JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Venäläistutkijat ovat kehittäneet magnetosähköisen RAM-muistin, jonka energiankulutus on jopa 10 tuhatta kertaa nykyisiä RAM-muisteja pienempi. Tutkijat antoivat muistilleen nimen MELRAM.

Moskovan fysiikan ja teknologian MIST-tutkimuskeskuksen tutkija Sergei Nikitov sanoo, että RAM-muistin ja sen käytetyimmän version eli DRAMin ongelma on aina ollut huono energiatehokkuus. MELRAMin periaate esiteltiin Applied Physics Letters -aikakauslehdessä.

MELRAM-muistin solu koostuu kahdesta komponentista. Toinen on pietsosähköinen elementti, joka tuottaa jännitteen mekaanisessa rasituksessa. Toinen komponentti on suuren magnetoelastisuuden omaava kerrosrakenne.

Tämä rakenne on anisotrooppinen eli se voidaan magnetoida kahdessa suunnassa. Nämä kaksi suuntaa vastaavat binäärilogiikan ykköstä ja nollaa. MELRAM-solu kykenee säilyttämään tämän loogisen tilansa, vaikka rakenteeseen ei kohdisteta jännitettä.

Nikitovin kohdalla tutkimusryhmä rakensi halkaisijaltaan millimetrin kokoisen laitteen, joka toimi. Tutkijoiden mukaan toteutettu rakenne voisi olla nanokokoisen muistisolun perusta aivan tavanomaisten RAM-solujen tapaan.

Koko innovaation keskiössä on uudenlainen datanlukumekanismi, joka korvaa magnettisissa muisteissa aiemmin käytetyn anturin käytön. Kehitetty ratkaisu on merkittävästi aiempaa yksinkertaisempi. Kun soluun kohdistetaan jännite, pietsosähköisen kerroksen rakenne muuttuu. Tämän rasituksen tuloksena magneettisuus muuttuu eli voidaan tallentaa bitti. Muistisolun tilaa voidaan tarkastella jännitteen perusteella.

MELRAM-solua voidaan skaalata pienempään ilman, että sen tehokkuus kärsii millä tavoin. Tämän ansiosta tekniikka mahdollistaa erittäin vähävirtaiset muistiratkaisut tietotekniikkaan.

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Mobiililaitteiden jännitenotkahdukset voidaan estää

Buck-boost-muuntimen hyödyntäminen esiregulaattorina mobiililaitteessa tarjoaa vakaasti säädetyn väyläjännitteen alijärjestelmien käyttöön. Esiregulaattori estää hetkelliset jännitenotkahdukset, kun akun napajännitteessä esiintyy vaihtelevan kuormavirran aiheuttamia jännitepudotuksia. Samalla se tarjoaa koko järjestelmälle entistä korkeamman hyötysuhteen.

Lue lisää...
 
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
ETN_fi Electronics integrated in wooden panels? See https://t.co/9VcZEajv4l @TactoTek
ETN_fi 60% of iPhone X users feel that Face ID is better than Touch ID. Have you found Face ID to be an adequate successor… https://t.co/I2Lkl2dHVV
ETN_fi AI-puhelin tulee jatkuvasti älykkäämmäksi. See https://t.co/8D1pMumaYH @HuaweiMobileFI
 
 

ny template