JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Venäläistutkijat ovat kehittäneet magnetosähköisen RAM-muistin, jonka energiankulutus on jopa 10 tuhatta kertaa nykyisiä RAM-muisteja pienempi. Tutkijat antoivat muistilleen nimen MELRAM.

Moskovan fysiikan ja teknologian MIST-tutkimuskeskuksen tutkija Sergei Nikitov sanoo, että RAM-muistin ja sen käytetyimmän version eli DRAMin ongelma on aina ollut huono energiatehokkuus. MELRAMin periaate esiteltiin Applied Physics Letters -aikakauslehdessä.

MELRAM-muistin solu koostuu kahdesta komponentista. Toinen on pietsosähköinen elementti, joka tuottaa jännitteen mekaanisessa rasituksessa. Toinen komponentti on suuren magnetoelastisuuden omaava kerrosrakenne.

Tämä rakenne on anisotrooppinen eli se voidaan magnetoida kahdessa suunnassa. Nämä kaksi suuntaa vastaavat binäärilogiikan ykköstä ja nollaa. MELRAM-solu kykenee säilyttämään tämän loogisen tilansa, vaikka rakenteeseen ei kohdisteta jännitettä.

Nikitovin kohdalla tutkimusryhmä rakensi halkaisijaltaan millimetrin kokoisen laitteen, joka toimi. Tutkijoiden mukaan toteutettu rakenne voisi olla nanokokoisen muistisolun perusta aivan tavanomaisten RAM-solujen tapaan.

Koko innovaation keskiössä on uudenlainen datanlukumekanismi, joka korvaa magnettisissa muisteissa aiemmin käytetyn anturin käytön. Kehitetty ratkaisu on merkittävästi aiempaa yksinkertaisempi. Kun soluun kohdistetaan jännite, pietsosähköisen kerroksen rakenne muuttuu. Tämän rasituksen tuloksena magneettisuus muuttuu eli voidaan tallentaa bitti. Muistisolun tilaa voidaan tarkastella jännitteen perusteella.

MELRAM-solua voidaan skaalata pienempään ilman, että sen tehokkuus kärsii millä tavoin. Tämän ansiosta tekniikka mahdollistaa erittäin vähävirtaiset muistiratkaisut tietotekniikkaan.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template