JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

IBM:n tutkijat ovat yltäneet uuteen maailmanennätykseen nauhatallennuksen tiheydessä. Sony Storage Media Solutionsin kehittämälle protonauhalle IBM onnistui tallentamaan dataa 201 gigabittiä yhdelle neliötuumalle. Ennätys julkistettiin Japanin Tsukubassa käynnissä olemassa magneettitallennuksen konferenssissa.

Ennätys perustuu sekä tallennusraitojen tiheyden kasvattamiseen, että uuteen nauhamateriaaliin. Pitkän aikaa tiheimmät tallennusnauhat ovat perustuneet bariumferriittinauhaan. Sonyn kehittämä uuden protonauhan ansiosta yhteen kämmenelle sopivaan nauhakoteloon saadaan raakadataa 330 teratavua.

Uudella nauhalla tallennusraidat ovat selvästi aiempaa kapeampia. Vuonna 2006, kun tallennusennätys kirjattiin 6,67 gigabittiin yhdellä neliötuumalla, raidan paksuus oli 1,5 mikronia. Uudella nauhalla raidan leveys on vain 103 nanometriä.

Yhden nauhakotelon 330 teratavua vastaa 330 miljoonan kirjan tekstiä. Tällainen kirjahylly yltäisi IBM:n mukaan Japanin koilliskulmasta pitkän maan lounaisimpaan kärkeen.

On ehkä yllättävää, että nauhatallennus on kokemassa jonkinlaista renessanssia aikana, jona NAND-pohjaiset mediat ovat valtaamassa lähes kaikkia laitteita. Nauha on kuitenkin kaikkein tietoturvallisin, energiatehokkain ja kustannustehokkain tapa tallentaa valtavia määriä dataa, IBM muistuttaa.

Kun tallennusraita on 103 nanometriä leveä, vaaditaan kirjoituspäältäkin melkoista tarkkuutta. Yhdellä raidalla on peräkkäin 818 tuhatta bittiä tuumalla, jotka on kirjoitettu 48 nanometriä leveällä TMR-kirjoituspäällä.

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Yhdistelmäkenno näkee tarkasti myös pimeässä

Kahta eri teknologiaa yhdistävä IT-EMCCD-kuvakenno näkee tarkasti sekä yön pimeydessä että kirkkaassa päivänvalossa. Laajan dynamiikan ansiosta yhdellä kameralla voidaan siten kuvata tarkasti näkymiä, jotka sisältävät sekä erittäin pimeitä että kirkkaita kohtia.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
6hreplyretweetfavorite
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
 
 

ny template