JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Houstonilainen Ricen yliopisto on yhdessä Teksasin sydäninstituutin kanssa kehittänyt sydämentahdistimen, joka ei tarvitse paristoa. Virtaa laite saa ulkoisesta RF-lähettimestä langattomasti. Protoa esiteltiin IEEE:n mikroaaltotapahtumassa Havaijilla tällä viikolla.

Käytännössä tahdistin asennetaan suoraan sydämeen. Rinnan päälle voidaan kuitenkin asettaa RF-lähetin, joka syöttää virtaa tahdistimeen. Laitteiden välinen etäisyys voi olla useita senttejä.

Tahdistimet käyttävät sähköisiä signaaleja pitääkseen sykkeen tasaisena. Niitä ei kuitenkaan ole istutettu suoraan sydämeen, vaan sen ulkopuolelle, jotta kirurgit voivat säännöllisin väliajoin vaihtaa tahdistimen pariston. Signaali kulkee tahdistimesta sydämeen johtimia pitkin.

Nämä johtimet aiheuttavat usein ongelmia: verenvuotoa ja tulehduksia. Ricen tutkijoiden kehittämä "langaton" tahdistin eliminoi kaikki tällaiset ongelmat. Markkinoille on tuotu viime aikoina langattomia tahdistimia, mutta Ricen tutkijoiden mukaan niiden pieni koko rajoittaa niiden käytön yhteen kammioon. Esimerkiksi kahden kammion tahdistus ei niillä onnistu.

Sen sijaan Ricen ja Texas Heart Instituten ratkaisu perustuu langattomasti virtaa saavaan mikropiiriin, joka voidaan sijoittaa suoraan sydämen sisään tai pinnalle siihen kohtaan, jossa tahdistusta tarvitaan. Itse piiri on 4 milliä leveä ja se sisältä antennin, AC-DC-korjaimen tehonhallintayksikön ja tahdistuksen aktivointisignaalin. Kolikkoa pienemmälle piirilevyllä on istutettu lisäksi kondensaattori ja kytkin.

Tahdistin saa virtaa ulkoisesta 8-10 gigahertsin taajuudesta toimivasta mikroaaltolähettimestä. Tahdistimen signaalia voidaan ohjata lisäämällä tai pienentämällä siihen kohdistettua RF-tehoa.

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template