JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkimusyksikössä on kehitetty lupaava materiaali, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa korvata akut erilaisissa pienitehoisissa laitteissa. Tutkija Yang Bai uskoo, että uusi materiaali saadaan toteutettua protolaitteena muutaman vuoden kuluessa.

Uusi materiaali on nimeltään KNBNNO. Se koostuu potassiumista, natriumista, bariumista, niobiumista, nikkelistä ja hapesta. Mullistavaa on se, että materiaaliin voidaan varastoida sähköä kolmella eri keruumenetelmällä.

KNBNNO-materiaaliin voidaan kerätä energiaa valosta, lämmöstä ja liikkeestä, kaikista kolmesta lähteestä samanaikaisesti. Energiankeruun alueella tämä on ensimmäinen kerta, kuin keruu kolmesta eri lähteestä onnistuu samaan aikaan.

Yang Bain kehittämä materiaali perustuu perovskiittirakenteeseen. Sitä esittelevä ensimmäinen tieteellinen artikkeli julkaistiin Applied Physical Letters -lehden helmikuun numerossa. Eilen julkistetussa uudessa artikkelissa esiteltiin demo, jossa keruu kolmesta lähteestä todistettiin käytännössä. Valmistetut protonäytteet tuottavat energiaa, kun niihin kohdistetaan valoa, tukankuivaimen lämpöä tai tärinää sormen avulla. Tuotettu energia on myös mitattavissa.

Uudesta materiaalista löytyy lisätietoa Oulun yliopiston julkaisemalla Youtube-videolla.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
2hreplyretweetfavorite
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
2hreplyretweetfavorite
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template