JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Houstonilainen Ricen yliopisto on yhdessä Teksasin sydäninstituutin kanssa kehittänyt sydämentahdistimen, joka ei tarvitse paristoa. Virtaa laite saa ulkoisesta RF-lähettimestä langattomasti. Protoa esiteltiin IEEE:n mikroaaltotapahtumassa Havaijilla tällä viikolla.

Käytännössä tahdistin asennetaan suoraan sydämeen. Rinnan päälle voidaan kuitenkin asettaa RF-lähetin, joka syöttää virtaa tahdistimeen. Laitteiden välinen etäisyys voi olla useita senttejä.

Tahdistimet käyttävät sähköisiä signaaleja pitääkseen sykkeen tasaisena. Niitä ei kuitenkaan ole istutettu suoraan sydämeen, vaan sen ulkopuolelle, jotta kirurgit voivat säännöllisin väliajoin vaihtaa tahdistimen pariston. Signaali kulkee tahdistimesta sydämeen johtimia pitkin.

Nämä johtimet aiheuttavat usein ongelmia: verenvuotoa ja tulehduksia. Ricen tutkijoiden kehittämä "langaton" tahdistin eliminoi kaikki tällaiset ongelmat. Markkinoille on tuotu viime aikoina langattomia tahdistimia, mutta Ricen tutkijoiden mukaan niiden pieni koko rajoittaa niiden käytön yhteen kammioon. Esimerkiksi kahden kammion tahdistus ei niillä onnistu.

Sen sijaan Ricen ja Texas Heart Instituten ratkaisu perustuu langattomasti virtaa saavaan mikropiiriin, joka voidaan sijoittaa suoraan sydämen sisään tai pinnalle siihen kohtaan, jossa tahdistusta tarvitaan. Itse piiri on 4 milliä leveä ja se sisältä antennin, AC-DC-korjaimen tehonhallintayksikön ja tahdistuksen aktivointisignaalin. Kolikkoa pienemmälle piirilevyllä on istutettu lisäksi kondensaattori ja kytkin.

Tahdistin saa virtaa ulkoisesta 8-10 gigahertsin taajuudesta toimivasta mikroaaltolähettimestä. Tahdistimen signaalia voidaan ohjata lisäämällä tai pienentämällä siihen kohdistettua RF-tehoa.

Tämä on seuraava askel piiritekniikassa: eFPGA

On selvää, että puolijohdealalla keskitytään vihdoin kasvavaan valikoimaan teknologioita, jotka prosessigeometrian kutistamisen sijaan katsovat uusia järjestelmäarkkitehtuureita ja käytettävissä olevan piin parempaa käyttöä uusien piiri- laite- ja kotelointisuunnittelun konseptien kautta. Kun astumme uudelle aikakaudelle, seuraava looginen askel näyttää olevan FPGA-piirin ja prosessorin eli CPU:n yhdistäminen: sulautettu FPGA.

Lue lisää...

Uusi LabVIEW tekee mahdottomasta mahdollista

Ohjelmisto ratkaisee järjestelmien tehokkuuden myös mittauksessa ja testauksessa. NI:n uusi LabVIEW NXG on ympäristö, jossa monia toimintoja voidaan tehdä ilman ohjelmointia.

Lue lisää...
 
ETN_fi Smartphone OS shares? See the graph from Kantar. https://t.co/ZUuDBJrO52
ETN_fi Wanna know what Linus Torvalds thinks about all kind of gadgets? Well, now you can by reading his Google+ page: https://t.co/M0O7texu0V
ETN_fi @OfficeInsider When will Outlook 2016 for Mac support Google calendar?
ETN_fi RT @Kwikman: World's first autonomous maritime ecosystem, Sauli Eloranta Rolls-Royce #ddayfi #RebootFinland https://t.co/DopdH7pzQ3
ETN_fi RT @Kwikman: Invitation to build world's first level 5 self driving system #ddayfi #RebootFinland https://t.co/CueAUztf0m
 

ny template