JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

IBM:n tutkijat ovat yltäneet uuteen maailmanennätykseen nauhatallennuksen tiheydessä. Sony Storage Media Solutionsin kehittämälle protonauhalle IBM onnistui tallentamaan dataa 201 gigabittiä yhdelle neliötuumalle. Ennätys julkistettiin Japanin Tsukubassa käynnissä olemassa magneettitallennuksen konferenssissa.

Ennätys perustuu sekä tallennusraitojen tiheyden kasvattamiseen, että uuteen nauhamateriaaliin. Pitkän aikaa tiheimmät tallennusnauhat ovat perustuneet bariumferriittinauhaan. Sonyn kehittämä uuden protonauhan ansiosta yhteen kämmenelle sopivaan nauhakoteloon saadaan raakadataa 330 teratavua.

Uudella nauhalla tallennusraidat ovat selvästi aiempaa kapeampia. Vuonna 2006, kun tallennusennätys kirjattiin 6,67 gigabittiin yhdellä neliötuumalla, raidan paksuus oli 1,5 mikronia. Uudella nauhalla raidan leveys on vain 103 nanometriä.

Yhden nauhakotelon 330 teratavua vastaa 330 miljoonan kirjan tekstiä. Tällainen kirjahylly yltäisi IBM:n mukaan Japanin koilliskulmasta pitkän maan lounaisimpaan kärkeen.

On ehkä yllättävää, että nauhatallennus on kokemassa jonkinlaista renessanssia aikana, jona NAND-pohjaiset mediat ovat valtaamassa lähes kaikkia laitteita. Nauha on kuitenkin kaikkein tietoturvallisin, energiatehokkain ja kustannustehokkain tapa tallentaa valtavia määriä dataa, IBM muistuttaa.

Kun tallennusraita on 103 nanometriä leveä, vaaditaan kirjoituspäältäkin melkoista tarkkuutta. Yhdellä raidalla on peräkkäin 818 tuhatta bittiä tuumalla, jotka on kirjoitettu 48 nanometriä leveällä TMR-kirjoituspäällä.

Tämä on seuraava askel piiritekniikassa: eFPGA

On selvää, että puolijohdealalla keskitytään vihdoin kasvavaan valikoimaan teknologioita, jotka prosessigeometrian kutistamisen sijaan katsovat uusia järjestelmäarkkitehtuureita ja käytettävissä olevan piin parempaa käyttöä uusien piiri- laite- ja kotelointisuunnittelun konseptien kautta. Kun astumme uudelle aikakaudelle, seuraava looginen askel näyttää olevan FPGA-piirin ja prosessorin eli CPU:n yhdistäminen: sulautettu FPGA.

Lue lisää...

Uusi LabVIEW tekee mahdottomasta mahdollista

Ohjelmisto ratkaisee järjestelmien tehokkuuden myös mittauksessa ja testauksessa. NI:n uusi LabVIEW NXG on ympäristö, jossa monia toimintoja voidaan tehdä ilman ohjelmointia.

Lue lisää...
 
ETN_fi Smartphone OS shares? See the graph from Kantar. https://t.co/ZUuDBJrO52
ETN_fi Wanna know what Linus Torvalds thinks about all kind of gadgets? Well, now you can by reading his Google+ page: https://t.co/M0O7texu0V
ETN_fi @OfficeInsider When will Outlook 2016 for Mac support Google calendar?
ETN_fi RT @Kwikman: World's first autonomous maritime ecosystem, Sauli Eloranta Rolls-Royce #ddayfi #RebootFinland https://t.co/DopdH7pzQ3
ETN_fi RT @Kwikman: Invitation to build world's first level 5 self driving system #ddayfi #RebootFinland https://t.co/CueAUztf0m
 

ny template