JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Houstonilainen Ricen yliopisto on yhdessä Teksasin sydäninstituutin kanssa kehittänyt sydämentahdistimen, joka ei tarvitse paristoa. Virtaa laite saa ulkoisesta RF-lähettimestä langattomasti. Protoa esiteltiin IEEE:n mikroaaltotapahtumassa Havaijilla tällä viikolla.

Käytännössä tahdistin asennetaan suoraan sydämeen. Rinnan päälle voidaan kuitenkin asettaa RF-lähetin, joka syöttää virtaa tahdistimeen. Laitteiden välinen etäisyys voi olla useita senttejä.

Tahdistimet käyttävät sähköisiä signaaleja pitääkseen sykkeen tasaisena. Niitä ei kuitenkaan ole istutettu suoraan sydämeen, vaan sen ulkopuolelle, jotta kirurgit voivat säännöllisin väliajoin vaihtaa tahdistimen pariston. Signaali kulkee tahdistimesta sydämeen johtimia pitkin.

Nämä johtimet aiheuttavat usein ongelmia: verenvuotoa ja tulehduksia. Ricen tutkijoiden kehittämä "langaton" tahdistin eliminoi kaikki tällaiset ongelmat. Markkinoille on tuotu viime aikoina langattomia tahdistimia, mutta Ricen tutkijoiden mukaan niiden pieni koko rajoittaa niiden käytön yhteen kammioon. Esimerkiksi kahden kammion tahdistus ei niillä onnistu.

Sen sijaan Ricen ja Texas Heart Instituten ratkaisu perustuu langattomasti virtaa saavaan mikropiiriin, joka voidaan sijoittaa suoraan sydämen sisään tai pinnalle siihen kohtaan, jossa tahdistusta tarvitaan. Itse piiri on 4 milliä leveä ja se sisältä antennin, AC-DC-korjaimen tehonhallintayksikön ja tahdistuksen aktivointisignaalin. Kolikkoa pienemmälle piirilevyllä on istutettu lisäksi kondensaattori ja kytkin.

Tahdistin saa virtaa ulkoisesta 8-10 gigahertsin taajuudesta toimivasta mikroaaltolähettimestä. Tahdistimen signaalia voidaan ohjata lisäämällä tai pienentämällä siihen kohdistettua RF-tehoa.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template