JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgilaisessa Chalmersin teknisessä korkeakoulussa on tutkittu harvinaisten metallien korvaamista grafeenilla ja muilla hiilipohjaisilla nanoateriaaleilla. Tuloksilla voi olla suuria ympäristöä säästäviä vaikutuksia.

Moni elektroniikkalaitteissa tarvittava metalli on hyvin harvinainen. Niitä on vaikea löytää, hankala kierrättää ja monesta on harvinaisuutensa takia tullut ns. konfliktimineraaleja, jotka aiheuttavat jopa poliittisia ongelmia.

Tähän ryhmään kuuluvat tina, hopea, volframi ja indium, jotka ovat paitsi hankalia myös pitoisuuksiltaan niin vähäisiä, että niiden hyödyntäminen on hankalaa. Kun metallien pitoisuudet elektroniikassa ovat hyvin vähäisiä, niiden kierrättäminen on myös erittäin vaikeaa.

Chalmersin tutkijat Rickard Arvidsson ja Björn Sandén ovat tutkineet hiilipohjaisten nanonateriaalien käyttöä näiden metallien korvaajina. Ne ovat hyvin kestäviä materiaaleja, jotka johtavat hyvin sähköä.

- Monilla nanomateriaaleilla on paljon samoja ominaisuuksia kuin metalleilla. On tärkeää investoida sekä kierrättämiseen että vaihtoehtojen löytämiseen harvinaisille metalleille, sanoo Sandén.

Tutkijat tutkivat 14 eri metallin pääkäyttötapoja. Tuloksena oli laaja käsitys siitä, miten näitä metalleja voitaisiin elektroniikassa korvata nanomateriaaleilla. Metallien korvaaminen grafeenilla ja sen sukulaisilla on o käynnissä ja aihetta tutkitaan paljon eri puolilla maailmaa.

- Joissakin tapauksissa kuten indiumin ja galliumin kohdalla tulokset ovat erittäin lupaavia, sanoo Arvidsson.

 

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template