JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Kanadalaisen Albertan yliopiston fyysikko Robert Wolkowin johtama tutkijoiden ryhmä on löytänyt keinon poistaa ja korvata piipiirillä väärään paikkaan menneitä atomeja. Wolkowin mukaan piirtovirheet piisiruilla ovat väistämättömiä, kun toimitaan atomien mittakaavassa. - Nyt voimme tarkasti poistaa väärän kohtaa sijoittuneen vetyatomin ja sijoittaa sen oikeaan paikkaan.

Tutkijat ovat nähneet monia vihjeitä siitä, että atominen piiritaso olisi ulottuvillamme. Tarvittava tarkkuus on kuitenkin aiemmin ollut mahdollista vain yksinkertaisille materiaaleille, joita on lisäksi pidettävä erittäin alhaisissa lämpötiloissa.

Wolkow ja hänen tiiminsä ovat nyt löytäneet menetelmiä ja materiaaleja vakauden varmistamiseksi huoneenlämmössä. Tämä on haaste, jonka parissa hän ja muut tiedemiehet ympäri maailmaa ovat painiskelleen vuosikymmeniä.

Jerusalemin yliopiston, Stony Brook yliopiston ja Brookhavenin laboratorion tutkijat ovat myös hyödyntäneet uutta tapaa muokata nanoluokan puolijohteita. Perinteisesti puolijohteita seostetaan epäpuhtausatomeilla mutta puolijohteisten nanokiteiden (SCNC) seostaminen on hyvin vaikeaa niiden pienen koon vuoksi. Kyseisenlaiseen kiteeseen voidaan lisätä vain muutama atomi.

Nyt käytetty menetelmä toimii luomalla puolijohteisten nanokiteiden (SCNC) –puolijohdehiukkasiin elektronien aukkoja erityisellä hapetus-pelkistys (redox) –reaktioilla, jolloin siihen ilmaantuu aukkotyyppistä seostusta.

Tällainen seostusprosessi mahdollistaa puolijohteen plasmonisten ominaisuuksien virittämisen, joten saavutus edesauttaa erityisesti optoelektroniikan kehittämistä.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 18.8.2017

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Mobiililaitteiden jännitenotkahdukset voidaan estää

Buck-boost-muuntimen hyödyntäminen esiregulaattorina mobiililaitteessa tarjoaa vakaasti säädetyn väyläjännitteen alijärjestelmien käyttöön. Esiregulaattori estää hetkelliset jännitenotkahdukset, kun akun napajännitteessä esiintyy vaihtelevan kuormavirran aiheuttamia jännitepudotuksia. Samalla se tarjoaa koko järjestelmälle entistä korkeamman hyötysuhteen.

Lue lisää...
 
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
ETN_fi Electronics integrated in wooden panels? See https://t.co/9VcZEajv4l @TactoTek
ETN_fi 60% of iPhone X users feel that Face ID is better than Touch ID. Have you found Face ID to be an adequate successor… https://t.co/I2Lkl2dHVV
ETN_fi AI-puhelin tulee jatkuvasti älykkäämmäksi. See https://t.co/8D1pMumaYH @HuaweiMobileFI
 
 

ny template