JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kansainvälinen tutkimusryhmä Texasin ja eteläkorealaisesta Hanyangin yliopistosta ovat kehittäneet high-tech-lankoja, jotka tuottavat sähköä, kun niitä venytetään tai kierretään. Tutkijoiden ”twistron” langat on kierretty hiilinanoputkista vahvoiksi, kevyiksi ja joustaviksi kierteiksi.

Sähkön tuottamiseksi langat on päällystettävä ionisesti johtavalla materiaalilla tai elektrolyytillä. Tämä voi olla tavallisen suolan ja veden seosta.

Pohjimmiltaan langat ovat superkondensaattoreita, jotka elektrolyyttikylpyyn asetettuna latautuvat. Kun keruulankaa kierretään tai venytetään, hiilinanoputkilankojen tilavuus pienenee, jolloin langan sähköiset varaukset lähestyvät toisiaan ja lisäävät niiden energiaa. Tämä lisää lankaan varastoidun varauksen jännitettä, mikä mahdollistaa sähkön keruun, esittelevät tutkijat menetelmän toimintaa.

Käämittyjen kierrelankojen venyttäminen 30 kertaa sekunnissa tuotti 250 wattia kilogrammaa kohti. Lankakeräimellä tutkijat muunsivat laboratoriossaan mekaanista energiaa sähköenergiaksi ja ompelivat niitä myös paitaan, jolloin se toimi omavoimaisena hengitysanturina.

Langat toimivat myös, kun liuosta pöytäsuolaa käytettiin elektrolyyttinä. Lankakeräintä kokeiltiin myös valtameressä aaltojen liikkeestä energiaa keräävinä ratkaisuina.

Tutkijat osoittivat myös, että harvesterin suorituskyky on skaalautuva. - Jos ne voitaisiin tehdä kustannustehokkaammin, ne voisivat tuottaa merkittäviä määriä energiaa valtamerien aallosta. Tällä hetkellä nämä korjuukoneet sopivat kuitenkin parhaiten antureiden ja anturiviestinnän käynnistämiseen, toteaa tutkimuksen vastaava kirjoittaja Ray Baughman.

Demossa saadun keskimääräisen tehontuoton perusteella vain 31-milligrammainen hiilinanoputkilankajärjestelmä tuottaisi sähköenergian, joka tarvitaan lähettämään 2 kilotavuisen datapaketin 100 metrin etäisyydelle 10 sekunnin välein esineiden Internetille.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 28.8.2017

 
 

Tämä on seuraava askel piiritekniikassa: eFPGA

On selvää, että puolijohdealalla keskitytään vihdoin kasvavaan valikoimaan teknologioita, jotka prosessigeometrian kutistamisen sijaan katsovat uusia järjestelmäarkkitehtuureita ja käytettävissä olevan piin parempaa käyttöä uusien piiri- laite- ja kotelointisuunnittelun konseptien kautta. Kun astumme uudelle aikakaudelle, seuraava looginen askel näyttää olevan FPGA-piirin ja prosessorin eli CPU:n yhdistäminen: sulautettu FPGA.

Lue lisää...

CMOS-anturi valtaa konenäön

Vaikka CCD-kuvakennot saattavat edelleen olla välttämättömiä joissakin erikoissovelluksissa, CMOS-pohjaiset kuva-anturit valtaavat konenäkösovelluksia kiihtyvään tahtiin. Ne tuovat teollisuuden kuvannusjärjestelmiin uuden luokan suorituskykyä ja toiminnallisuutta.

Lue lisää...
 
 

ny template