JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkimusyksikössä on kehitetty lupaava materiaali, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa korvata akut erilaisissa pienitehoisissa laitteissa. Tutkija Yang Bai uskoo, että uusi materiaali saadaan toteutettua protolaitteena muutaman vuoden kuluessa.

Uusi materiaali on nimeltään KNBNNO. Se koostuu potassiumista, natriumista, bariumista, niobiumista, nikkelistä ja hapesta. Mullistavaa on se, että materiaaliin voidaan varastoida sähköä kolmella eri keruumenetelmällä.

KNBNNO-materiaaliin voidaan kerätä energiaa valosta, lämmöstä ja liikkeestä, kaikista kolmesta lähteestä samanaikaisesti. Energiankeruun alueella tämä on ensimmäinen kerta, kuin keruu kolmesta eri lähteestä onnistuu samaan aikaan.

Yang Bain kehittämä materiaali perustuu perovskiittirakenteeseen. Sitä esittelevä ensimmäinen tieteellinen artikkeli julkaistiin Applied Physical Letters -lehden helmikuun numerossa. Eilen julkistetussa uudessa artikkelissa esiteltiin demo, jossa keruu kolmesta lähteestä todistettiin käytännössä. Valmistetut protonäytteet tuottavat energiaa, kun niihin kohdistetaan valoa, tukankuivaimen lämpöä tai tärinää sormen avulla. Tuotettu energia on myös mitattavissa.

Uudesta materiaalista löytyy lisätietoa Oulun yliopiston julkaisemalla Youtube-videolla.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

GDPR tulee – oletko valmis?

Tietoturva on parhaimmillaankin ikävä tehtävä: Keinot toteuttaa se ovat kalliita, vievät aikaa ja lisäävät energiankulutusta. Samalla kyse on olennaisesta tekijästä, kun laitteita liitetään yhteen osana Teollisuus 4.0.-, esineiden internet- tai pilvitekniikoita. Tietoturva määritellään uudessa EU-direktiivissä GDPR.

Lue lisää...
 
ETN_fi Kanadalaislasten vuoro oppia koodaamaan micro:bit-korteilla. https://t.co/0iVaMmV1zs
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
 
 

ny template