JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgilaisessa Chalmersin teknisessä korkeakoulussa on tutkittu harvinaisten metallien korvaamista grafeenilla ja muilla hiilipohjaisilla nanoateriaaleilla. Tuloksilla voi olla suuria ympäristöä säästäviä vaikutuksia.

Moni elektroniikkalaitteissa tarvittava metalli on hyvin harvinainen. Niitä on vaikea löytää, hankala kierrättää ja monesta on harvinaisuutensa takia tullut ns. konfliktimineraaleja, jotka aiheuttavat jopa poliittisia ongelmia.

Tähän ryhmään kuuluvat tina, hopea, volframi ja indium, jotka ovat paitsi hankalia myös pitoisuuksiltaan niin vähäisiä, että niiden hyödyntäminen on hankalaa. Kun metallien pitoisuudet elektroniikassa ovat hyvin vähäisiä, niiden kierrättäminen on myös erittäin vaikeaa.

Chalmersin tutkijat Rickard Arvidsson ja Björn Sandén ovat tutkineet hiilipohjaisten nanonateriaalien käyttöä näiden metallien korvaajina. Ne ovat hyvin kestäviä materiaaleja, jotka johtavat hyvin sähköä.

- Monilla nanomateriaaleilla on paljon samoja ominaisuuksia kuin metalleilla. On tärkeää investoida sekä kierrättämiseen että vaihtoehtojen löytämiseen harvinaisille metalleille, sanoo Sandén.

Tutkijat tutkivat 14 eri metallin pääkäyttötapoja. Tuloksena oli laaja käsitys siitä, miten näitä metalleja voitaisiin elektroniikassa korvata nanomateriaaleilla. Metallien korvaaminen grafeenilla ja sen sukulaisilla on o käynnissä ja aihetta tutkitaan paljon eri puolilla maailmaa.

- Joissakin tapauksissa kuten indiumin ja galliumin kohdalla tulokset ovat erittäin lupaavia, sanoo Arvidsson.

 

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
ETN_fi How Secure is my IoT? Etteplan CTO Jaakko Ala-Paavola at Embedded Conference Finland 2018. https://t.co/xHInjZJqPshttps://t.co/h671lU8gv1
 
 

ny template