JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ledin säteilemän valon väriä voi säätää muuttamalla siinä käytetyn puolijohteen kidekokoa. Saksalaistutkijat ovat nyt kehittäneet nerokkaan ja taloudellisen tavan muuttaa kidekokoa. Tekniikka sopii myös massavalmistukseen.

Ledi tuottaa tarkkaan määriteltyä väriä infrapunan ja ultravioletin vliselä alueella. Säteilyn tarkka aallonpituus riippuu käytetyn puolijohteen kemiallisesta rakenteesta.

Joidenkin puolijohteiden kanssa väriä voidaan myös virittää muuntelemalla pulijohteen kidekokoa. Näiden kiteiden kokoluokka on muutamia nanometrejä ja näin mikroskooppisissa rakenteissa alkaa jo ilmetä kvanttimekaanisia vaikutuksia.

Münchenissä sijaitsevan Ludwig-Maximillianin yliopiston tutkijat ovat yhdessä itävaltalaisen Linzin yliopiston tutkijoiden kanssa kehittäneet menetelmän, jolla edullisen oksidin eli perovskiitin nanokiteiden koko voidaan tuotannossa tarkkaan määritellä. Lisäksi syntyvä nanokalvo voidaan painaa sopiville pinnoille, eli tekniikka voidaan käyttää ledinäyttöjen valmistukseen.

Keskeinen elementti uudessa menetelmässä on muutaman nanometrin paksuinen kiekko, jonka kuvioinnin muoto ja kuvioiden määrä määrittelee nanokiteiden lopullisen koon. Kiekot voidaan valmistaa edullisessa sähkökemiallisessa prosessissa. Tämä kalvo voidaan sijoittaa myös suoraan ledin pintaan, jolloin se estää puolijohteen ja ympäristön välisen kontaktin, joka lyhentää komponentin elinikää.

Seuraavaksi tutkijat haluavat parantaa diodien tehokuutta ja tutkia niiden kaupallista käyttöä esimerkiksi näyttöjen valmistuksessa.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template