JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ranskalaisen Leti-tutkimuskeskuksen johtamassa eurooppalaisessa PiezoMAT-projektissa on kehitetty ennen näkemättömän tarkka sormenjälkianturi. Uusi laite erottelee sormenpäätä resoluutiolla, joka erottelee tuhat pistettä tuumalla.

Tutkijoiden mukaan anturi perustuu pietsosähköisten sinkkioksidi-nanolankojen kasvattamiseen piille. Tekniikalla päästään tulevaisuudessa merkittävästi yli tuhannen dpi:n tarkkuuteen, mutta jo nyt saavutettu resoluutio ylittää kaksinkertaisesti Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI:n sormenjälkivaatimukset.

Eurooppalaisista yrityksistä, yliopistoista ja tutkimuslaitoksista koostunut tutkimushanke onnistui demonstroimaan anturipiirin, jolla on 250 pikseliä. Lisäksi demonstraattorissa oli signaalin keräämiseen ja prosessointiin vaadittava elektroniikka. Demossa päätehtävä oli todistaa nanojohtojen toimiminen tunnistuksessa.

PIezoMAT-projekti kesti 3,5 vuotta ja sen budjetti oli 2,9 miljoonaa euroa. Hankkeessa olivat mukana ranskalainen Leti, saksalainen Fraunhofer-instituutti, Unkarin tiedeakatemia, Leipzigin yliopisto, Kaunasin tekninen korkeakoulu Liettuasta, Specific Polymers Ranskasta, Tyndall National Institute Irlannista sekä pariisilainen OT-Morpho.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template