JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Sinkki-ilma-akku on pitkään ollut ehdolla nykyisten kannettavien laitteiden epävakaiden litiumakkujen korvaajaksi, mutta niiden lataaminen on tähän asti ollut iso ongelma valmistajille. Sydneyn yliopiston tutkijat näyttävät nyt ratkaisseen ongelman.

Sinkki-ilma-akuille on puolellaan monia etuja. Sinkki on erittäin yleinen materiaali, joten akut voisivat olla litiumpohjaisia edullisempia. Niiden energiatiheys on myös litiumakkuja parempi. Tietysti sinkki on litiumin vakaampaa, joten akut ovat turvallisempia.

Sinkki-ilma-akkujen lataaminen on kuitenkin ollut hankalaa. Ei ole ollut olemassa katalyyttiä, joka tehokkaasti poistaisi ja tuottaisi ilmaa akun latauksen ja purkaamisen aikana.

Advanced Materials -lehdessä julkistetussa Sydneyn ja Nanyangin teknisen yliopiston yhteisprojektissa kehitettiin kolmevaiheinen prosessi mahdollistaa kaksitoimisten happikatalyytin rakentamisen uudelleenladattavaa sinkkiakkua varten.

Uudet katalyytit valmistetaan kontrolloimalla samanaikaisesti raudan, kobaltin ja nikkelin oksidien muodostumista, kokoa ja kiteisyyttä. Näiden avulla valmistetut sinkkiakut ovat tutkimustulosten mukaan lupaavia: 60 lataus/purkaussyklin jälkeen energiatiheys putosi alle 10 prosenttia.

Tekniikka vaatii vielä työtä, mutta nykyakkujen tapaan uudelleen ladattava sinkki-ilma-akku on nyt lähempänä laajamittaista kaupallistamista.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template