JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Pii on ominaisuuksiltaan erinomainen aine, joka on syystäkin noussut puolijohdealan selkärangaksi. Sillä ei kuitenkaan voida tehdä muutaman atomin paksuisia elektronisia piirejä. Stanfordin yliopistossa on löydetty kaksi materiaalia, joilla tähän päästään.

Elektroniikan laitoksen professori Eric Pop on yhdessä tohtoriopiskelija Michal Mleczkon kanssa julkaissut Science Advances -lehdessä artikkelin, jossa hafnium-diselenidi ja hafnium-zirkonium esitellään. Niillä on monia samoja ominaisuuksia kuin piillä ja lisäksi niillä voidaan rakentaa muutaman atomin ohuita rakenteita.

Eric Popin mukaan yksi piin erinomaisista ominaisuuksista on se, että kun se saatetaan kosketuksiin hapen kanssa, pintaan muodostuu piioksikerros. Siis käytössä piiruostetta. Tämä on piirien tuotannon aikana helppo tapa eristää signaaleja kuljettavat ja käsittelevät komponentit.

Muut puolijohteet eivät samalla tavalla "ruostu" tullessaan kosketuksiin hapen kanssa, joten niihin eristävä kerros täytyy rakentaa erikseen. Hafnium-diselenidi ja hafnium-zirkonium sen sijaan muodostivat samanlaisen eristävän kerroksen.

Kun tutkijat ryhtyivät kutistamaan diselenidejä atomipaksuuteen, he huomasivat, että transistorien kytkentään tarvittava energia on materiaalissa juuri sopiva. Molemmissa yhdisteissä energiataso oli samaa luokkaa piin kanssa.

Diselenidit voidaan rakentaa vain kolmen atomin paksuiseksi rakenteeksi eli noin kahteen nanometrin kolmasosaan. Piillä näin pieneen ei päästä. Noin 5 nanometrissä piin ominaisuudet alkavat muuttua epätoivotuiksi.

Eric Pop uskoo, että diselenidin ja hyvien eristemateriaalien avulla voidaan valmistaa puolijohdepiirejä, jotka ovat noin 10 kertaa nykyisitä piipohjaisia piirejä pienempiä. Mooren laki näyttää löytävän lisää elinaikaa. 

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template