JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkimusyksikössä on kehitetty lupaava materiaali, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa korvata akut erilaisissa pienitehoisissa laitteissa. Tutkija Yang Bai uskoo, että uusi materiaali saadaan toteutettua protolaitteena muutaman vuoden kuluessa.

Uusi materiaali on nimeltään KNBNNO. Se koostuu potassiumista, natriumista, bariumista, niobiumista, nikkelistä ja hapesta. Mullistavaa on se, että materiaaliin voidaan varastoida sähköä kolmella eri keruumenetelmällä.

KNBNNO-materiaaliin voidaan kerätä energiaa valosta, lämmöstä ja liikkeestä, kaikista kolmesta lähteestä samanaikaisesti. Energiankeruun alueella tämä on ensimmäinen kerta, kuin keruu kolmesta eri lähteestä onnistuu samaan aikaan.

Yang Bain kehittämä materiaali perustuu perovskiittirakenteeseen. Sitä esittelevä ensimmäinen tieteellinen artikkeli julkaistiin Applied Physical Letters -lehden helmikuun numerossa. Eilen julkistetussa uudessa artikkelissa esiteltiin demo, jossa keruu kolmesta lähteestä todistettiin käytännössä. Valmistetut protonäytteet tuottavat energiaa, kun niihin kohdistetaan valoa, tukankuivaimen lämpöä tai tärinää sormen avulla. Tuotettu energia on myös mitattavissa.

Uudesta materiaalista löytyy lisätietoa Oulun yliopiston julkaisemalla Youtube-videolla.

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template