JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Michiganin yliopistossa on tehty innovaatio, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia koko ledimarkkinoiden. Ensimmäistä kertaa on kehitetty tekniikka, jolla voidaan edullisesti istuttaa puolijohteen pintaan ja sekaan nanopartikkeleita. Ratkaisu lupaa kasvattaa ledikomponenttien tehoa merkittävästi.

Metallinanopartikkelit voivat parantaa ledien tehoa monella tapaa. Ne voivat tutkijoiden mukaan toimia pieninä antenneina, jotka muuttamaan ja uudelleenohjaavat puolijohteen läpi kulkevaa sähköä, jolloin suurempi osa siitä pystytään muuttamaan valoksi. Nanopartikkeleiden avulla voidaan myös paremmin heijastaa valoa komponentista.

Michiganilaistutkijoiden kehittämää prosessia voidaan hyödyntää ledeissä käytetyissä galliumnitridipiireissä. Nanopartikkeleilla voidaan parantaa tehokkuutta myös muissa puolijohdetuotteissa, kuten aurinkokennoissa. Parasta innovaatiossa on se, että prosessi voidaan suoraan liittää nykyisille tuotantolinjoille, eikä se lisää tuotannon kustannuksia.

Nanopartikkelien lisääminen puolijohteeseen ei ole uusi idea, mutta aiemmin kyse on ollut eksoottisesta, erittäin kalliista prosessista, jossa on käytetty hopeaa, kultaa tai platinaa. Lisäksi ei ole ollut kustannustehokasta tapaa lisätä nanopartikkeleita puolijohteen pinnan alle.

Tutkijat löysivät yksinkertaisemman tavan. Siinä käytetään molekyylisädettä epitaksiprosessissa puolijohteen valmistamiseen. Säde suihkuttaa useita metallipartikkeleita sisältäviä kerroksia kiekolle. Metalli muodostaa nanokokoisia partikkeleita, jotka toimivat samaan tapaan kuin aiemmin kokeillut kulta- ja platinahiukkaset. Partikkeleiden kokoa ja sijoittelu voidaan tarkasti kontrolloida muuttamalla ionisäteen suuntaan ja voimakkuutta.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista löytää ideaalirakenne, jossa valon emittoiminen paranee jopa 50 prosenttia. Lisäksi tekniikan avulla voi olla mahdollista kehittää rakenteita, jotka eivät heijasta valoa ollenkaan. Tämä mahdollistaisi naamioitumisen ns. näkymättömillä pintarakenteilla.

Kuvassa näkyy tutkijoiden kehittämä laite, jolla metallipartikkeleita suunnataan ionisäteellä galliumnitridikiekon pintaan.

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Yhdistelmäkenno näkee tarkasti myös pimeässä

Kahta eri teknologiaa yhdistävä IT-EMCCD-kuvakenno näkee tarkasti sekä yön pimeydessä että kirkkaassa päivänvalossa. Laajan dynamiikan ansiosta yhdellä kameralla voidaan siten kuvata tarkasti näkymiä, jotka sisältävät sekä erittäin pimeitä että kirkkaita kohtia.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
4hreplyretweetfavorite
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
 
 

ny template