JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kanadalaisen Albertan yliopiston fyysikko Robert Wolkowin johtama tutkijoiden ryhmä on löytänyt keinon poistaa ja korvata piipiirillä väärään paikkaan menneitä atomeja. Wolkowin mukaan piirtovirheet piisiruilla ovat väistämättömiä, kun toimitaan atomien mittakaavassa. - Nyt voimme tarkasti poistaa väärän kohtaa sijoittuneen vetyatomin ja sijoittaa sen oikeaan paikkaan.

Tutkijat ovat nähneet monia vihjeitä siitä, että atominen piiritaso olisi ulottuvillamme. Tarvittava tarkkuus on kuitenkin aiemmin ollut mahdollista vain yksinkertaisille materiaaleille, joita on lisäksi pidettävä erittäin alhaisissa lämpötiloissa.

Wolkow ja hänen tiiminsä ovat nyt löytäneet menetelmiä ja materiaaleja vakauden varmistamiseksi huoneenlämmössä. Tämä on haaste, jonka parissa hän ja muut tiedemiehet ympäri maailmaa ovat painiskelleen vuosikymmeniä.

Jerusalemin yliopiston, Stony Brook yliopiston ja Brookhavenin laboratorion tutkijat ovat myös hyödyntäneet uutta tapaa muokata nanoluokan puolijohteita. Perinteisesti puolijohteita seostetaan epäpuhtausatomeilla mutta puolijohteisten nanokiteiden (SCNC) seostaminen on hyvin vaikeaa niiden pienen koon vuoksi. Kyseisenlaiseen kiteeseen voidaan lisätä vain muutama atomi.

Nyt käytetty menetelmä toimii luomalla puolijohteisten nanokiteiden (SCNC) –puolijohdehiukkasiin elektronien aukkoja erityisellä hapetus-pelkistys (redox) –reaktioilla, jolloin siihen ilmaantuu aukkotyyppistä seostusta.

Tällainen seostusprosessi mahdollistaa puolijohteen plasmonisten ominaisuuksien virittämisen, joten saavutus edesauttaa erityisesti optoelektroniikan kehittämistä.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 18.8.2017

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template