JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tekoäly yleistyy hyvin monenlaisessa sovelluksessa. Kun kone esimerkiksi oppii tunnistamaan tietynlaisia kuvia, se tekee sitä valtavan nopeasti ja paljon ihmistä tarkemmin. Tekoälyn sekaan voi kuitenkin ujuttaa myös takaovia.

New Yorkin yliopiston tutkijat ovat tutkineet tällaista koodia, joka neuroverkoissa tuottaa virheellisiä tuloksia. He kutsuvat näistä takaovia nimellä BadNet.

Tutkijat testasivat konseptiaan järjestelmässä, joka opetettiin tunnistamaan USA:n nopeusrajoituksia osoittavia liikennemerkkejä. Tyypillisesti tämä tarkoittaa erittäin raskasta laskentaa ja miljoonia "esimerkkiotoksia", joita järjestelmällä pitää näyttää, jotta sen tunnistustaso tulisi luotettavaksi.

Tämän takia moni ulkoistaa tekoälyn laskennan pilveen. Googlen Cloud Machine Learning Engine -sovellus käyttää TensorFlow-prosessoreja. Microsoftilla on oma Azure Batch AI Training -tekniikkansa a Amazonilla ovensa. Tutkijat korostavat, että näillä alustoilla toimivat tekoälyt toimivat kuten lupaavat.

Mutta on mahdollista syöttää tuotettuun tekoälykoodiin osia, joiden perusteella muuten virheettömästi toimiva järjestelmä tunnistaa virheellisesti tai jättää tunnistamatta jonkin opetetun elementin takia. Tällainen voi olla esimerkiksi yksi kirkas pikseli kuvan alakulmassa tai kirkkaista pikseleistä muodostuva kuvio kuvan kulmassa.

Tutkimus osoittaa, että tekoäly edellyttää erittäin korkeaa tietoturvaa. Lisähaasteita tuo se, että haitallisuuksien löytäminen neuroverkkokoodista on erittäin vaikeaa.

Tutkijoiden artikkeliin voi tutustua täällä.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template