JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ledin säteilemän valon väriä voi säätää muuttamalla siinä käytetyn puolijohteen kidekokoa. Saksalaistutkijat ovat nyt kehittäneet nerokkaan ja taloudellisen tavan muuttaa kidekokoa. Tekniikka sopii myös massavalmistukseen.

Ledi tuottaa tarkkaan määriteltyä väriä infrapunan ja ultravioletin vliselä alueella. Säteilyn tarkka aallonpituus riippuu käytetyn puolijohteen kemiallisesta rakenteesta.

Joidenkin puolijohteiden kanssa väriä voidaan myös virittää muuntelemalla pulijohteen kidekokoa. Näiden kiteiden kokoluokka on muutamia nanometrejä ja näin mikroskooppisissa rakenteissa alkaa jo ilmetä kvanttimekaanisia vaikutuksia.

Münchenissä sijaitsevan Ludwig-Maximillianin yliopiston tutkijat ovat yhdessä itävaltalaisen Linzin yliopiston tutkijoiden kanssa kehittäneet menetelmän, jolla edullisen oksidin eli perovskiitin nanokiteiden koko voidaan tuotannossa tarkkaan määritellä. Lisäksi syntyvä nanokalvo voidaan painaa sopiville pinnoille, eli tekniikka voidaan käyttää ledinäyttöjen valmistukseen.

Keskeinen elementti uudessa menetelmässä on muutaman nanometrin paksuinen kiekko, jonka kuvioinnin muoto ja kuvioiden määrä määrittelee nanokiteiden lopullisen koon. Kiekot voidaan valmistaa edullisessa sähkökemiallisessa prosessissa. Tämä kalvo voidaan sijoittaa myös suoraan ledin pintaan, jolloin se estää puolijohteen ja ympäristön välisen kontaktin, joka lyhentää komponentin elinikää.

Seuraavaksi tutkijat haluavat parantaa diodien tehokuutta ja tutkia niiden kaupallista käyttöä esimerkiksi näyttöjen valmistuksessa.

 
 

Tämä on seuraava askel piiritekniikassa: eFPGA

On selvää, että puolijohdealalla keskitytään vihdoin kasvavaan valikoimaan teknologioita, jotka prosessigeometrian kutistamisen sijaan katsovat uusia järjestelmäarkkitehtuureita ja käytettävissä olevan piin parempaa käyttöä uusien piiri- laite- ja kotelointisuunnittelun konseptien kautta. Kun astumme uudelle aikakaudelle, seuraava looginen askel näyttää olevan FPGA-piirin ja prosessorin eli CPU:n yhdistäminen: sulautettu FPGA.

Lue lisää...

CMOS-anturi valtaa konenäön

Vaikka CCD-kuvakennot saattavat edelleen olla välttämättömiä joissakin erikoissovelluksissa, CMOS-pohjaiset kuva-anturit valtaavat konenäkösovelluksia kiihtyvään tahtiin. Ne tuovat teollisuuden kuvannusjärjestelmiin uuden luokan suorituskykyä ja toiminnallisuutta.

Lue lisää...
 
 

ny template