JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kansainväliselle ISS-avaruusasemalle on asennettu oma supertietokoneensa. Linux-pohjaisen koneen avulla testataan, millaista rautaa matka Marsiin vaatisi. Kyse on Hewlett Packard Enterprisen ja NASAn yhteishankkeesta.

HPE:n rakentama kone on nimeltään Spaceborne. Se on käytännössä Apollo 40 -palvelin, joka käyttää linuxia ja operoi vesijäähdytetyssä kotelossa. Konetta testataan vaikeissa oloissa vuoden ajan, koska sen verran kestää matkata Marsiin.

Avaruusaluksissa on tietysti ollut aina tietokoneita ja niiden suorituskyky on kasvanut koko ajan. Iso osa raskaasta laskennasta on kuitenkin tehty maassa, koska aluksissa tarvittavaa tehoa ei ole ollut. Marsiin data kuitenkin matkaa 20 minuuttia yhteen suuntaan, mikä asettaa aika hankalia haasteita maan ja aluksen välisille yhteyksille.

HPE onnistui heti käynnistämään ISS-asemalle asennetun Spaceborne-koneen. Se ylsi välittömästi yhden teraflopsin suorituskykyyn (biljoona laskutoimitusta sekunnissa). Tämä on noin 30 kertaa läppäriä tehokkaampaa laskentaa.

Spaceborne lähetettiin matkaan Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta elokuun 14. päivä Space-X-raketilla.

Ei avaruudessa olosta pelkästään harmia ole. Tietokone painaa maassa 56 kiloa, mutta avaruuden painottomuudessa se pysyy paikallaan parilla hennolla ruuvilla.

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template