JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kansainväliselle ISS-avaruusasemalle on asennettu oma supertietokoneensa. Linux-pohjaisen koneen avulla testataan, millaista rautaa matka Marsiin vaatisi. Kyse on Hewlett Packard Enterprisen ja NASAn yhteishankkeesta.

HPE:n rakentama kone on nimeltään Spaceborne. Se on käytännössä Apollo 40 -palvelin, joka käyttää linuxia ja operoi vesijäähdytetyssä kotelossa. Konetta testataan vaikeissa oloissa vuoden ajan, koska sen verran kestää matkata Marsiin.

Avaruusaluksissa on tietysti ollut aina tietokoneita ja niiden suorituskyky on kasvanut koko ajan. Iso osa raskaasta laskennasta on kuitenkin tehty maassa, koska aluksissa tarvittavaa tehoa ei ole ollut. Marsiin data kuitenkin matkaa 20 minuuttia yhteen suuntaan, mikä asettaa aika hankalia haasteita maan ja aluksen välisille yhteyksille.

HPE onnistui heti käynnistämään ISS-asemalle asennetun Spaceborne-koneen. Se ylsi välittömästi yhden teraflopsin suorituskykyyn (biljoona laskutoimitusta sekunnissa). Tämä on noin 30 kertaa läppäriä tehokkaampaa laskentaa.

Spaceborne lähetettiin matkaan Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta elokuun 14. päivä Space-X-raketilla.

Ei avaruudessa olosta pelkästään harmia ole. Tietokone painaa maassa 56 kiloa, mutta avaruuden painottomuudessa se pysyy paikallaan parilla hennolla ruuvilla.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template