JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Michiganin yliopistossa on tehty innovaatio, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia koko ledimarkkinoiden. Ensimmäistä kertaa on kehitetty tekniikka, jolla voidaan edullisesti istuttaa puolijohteen pintaan ja sekaan nanopartikkeleita. Ratkaisu lupaa kasvattaa ledikomponenttien tehoa merkittävästi.

Metallinanopartikkelit voivat parantaa ledien tehoa monella tapaa. Ne voivat tutkijoiden mukaan toimia pieninä antenneina, jotka muuttamaan ja uudelleenohjaavat puolijohteen läpi kulkevaa sähköä, jolloin suurempi osa siitä pystytään muuttamaan valoksi. Nanopartikkeleiden avulla voidaan myös paremmin heijastaa valoa komponentista.

Michiganilaistutkijoiden kehittämää prosessia voidaan hyödyntää ledeissä käytetyissä galliumnitridipiireissä. Nanopartikkeleilla voidaan parantaa tehokkuutta myös muissa puolijohdetuotteissa, kuten aurinkokennoissa. Parasta innovaatiossa on se, että prosessi voidaan suoraan liittää nykyisille tuotantolinjoille, eikä se lisää tuotannon kustannuksia.

Nanopartikkelien lisääminen puolijohteeseen ei ole uusi idea, mutta aiemmin kyse on ollut eksoottisesta, erittäin kalliista prosessista, jossa on käytetty hopeaa, kultaa tai platinaa. Lisäksi ei ole ollut kustannustehokasta tapaa lisätä nanopartikkeleita puolijohteen pinnan alle.

Tutkijat löysivät yksinkertaisemman tavan. Siinä käytetään molekyylisädettä epitaksiprosessissa puolijohteen valmistamiseen. Säde suihkuttaa useita metallipartikkeleita sisältäviä kerroksia kiekolle. Metalli muodostaa nanokokoisia partikkeleita, jotka toimivat samaan tapaan kuin aiemmin kokeillut kulta- ja platinahiukkaset. Partikkeleiden kokoa ja sijoittelu voidaan tarkasti kontrolloida muuttamalla ionisäteen suuntaan ja voimakkuutta.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista löytää ideaalirakenne, jossa valon emittoiminen paranee jopa 50 prosenttia. Lisäksi tekniikan avulla voi olla mahdollista kehittää rakenteita, jotka eivät heijasta valoa ollenkaan. Tämä mahdollistaisi naamioitumisen ns. näkymättömillä pintarakenteilla.

Kuvassa näkyy tutkijoiden kehittämä laite, jolla metallipartikkeleita suunnataan ionisäteellä galliumnitridikiekon pintaan.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

GDPR tulee – oletko valmis?

Tietoturva on parhaimmillaankin ikävä tehtävä: Keinot toteuttaa se ovat kalliita, vievät aikaa ja lisäävät energiankulutusta. Samalla kyse on olennaisesta tekijästä, kun laitteita liitetään yhteen osana Teollisuus 4.0.-, esineiden internet- tai pilvitekniikoita. Tietoturva määritellään uudessa EU-direktiivissä GDPR.

Lue lisää...
 
ETN_fi Kanadalaislasten vuoro oppia koodaamaan micro:bit-korteilla. https://t.co/0iVaMmV1zs
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
 
 

ny template