JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Washingtonin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kehittämään laitteiston, jolla voidaan lähettää dataa langattomasti peräti 2,8 kilometrin päähän lähes nollatehonkulutuksella. Aiemmin signaalin lähettäminen näin kauaksi on kuluttanut paljon tehoa.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi taipuisa elektroniikka - vaikkapa lääketieteen anturit - ei voi käyttää kiinteitä paristoja. Lisäksi niiden tulee toimia hyvin pienellä virralla, mikä rajoittaa datalinkin muutamaan metriin.

Sen sijaan washingtonilaisten kehittämä pitkän kantaman takaisinsirontatekniikka käyttää heijastuvia radiosignaaleja lähettämään dataa erittäin pienellä virrankulutuksella. Tutkijat sanovat saavuttaneensa luotettavan katteen lähes 450 neliömetrin kokoisessa rakennuksessa yhdellä lähettimellä.

Tutkijat valmistivat lääketieteellisen anturilaastarin, joka keräsi dataa ja lähetti sen langattomasti kaikkialle 450 neliön tilassa. Verrattuna nykyisiin radiotekniikoihin kehitetty tekniikka kuluttaa 1000 kertaa vähemmän tehoa.

Järjestelmässä on kolme komponenttia: lähetin, anturi joka enkoodaa informaation signaalin heijastumisiin ja edullinen vastaanotin, joka dekoodaa informaation. Kun anturi asetetaan lähettimen ja vastaanottimen väliin, voidaan data lähettää 475 metrin päähän. Kun anturi sijiatsee signaalinlähteen lähellä, vastaanotin kykenee purkamaan informaation vielä 2,8 kilometrin päässä.

Tähän asti vastaavissa virityksissä ongelmana on ollut se, että vastaanottajan on ollut vaikea erottaa heikkoja heijastumia alkuperäisestä signaalista ja ympäröivästä kohinasta. Hajaspektritekniikalla heijastuvat signaalit levitetään useille taajuusalueille, mikä tekee vastaanottimen työstä helpompaa. Samalla vastaanotin voi dekoodata lähetetyn signaalin kauempana lähettimestä.

Tekniikkaa ollaan kaupallistamassa Washingtonin yliopistosta irrotettavan Jeeva Wireless -spinoffin toimesta jo seuraavan puolen vuoden aikana.

 

 
 

Tämä on seuraava askel piiritekniikassa: eFPGA

On selvää, että puolijohdealalla keskitytään vihdoin kasvavaan valikoimaan teknologioita, jotka prosessigeometrian kutistamisen sijaan katsovat uusia järjestelmäarkkitehtuureita ja käytettävissä olevan piin parempaa käyttöä uusien piiri- laite- ja kotelointisuunnittelun konseptien kautta. Kun astumme uudelle aikakaudelle, seuraava looginen askel näyttää olevan FPGA-piirin ja prosessorin eli CPU:n yhdistäminen: sulautettu FPGA.

Lue lisää...

CMOS-anturi valtaa konenäön

Vaikka CCD-kuvakennot saattavat edelleen olla välttämättömiä joissakin erikoissovelluksissa, CMOS-pohjaiset kuva-anturit valtaavat konenäkösovelluksia kiihtyvään tahtiin. Ne tuovat teollisuuden kuvannusjärjestelmiin uuden luokan suorituskykyä ja toiminnallisuutta.

Lue lisää...
 
 

ny template