JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Pii on ominaisuuksiltaan erinomainen aine, joka on syystäkin noussut puolijohdealan selkärangaksi. Sillä ei kuitenkaan voida tehdä muutaman atomin paksuisia elektronisia piirejä. Stanfordin yliopistossa on löydetty kaksi materiaalia, joilla tähän päästään.

Elektroniikan laitoksen professori Eric Pop on yhdessä tohtoriopiskelija Michal Mleczkon kanssa julkaissut Science Advances -lehdessä artikkelin, jossa hafnium-diselenidi ja hafnium-zirkonium esitellään. Niillä on monia samoja ominaisuuksia kuin piillä ja lisäksi niillä voidaan rakentaa muutaman atomin ohuita rakenteita.

Eric Popin mukaan yksi piin erinomaisista ominaisuuksista on se, että kun se saatetaan kosketuksiin hapen kanssa, pintaan muodostuu piioksikerros. Siis käytössä piiruostetta. Tämä on piirien tuotannon aikana helppo tapa eristää signaaleja kuljettavat ja käsittelevät komponentit.

Muut puolijohteet eivät samalla tavalla "ruostu" tullessaan kosketuksiin hapen kanssa, joten niihin eristävä kerros täytyy rakentaa erikseen. Hafnium-diselenidi ja hafnium-zirkonium sen sijaan muodostivat samanlaisen eristävän kerroksen.

Kun tutkijat ryhtyivät kutistamaan diselenidejä atomipaksuuteen, he huomasivat, että transistorien kytkentään tarvittava energia on materiaalissa juuri sopiva. Molemmissa yhdisteissä energiataso oli samaa luokkaa piin kanssa.

Diselenidit voidaan rakentaa vain kolmen atomin paksuiseksi rakenteeksi eli noin kahteen nanometrin kolmasosaan. Piillä näin pieneen ei päästä. Noin 5 nanometrissä piin ominaisuudet alkavat muuttua epätoivotuiksi.

Eric Pop uskoo, että diselenidin ja hyvien eristemateriaalien avulla voidaan valmistaa puolijohdepiirejä, jotka ovat noin 10 kertaa nykyisitä piipohjaisia piirejä pienempiä. Mooren laki näyttää löytävän lisää elinaikaa. 

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Mobiililaitteiden jännitenotkahdukset voidaan estää

Buck-boost-muuntimen hyödyntäminen esiregulaattorina mobiililaitteessa tarjoaa vakaasti säädetyn väyläjännitteen alijärjestelmien käyttöön. Esiregulaattori estää hetkelliset jännitenotkahdukset, kun akun napajännitteessä esiintyy vaihtelevan kuormavirran aiheuttamia jännitepudotuksia. Samalla se tarjoaa koko järjestelmälle entistä korkeamman hyötysuhteen.

Lue lisää...
 
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
ETN_fi Electronics integrated in wooden panels? See https://t.co/9VcZEajv4l @TactoTek
ETN_fi 60% of iPhone X users feel that Face ID is better than Touch ID. Have you found Face ID to be an adequate successor… https://t.co/I2Lkl2dHVV
ETN_fi AI-puhelin tulee jatkuvasti älykkäämmäksi. See https://t.co/8D1pMumaYH @HuaweiMobileFI
 
 

ny template