JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Houstonilainen Ricen yliopisto on yhdessä Teksasin sydäninstituutin kanssa kehittänyt sydämentahdistimen, joka ei tarvitse paristoa. Virtaa laite saa ulkoisesta RF-lähettimestä langattomasti. Protoa esiteltiin IEEE:n mikroaaltotapahtumassa Havaijilla tällä viikolla.

Käytännössä tahdistin asennetaan suoraan sydämeen. Rinnan päälle voidaan kuitenkin asettaa RF-lähetin, joka syöttää virtaa tahdistimeen. Laitteiden välinen etäisyys voi olla useita senttejä.

Tahdistimet käyttävät sähköisiä signaaleja pitääkseen sykkeen tasaisena. Niitä ei kuitenkaan ole istutettu suoraan sydämeen, vaan sen ulkopuolelle, jotta kirurgit voivat säännöllisin väliajoin vaihtaa tahdistimen pariston. Signaali kulkee tahdistimesta sydämeen johtimia pitkin.

Nämä johtimet aiheuttavat usein ongelmia: verenvuotoa ja tulehduksia. Ricen tutkijoiden kehittämä "langaton" tahdistin eliminoi kaikki tällaiset ongelmat. Markkinoille on tuotu viime aikoina langattomia tahdistimia, mutta Ricen tutkijoiden mukaan niiden pieni koko rajoittaa niiden käytön yhteen kammioon. Esimerkiksi kahden kammion tahdistus ei niillä onnistu.

Sen sijaan Ricen ja Texas Heart Instituten ratkaisu perustuu langattomasti virtaa saavaan mikropiiriin, joka voidaan sijoittaa suoraan sydämen sisään tai pinnalle siihen kohtaan, jossa tahdistusta tarvitaan. Itse piiri on 4 milliä leveä ja se sisältä antennin, AC-DC-korjaimen tehonhallintayksikön ja tahdistuksen aktivointisignaalin. Kolikkoa pienemmälle piirilevyllä on istutettu lisäksi kondensaattori ja kytkin.

Tahdistin saa virtaa ulkoisesta 8-10 gigahertsin taajuudesta toimivasta mikroaaltolähettimestä. Tahdistimen signaalia voidaan ohjata lisäämällä tai pienentämällä siihen kohdistettua RF-tehoa.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template