JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Washingtonin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kehittämään laitteiston, jolla voidaan lähettää dataa langattomasti peräti 2,8 kilometrin päähän lähes nollatehonkulutuksella. Aiemmin signaalin lähettäminen näin kauaksi on kuluttanut paljon tehoa.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi taipuisa elektroniikka - vaikkapa lääketieteen anturit - ei voi käyttää kiinteitä paristoja. Lisäksi niiden tulee toimia hyvin pienellä virralla, mikä rajoittaa datalinkin muutamaan metriin.

Sen sijaan washingtonilaisten kehittämä pitkän kantaman takaisinsirontatekniikka käyttää heijastuvia radiosignaaleja lähettämään dataa erittäin pienellä virrankulutuksella. Tutkijat sanovat saavuttaneensa luotettavan katteen lähes 450 neliömetrin kokoisessa rakennuksessa yhdellä lähettimellä.

Tutkijat valmistivat lääketieteellisen anturilaastarin, joka keräsi dataa ja lähetti sen langattomasti kaikkialle 450 neliön tilassa. Verrattuna nykyisiin radiotekniikoihin kehitetty tekniikka kuluttaa 1000 kertaa vähemmän tehoa.

Järjestelmässä on kolme komponenttia: lähetin, anturi joka enkoodaa informaation signaalin heijastumisiin ja edullinen vastaanotin, joka dekoodaa informaation. Kun anturi asetetaan lähettimen ja vastaanottimen väliin, voidaan data lähettää 475 metrin päähän. Kun anturi sijiatsee signaalinlähteen lähellä, vastaanotin kykenee purkamaan informaation vielä 2,8 kilometrin päässä.

Tähän asti vastaavissa virityksissä ongelmana on ollut se, että vastaanottajan on ollut vaikea erottaa heikkoja heijastumia alkuperäisestä signaalista ja ympäröivästä kohinasta. Hajaspektritekniikalla heijastuvat signaalit levitetään useille taajuusalueille, mikä tekee vastaanottimen työstä helpompaa. Samalla vastaanotin voi dekoodata lähetetyn signaalin kauempana lähettimestä.

Tekniikkaa ollaan kaupallistamassa Washingtonin yliopistosta irrotettavan Jeeva Wireless -spinoffin toimesta jo seuraavan puolen vuoden aikana.

 

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template