JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Viro on nousemassa digitaalisuuden kärkeen koko maailmassa. Maa mahdollisti ensimmäisenä digitaalisen kansalaisuuden. Nyt Viron e-kansalaisuuden isä Kaspar Korjus hahmottelee digikansalaisille omaa digirahaa. Sen nimeksi tulisi tietysti Estcoin.

Estcoinin hallinnasta ja valvonnasta vastaisi Viron valtio, mutta se tulisi digikansalaisten ja kansalaisiksi liittyneiden yritysten käyttöön oman ICO-annin (Initial Coin Offering) kautta.

Tällä hetkellä Virossa on yli 22 tuhatta e-kansalaista. Määrä kasvaa nopeammin kuin virolaisten syntyvyys. Kaikkiaan e-kansalaisia on 138 eri maasta. Yksi esimerkki on suomalainen Holvi, joka on täysin digitaalinen e-kansalaisten liiketoiminnan pyörittämiseen EU-alueella tarkoitettu pankki.

Viron ja Korjuksen visiossa maalla olisi reilun miljoonan kansalaisen lisäksi jopa 10 miljoona e-kansalaista. Oman bittirahan myötä eteläinen naapuri voi osua todelliseen kultasuoneen, joka voi jopa mullistaa koko kansantalouden.

Samalla pitää todeta, että eteläinen naapuri on digitaalisuuden hyödyntämisessä ajanut Suomen ohi todella nopeaa ohituskaistaa pitkin. Tässä kisassa Suomi uhkaa taantua digitaalisuuden banaanitasavallaksi.

 
 

Tämä on seuraava askel piiritekniikassa: eFPGA

On selvää, että puolijohdealalla keskitytään vihdoin kasvavaan valikoimaan teknologioita, jotka prosessigeometrian kutistamisen sijaan katsovat uusia järjestelmäarkkitehtuureita ja käytettävissä olevan piin parempaa käyttöä uusien piiri- laite- ja kotelointisuunnittelun konseptien kautta. Kun astumme uudelle aikakaudelle, seuraava looginen askel näyttää olevan FPGA-piirin ja prosessorin eli CPU:n yhdistäminen: sulautettu FPGA.

Lue lisää...

CMOS-anturi valtaa konenäön

Vaikka CCD-kuvakennot saattavat edelleen olla välttämättömiä joissakin erikoissovelluksissa, CMOS-pohjaiset kuva-anturit valtaavat konenäkösovelluksia kiihtyvään tahtiin. Ne tuovat teollisuuden kuvannusjärjestelmiin uuden luokan suorituskykyä ja toiminnallisuutta.

Lue lisää...
 
 

ny template