JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgilaisessa Chalmersin teknisessä korkeakoulussa on tutkittu harvinaisten metallien korvaamista grafeenilla ja muilla hiilipohjaisilla nanoateriaaleilla. Tuloksilla voi olla suuria ympäristöä säästäviä vaikutuksia.

Moni elektroniikkalaitteissa tarvittava metalli on hyvin harvinainen. Niitä on vaikea löytää, hankala kierrättää ja monesta on harvinaisuutensa takia tullut ns. konfliktimineraaleja, jotka aiheuttavat jopa poliittisia ongelmia.

Tähän ryhmään kuuluvat tina, hopea, volframi ja indium, jotka ovat paitsi hankalia myös pitoisuuksiltaan niin vähäisiä, että niiden hyödyntäminen on hankalaa. Kun metallien pitoisuudet elektroniikassa ovat hyvin vähäisiä, niiden kierrättäminen on myös erittäin vaikeaa.

Chalmersin tutkijat Rickard Arvidsson ja Björn Sandén ovat tutkineet hiilipohjaisten nanonateriaalien käyttöä näiden metallien korvaajina. Ne ovat hyvin kestäviä materiaaleja, jotka johtavat hyvin sähköä.

- Monilla nanomateriaaleilla on paljon samoja ominaisuuksia kuin metalleilla. On tärkeää investoida sekä kierrättämiseen että vaihtoehtojen löytämiseen harvinaisille metalleille, sanoo Sandén.

Tutkijat tutkivat 14 eri metallin pääkäyttötapoja. Tuloksena oli laaja käsitys siitä, miten näitä metalleja voitaisiin elektroniikassa korvata nanomateriaaleilla. Metallien korvaaminen grafeenilla ja sen sukulaisilla on o käynnissä ja aihetta tutkitaan paljon eri puolilla maailmaa.

- Joissakin tapauksissa kuten indiumin ja galliumin kohdalla tulokset ovat erittäin lupaavia, sanoo Arvidsson.

 

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template