JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgilaisessa Chalmersin teknisessä korkeakoulussa on tutkittu harvinaisten metallien korvaamista grafeenilla ja muilla hiilipohjaisilla nanoateriaaleilla. Tuloksilla voi olla suuria ympäristöä säästäviä vaikutuksia.

Moni elektroniikkalaitteissa tarvittava metalli on hyvin harvinainen. Niitä on vaikea löytää, hankala kierrättää ja monesta on harvinaisuutensa takia tullut ns. konfliktimineraaleja, jotka aiheuttavat jopa poliittisia ongelmia.

Tähän ryhmään kuuluvat tina, hopea, volframi ja indium, jotka ovat paitsi hankalia myös pitoisuuksiltaan niin vähäisiä, että niiden hyödyntäminen on hankalaa. Kun metallien pitoisuudet elektroniikassa ovat hyvin vähäisiä, niiden kierrättäminen on myös erittäin vaikeaa.

Chalmersin tutkijat Rickard Arvidsson ja Björn Sandén ovat tutkineet hiilipohjaisten nanonateriaalien käyttöä näiden metallien korvaajina. Ne ovat hyvin kestäviä materiaaleja, jotka johtavat hyvin sähköä.

- Monilla nanomateriaaleilla on paljon samoja ominaisuuksia kuin metalleilla. On tärkeää investoida sekä kierrättämiseen että vaihtoehtojen löytämiseen harvinaisille metalleille, sanoo Sandén.

Tutkijat tutkivat 14 eri metallin pääkäyttötapoja. Tuloksena oli laaja käsitys siitä, miten näitä metalleja voitaisiin elektroniikassa korvata nanomateriaaleilla. Metallien korvaaminen grafeenilla ja sen sukulaisilla on o käynnissä ja aihetta tutkitaan paljon eri puolilla maailmaa.

- Joissakin tapauksissa kuten indiumin ja galliumin kohdalla tulokset ovat erittäin lupaavia, sanoo Arvidsson.

 

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template