JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kanadalaisen Albertan yliopiston fyysikko Robert Wolkowin johtama tutkijoiden ryhmä on löytänyt keinon poistaa ja korvata piipiirillä väärään paikkaan menneitä atomeja. Wolkowin mukaan piirtovirheet piisiruilla ovat väistämättömiä, kun toimitaan atomien mittakaavassa. - Nyt voimme tarkasti poistaa väärän kohtaa sijoittuneen vetyatomin ja sijoittaa sen oikeaan paikkaan.

Tutkijat ovat nähneet monia vihjeitä siitä, että atominen piiritaso olisi ulottuvillamme. Tarvittava tarkkuus on kuitenkin aiemmin ollut mahdollista vain yksinkertaisille materiaaleille, joita on lisäksi pidettävä erittäin alhaisissa lämpötiloissa.

Wolkow ja hänen tiiminsä ovat nyt löytäneet menetelmiä ja materiaaleja vakauden varmistamiseksi huoneenlämmössä. Tämä on haaste, jonka parissa hän ja muut tiedemiehet ympäri maailmaa ovat painiskelleen vuosikymmeniä.

Jerusalemin yliopiston, Stony Brook yliopiston ja Brookhavenin laboratorion tutkijat ovat myös hyödyntäneet uutta tapaa muokata nanoluokan puolijohteita. Perinteisesti puolijohteita seostetaan epäpuhtausatomeilla mutta puolijohteisten nanokiteiden (SCNC) seostaminen on hyvin vaikeaa niiden pienen koon vuoksi. Kyseisenlaiseen kiteeseen voidaan lisätä vain muutama atomi.

Nyt käytetty menetelmä toimii luomalla puolijohteisten nanokiteiden (SCNC) –puolijohdehiukkasiin elektronien aukkoja erityisellä hapetus-pelkistys (redox) –reaktioilla, jolloin siihen ilmaantuu aukkotyyppistä seostusta.

Tällainen seostusprosessi mahdollistaa puolijohteen plasmonisten ominaisuuksien virittämisen, joten saavutus edesauttaa erityisesti optoelektroniikan kehittämistä.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 18.8.2017

 
 

Tämä on seuraava askel piiritekniikassa: eFPGA

On selvää, että puolijohdealalla keskitytään vihdoin kasvavaan valikoimaan teknologioita, jotka prosessigeometrian kutistamisen sijaan katsovat uusia järjestelmäarkkitehtuureita ja käytettävissä olevan piin parempaa käyttöä uusien piiri- laite- ja kotelointisuunnittelun konseptien kautta. Kun astumme uudelle aikakaudelle, seuraava looginen askel näyttää olevan FPGA-piirin ja prosessorin eli CPU:n yhdistäminen: sulautettu FPGA.

Lue lisää...

CMOS-anturi valtaa konenäön

Vaikka CCD-kuvakennot saattavat edelleen olla välttämättömiä joissakin erikoissovelluksissa, CMOS-pohjaiset kuva-anturit valtaavat konenäkösovelluksia kiihtyvään tahtiin. Ne tuovat teollisuuden kuvannusjärjestelmiin uuden luokan suorituskykyä ja toiminnallisuutta.

Lue lisää...
 
 

ny template