JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Suurten tiedostojen siirtäminen laitteiden välillä vie edelleen usein tuskastuttavan kauan aikaa. Bluetoothilla voi toki yrittää, mutta radiolinkit ovat yhä hitaita. Saksalaisessa Fraunhoferin instituutissa mietittiin, josko suuria tiedosojoa voisi siirtää lyhyitä matkoja optisesti. Voihan niitä.

Tutkimuskeskuksen fotoniikan laitoksella (IPMS) ryhdyttiin työstämään televiioiden kaukosäätimestä tuttua infrapunaa nopeaan datansiirtoon. Kehitystyön tuloksena oli optinen linkki, jossa data siirtyy peräti viiden gigabitin sekuntinopeudella.

Tutkimusta johtanut tohtori Frank Deicke kertoo, että nykyratkaisuihin verrattuna yli 100-kertainen datanopeus perustuu siihen, ettei dataa tarvitse mitenkään etukäteen koodata, kuten radiotekniikkaa käytettäessä.

- Lisäksi bittivirheet jäävät niin vähäisiksi, että datanopeus kasvaa 95 prosenttiin teoreettisesta maksimista. Esimerkiksi wlanissa prosentti on paljon, paljon pienempi, Deicke kuvaa.

Lisäksi infrapunalinkki tarvitsee vain 15 prosenttia siitä energista, mikä wlan-yhteyteen kuluu. Tämä sopii tietysti hyvin esimerkiksi älypuhelinkäyttöön. Ainoa vaatimus linkille on, että lähettimen ja vastaanottimen välillä pitää olla näköyhteys.

Fraunhoferin tutkijat ovat kehittäneet evaluointipaketin, jonka avulla laitevalmistajat voivat testata ”valonnopeudella” tapahtuvan datansiirron sopimista omiin laitteisiinsa ja sovelluksiinsa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template