JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kanadalaisen Albertan yliopiston fyysikko Robert Wolkowin johtama tutkijoiden ryhmä on löytänyt keinon poistaa ja korvata piipiirillä väärään paikkaan menneitä atomeja. Wolkowin mukaan piirtovirheet piisiruilla ovat väistämättömiä, kun toimitaan atomien mittakaavassa. - Nyt voimme tarkasti poistaa väärän kohtaa sijoittuneen vetyatomin ja sijoittaa sen oikeaan paikkaan.

Tutkijat ovat nähneet monia vihjeitä siitä, että atominen piiritaso olisi ulottuvillamme. Tarvittava tarkkuus on kuitenkin aiemmin ollut mahdollista vain yksinkertaisille materiaaleille, joita on lisäksi pidettävä erittäin alhaisissa lämpötiloissa.

Wolkow ja hänen tiiminsä ovat nyt löytäneet menetelmiä ja materiaaleja vakauden varmistamiseksi huoneenlämmössä. Tämä on haaste, jonka parissa hän ja muut tiedemiehet ympäri maailmaa ovat painiskelleen vuosikymmeniä.

Jerusalemin yliopiston, Stony Brook yliopiston ja Brookhavenin laboratorion tutkijat ovat myös hyödyntäneet uutta tapaa muokata nanoluokan puolijohteita. Perinteisesti puolijohteita seostetaan epäpuhtausatomeilla mutta puolijohteisten nanokiteiden (SCNC) seostaminen on hyvin vaikeaa niiden pienen koon vuoksi. Kyseisenlaiseen kiteeseen voidaan lisätä vain muutama atomi.

Nyt käytetty menetelmä toimii luomalla puolijohteisten nanokiteiden (SCNC) –puolijohdehiukkasiin elektronien aukkoja erityisellä hapetus-pelkistys (redox) –reaktioilla, jolloin siihen ilmaantuu aukkotyyppistä seostusta.

Tällainen seostusprosessi mahdollistaa puolijohteen plasmonisten ominaisuuksien virittämisen, joten saavutus edesauttaa erityisesti optoelektroniikan kehittämistä.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 18.8.2017

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template