JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IBM:n tutkijat ovat yltäneet uuteen maailmanennätykseen nauhatallennuksen tiheydessä. Sony Storage Media Solutionsin kehittämälle protonauhalle IBM onnistui tallentamaan dataa 201 gigabittiä yhdelle neliötuumalle. Ennätys julkistettiin Japanin Tsukubassa käynnissä olemassa magneettitallennuksen konferenssissa.

Ennätys perustuu sekä tallennusraitojen tiheyden kasvattamiseen, että uuteen nauhamateriaaliin. Pitkän aikaa tiheimmät tallennusnauhat ovat perustuneet bariumferriittinauhaan. Sonyn kehittämä uuden protonauhan ansiosta yhteen kämmenelle sopivaan nauhakoteloon saadaan raakadataa 330 teratavua.

Uudella nauhalla tallennusraidat ovat selvästi aiempaa kapeampia. Vuonna 2006, kun tallennusennätys kirjattiin 6,67 gigabittiin yhdellä neliötuumalla, raidan paksuus oli 1,5 mikronia. Uudella nauhalla raidan leveys on vain 103 nanometriä.

Yhden nauhakotelon 330 teratavua vastaa 330 miljoonan kirjan tekstiä. Tällainen kirjahylly yltäisi IBM:n mukaan Japanin koilliskulmasta pitkän maan lounaisimpaan kärkeen.

On ehkä yllättävää, että nauhatallennus on kokemassa jonkinlaista renessanssia aikana, jona NAND-pohjaiset mediat ovat valtaamassa lähes kaikkia laitteita. Nauha on kuitenkin kaikkein tietoturvallisin, energiatehokkain ja kustannustehokkain tapa tallentaa valtavia määriä dataa, IBM muistuttaa.

Kun tallennusraita on 103 nanometriä leveä, vaaditaan kirjoituspäältäkin melkoista tarkkuutta. Yhdellä raidalla on peräkkäin 818 tuhatta bittiä tuumalla, jotka on kirjoitettu 48 nanometriä leveällä TMR-kirjoituspäällä.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Kelluvat mittauskanavat avainasemassa

Modernit puolijohteet mahdollistavat aikaisemmin saavuttamattomissa olleet hyötysuhteet ja tehotiheydet. Samanaikaisesti ne asettavat tehoelektroniikan kehittämisessä käytettäville testaus- ja mittauslaitteille suurempia vaatimuksia. Kelluvilla mittauskanavilla varustetut oskilloskoopit ovat ihanteellisia mittauslaitteita, jotka tarjoavat laajan kirjon laboratoriotason oskilloskoopin analysointimahdollisuuksia.

Lue lisää...
 
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
 
 

ny template