JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IBM:n tutkijat ovat yltäneet uuteen maailmanennätykseen nauhatallennuksen tiheydessä. Sony Storage Media Solutionsin kehittämälle protonauhalle IBM onnistui tallentamaan dataa 201 gigabittiä yhdelle neliötuumalle. Ennätys julkistettiin Japanin Tsukubassa käynnissä olemassa magneettitallennuksen konferenssissa.

Ennätys perustuu sekä tallennusraitojen tiheyden kasvattamiseen, että uuteen nauhamateriaaliin. Pitkän aikaa tiheimmät tallennusnauhat ovat perustuneet bariumferriittinauhaan. Sonyn kehittämä uuden protonauhan ansiosta yhteen kämmenelle sopivaan nauhakoteloon saadaan raakadataa 330 teratavua.

Uudella nauhalla tallennusraidat ovat selvästi aiempaa kapeampia. Vuonna 2006, kun tallennusennätys kirjattiin 6,67 gigabittiin yhdellä neliötuumalla, raidan paksuus oli 1,5 mikronia. Uudella nauhalla raidan leveys on vain 103 nanometriä.

Yhden nauhakotelon 330 teratavua vastaa 330 miljoonan kirjan tekstiä. Tällainen kirjahylly yltäisi IBM:n mukaan Japanin koilliskulmasta pitkän maan lounaisimpaan kärkeen.

On ehkä yllättävää, että nauhatallennus on kokemassa jonkinlaista renessanssia aikana, jona NAND-pohjaiset mediat ovat valtaamassa lähes kaikkia laitteita. Nauha on kuitenkin kaikkein tietoturvallisin, energiatehokkain ja kustannustehokkain tapa tallentaa valtavia määriä dataa, IBM muistuttaa.

Kun tallennusraita on 103 nanometriä leveä, vaaditaan kirjoituspäältäkin melkoista tarkkuutta. Yhdellä raidalla on peräkkäin 818 tuhatta bittiä tuumalla, jotka on kirjoitettu 48 nanometriä leveällä TMR-kirjoituspäällä.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template