikolla. Signaali lähetettiin Münchenistä Ruotsin messuille. Vastaavaa demoa ei ole Pohjoismaissa aiemmin nähty. Demossa käytettiin HEVC-pakkaustekniikkaa (High Efficiency Video Coding).

Demoa varten kuvaan oli vangittu hienoja maisemia, joissa siirtyminen 2 megapikselin tarkuuudesta 8 megapikseliin tulee oikeuksiinsa. Tukholmassa kuvaa esitettiin katsojille 65-tuumaisella UltraHD-ruudulla.

SES muistuttaa, ettei 4K:ssa ole kyse vain pikselimäärän kasvattamisesta. Myös ruudun virkistystaajuus kasvaa 24:stä viiteenkymmeneen kuvaan sekunnissa.

SES:n jakelussa on tällä hetkellä noin 6000 kanavaa, joista HD-tasoisia on 1700. Yhtiön mukaan UltraHD-kuvan yleistyminen vaatinee isoa markkinointitapahtumaa, jollaiseksi voisi nousta vuode 2016 olympiakisat.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template