JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kansainväliselle ISS-avaruusasemalle on asennettu oma supertietokoneensa. Linux-pohjaisen koneen avulla testataan, millaista rautaa matka Marsiin vaatisi. Kyse on Hewlett Packard Enterprisen ja NASAn yhteishankkeesta.

HPE:n rakentama kone on nimeltään Spaceborne. Se on käytännössä Apollo 40 -palvelin, joka käyttää linuxia ja operoi vesijäähdytetyssä kotelossa. Konetta testataan vaikeissa oloissa vuoden ajan, koska sen verran kestää matkata Marsiin.

Avaruusaluksissa on tietysti ollut aina tietokoneita ja niiden suorituskyky on kasvanut koko ajan. Iso osa raskaasta laskennasta on kuitenkin tehty maassa, koska aluksissa tarvittavaa tehoa ei ole ollut. Marsiin data kuitenkin matkaa 20 minuuttia yhteen suuntaan, mikä asettaa aika hankalia haasteita maan ja aluksen välisille yhteyksille.

HPE onnistui heti käynnistämään ISS-asemalle asennetun Spaceborne-koneen. Se ylsi välittömästi yhden teraflopsin suorituskykyyn (biljoona laskutoimitusta sekunnissa). Tämä on noin 30 kertaa läppäriä tehokkaampaa laskentaa.

Spaceborne lähetettiin matkaan Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta elokuun 14. päivä Space-X-raketilla.

Ei avaruudessa olosta pelkästään harmia ole. Tietokone painaa maassa 56 kiloa, mutta avaruuden painottomuudessa se pysyy paikallaan parilla hennolla ruuvilla.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template