JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkimusyksikössä on kehitetty lupaava materiaali, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa korvata akut erilaisissa pienitehoisissa laitteissa. Tutkija Yang Bai uskoo, että uusi materiaali saadaan toteutettua protolaitteena muutaman vuoden kuluessa.

Uusi materiaali on nimeltään KNBNNO. Se koostuu potassiumista, natriumista, bariumista, niobiumista, nikkelistä ja hapesta. Mullistavaa on se, että materiaaliin voidaan varastoida sähköä kolmella eri keruumenetelmällä.

KNBNNO-materiaaliin voidaan kerätä energiaa valosta, lämmöstä ja liikkeestä, kaikista kolmesta lähteestä samanaikaisesti. Energiankeruun alueella tämä on ensimmäinen kerta, kuin keruu kolmesta eri lähteestä onnistuu samaan aikaan.

Yang Bain kehittämä materiaali perustuu perovskiittirakenteeseen. Sitä esittelevä ensimmäinen tieteellinen artikkeli julkaistiin Applied Physical Letters -lehden helmikuun numerossa. Eilen julkistetussa uudessa artikkelissa esiteltiin demo, jossa keruu kolmesta lähteestä todistettiin käytännössä. Valmistetut protonäytteet tuottavat energiaa, kun niihin kohdistetaan valoa, tukankuivaimen lämpöä tai tärinää sormen avulla. Tuotettu energia on myös mitattavissa.

Uudesta materiaalista löytyy lisätietoa Oulun yliopiston julkaisemalla Youtube-videolla.

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Yhdistelmäkenno näkee tarkasti myös pimeässä

Kahta eri teknologiaa yhdistävä IT-EMCCD-kuvakenno näkee tarkasti sekä yön pimeydessä että kirkkaassa päivänvalossa. Laajan dynamiikan ansiosta yhdellä kameralla voidaan siten kuvata tarkasti näkymiä, jotka sisältävät sekä erittäin pimeitä että kirkkaita kohtia.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
4hreplyretweetfavorite
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
 
 

ny template