JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Isot merialukset eivät ole aiemmin voineet hyödyntää sähköakkuja samassa mittakaavassa kuin pienemmät, sillä akkujen teho ei ole riittänyt. Suomalainen teknologiayhtiö Protacon toimittaa Rauma Marine Constructionille ratkaisun, jossa propulsion kokonaisteho on yli 3 megawattia.

Ratkaisu soveltuu kaikille ison mittaluokan aluksille. Merentutkimusalus Arandasta tulee propulsion uudistuksen yhteydessä ensimmäinen Suomessa toteutettu uutta akkuteknologiaa hyödyntävä alus.

Aranda on jäävahvistettu tutkimusalus, joka soveltuu monitieteelliseen, ympärivuotiseen merentutkimukseen. Aluksen omistaja Suomen ympäristökeskus SYKE halusi aluksen diesel-propulsion tilalle hybridikäytön. Uudistuksen jälkeen alusta voidaan käyttää dieseliin yhdistetyn generaattorin tuottaman sähkön ja tehokkaasta akustosta saatava sähkön avulla. Kun dieselmoottorin käyttöä voidaan akkujen avulla rajoittaa, vähenevät rikkipäästöt merkittävästi. Hybridiratkaisu pienentää myös mereen aiheutuvaa melua. Melun väheneminen helpottaa puolestaan merieliöiden tutkimista.

Protacon toimii Arandan uudistuksessa Rauma Marine Constructionsin teknologiakumppanina. Toimitus Arandaan sisältää pääkeskuksen, nestejäähdytteiset sähkökäytöt, propulsiomoottorit sekä propulsioakuston.

- Alusten hybridijärjestelmät edustavat viimeisintä teknologiaa päästöjen vähentämisessä meriliikenteessä. Tämän teholuokan hybridijärjestelmän kehitys on meiltä panostusta tulevaisuuteen, kehitysjohtaja Kari Pellinen Protaconilta sanoo.

Myös sähkösuunnittelusta vastaava Marko Paloluoto Rauma Marine Constructionsilta näkee akkuteknologian ja hybridiratkaisut meriteollisuudelle merkittävänä tämän päivän ja tulevaisuuden ratkaisuna.

- Suuntaus näkyy voimakkaasti meille tulevissa tarjouskyselyissä. Kyselyjä on paljon ja lähes kaikkiin on speksattu mukaan propulsioakut. Arandan onkin meille molemmille tärkeä referenssikohde mahdollisia tulevia projekteja varten, Paloluoto sanoo.

Protaconilla on pitkä kokemus erityisesti jäässä kulkevien alusten propulsion ja automaation modernisoinneista sekä vähäpäästöisempien propulsiojärjstelmien kehittämisestä. Yhtiöstä löytyy pitkän linjan asiantuntemusta, mikä näkyy innovatiivisina ja pitkälle mietittyinä ratkaisuina.

Arandan sähkökäyttöratkaisua ja teknologiaa tullaan hyödyntämään myös muilla aloilla, kuten työkone-, energia- ja paperiteollisuudessa.

- Paperiteollisuuteen ratkaisuja on jo kyselty, mutta varsinaisiin toteutuksiin ei ole vielä edetty. Hybriditeknologia tuo oman lisänsä ja mahdollisuutensa asiaan, Pellinen kertoo.

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Mobiililaitteiden jännitenotkahdukset voidaan estää

Buck-boost-muuntimen hyödyntäminen esiregulaattorina mobiililaitteessa tarjoaa vakaasti säädetyn väyläjännitteen alijärjestelmien käyttöön. Esiregulaattori estää hetkelliset jännitenotkahdukset, kun akun napajännitteessä esiintyy vaihtelevan kuormavirran aiheuttamia jännitepudotuksia. Samalla se tarjoaa koko järjestelmälle entistä korkeamman hyötysuhteen.

Lue lisää...
 
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
ETN_fi Electronics integrated in wooden panels? See https://t.co/9VcZEajv4l @TactoTek
ETN_fi 60% of iPhone X users feel that Face ID is better than Touch ID. Have you found Face ID to be an adequate successor… https://t.co/I2Lkl2dHVV
ETN_fi AI-puhelin tulee jatkuvasti älykkäämmäksi. See https://t.co/8D1pMumaYH @HuaweiMobileFI
 
 

ny template