JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kansainväliselle ISS-avaruusasemalle on asennettu oma supertietokoneensa. Linux-pohjaisen koneen avulla testataan, millaista rautaa matka Marsiin vaatisi. Kyse on Hewlett Packard Enterprisen ja NASAn yhteishankkeesta.

HPE:n rakentama kone on nimeltään Spaceborne. Se on käytännössä Apollo 40 -palvelin, joka käyttää linuxia ja operoi vesijäähdytetyssä kotelossa. Konetta testataan vaikeissa oloissa vuoden ajan, koska sen verran kestää matkata Marsiin.

Avaruusaluksissa on tietysti ollut aina tietokoneita ja niiden suorituskyky on kasvanut koko ajan. Iso osa raskaasta laskennasta on kuitenkin tehty maassa, koska aluksissa tarvittavaa tehoa ei ole ollut. Marsiin data kuitenkin matkaa 20 minuuttia yhteen suuntaan, mikä asettaa aika hankalia haasteita maan ja aluksen välisille yhteyksille.

HPE onnistui heti käynnistämään ISS-asemalle asennetun Spaceborne-koneen. Se ylsi välittömästi yhden teraflopsin suorituskykyyn (biljoona laskutoimitusta sekunnissa). Tämä on noin 30 kertaa läppäriä tehokkaampaa laskentaa.

Spaceborne lähetettiin matkaan Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta elokuun 14. päivä Space-X-raketilla.

Ei avaruudessa olosta pelkästään harmia ole. Tietokone painaa maassa 56 kiloa, mutta avaruuden painottomuudessa se pysyy paikallaan parilla hennolla ruuvilla.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
6hreplyretweetfavorite
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template