JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IBM:n tutkijat ovat yltäneet uuteen maailmanennätykseen nauhatallennuksen tiheydessä. Sony Storage Media Solutionsin kehittämälle protonauhalle IBM onnistui tallentamaan dataa 201 gigabittiä yhdelle neliötuumalle. Ennätys julkistettiin Japanin Tsukubassa käynnissä olemassa magneettitallennuksen konferenssissa.

Ennätys perustuu sekä tallennusraitojen tiheyden kasvattamiseen, että uuteen nauhamateriaaliin. Pitkän aikaa tiheimmät tallennusnauhat ovat perustuneet bariumferriittinauhaan. Sonyn kehittämä uuden protonauhan ansiosta yhteen kämmenelle sopivaan nauhakoteloon saadaan raakadataa 330 teratavua.

Uudella nauhalla tallennusraidat ovat selvästi aiempaa kapeampia. Vuonna 2006, kun tallennusennätys kirjattiin 6,67 gigabittiin yhdellä neliötuumalla, raidan paksuus oli 1,5 mikronia. Uudella nauhalla raidan leveys on vain 103 nanometriä.

Yhden nauhakotelon 330 teratavua vastaa 330 miljoonan kirjan tekstiä. Tällainen kirjahylly yltäisi IBM:n mukaan Japanin koilliskulmasta pitkän maan lounaisimpaan kärkeen.

On ehkä yllättävää, että nauhatallennus on kokemassa jonkinlaista renessanssia aikana, jona NAND-pohjaiset mediat ovat valtaamassa lähes kaikkia laitteita. Nauha on kuitenkin kaikkein tietoturvallisin, energiatehokkain ja kustannustehokkain tapa tallentaa valtavia määriä dataa, IBM muistuttaa.

Kun tallennusraita on 103 nanometriä leveä, vaaditaan kirjoituspäältäkin melkoista tarkkuutta. Yhdellä raidalla on peräkkäin 818 tuhatta bittiä tuumalla, jotka on kirjoitettu 48 nanometriä leveällä TMR-kirjoituspäällä.

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template