JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bluetooth-standardiin on viimeisen puolen vuoden aikana tehty kaksi merkittävää lisäystä. Ensinnäkin standardin 5-versio lisäsi linkin datanopeutta ja kantamaa ja toiseksi mesh-rakenne laajentaa tekniikan käyttötapoja. Sveitsiläisen u-bloxin uusin moduuli tukee kumpaakin uutta tekniikkaa.

NINA-B3 on u-bloxin ensimmäinen uusia määrityksiä tukeva tuote. Yhtiön lyhyen kantaman radiotuotteiden markkinoinnista vastaavan Pelle Svenssonin mukaan NINA-B3-moduulit ovat laitevalmistajille helppo keino ottaa 5. sukupolven Bluetoothista kaikki hyöty irti.

5-polven raakadatanopeus on kaksi megabittiä sekunnissa. Kun otetaan esimerkiksi protokollaan vaatima liikenne pois, nettodataa siirtyy noin 1,4 megabittiä sekunnissa. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin standardin 4.2-version noin 700 megabittiä.

Sovelluksissa ei sinänsä tarvita välttämättä nopeampaa datansiirtoa. Koska datan lähetykseen kuluu puolta vähemmän aikaa, sovelluksen tehonkulutusbudjetti on parempi. – Linkki on aktiivinen vähemmän aikaa, joten tehoa kuluuu vähemmän, Svensson varmistaa.

5-versio tuo mukanaan myös uusia modulointitekniikoita ja suuremman lähetystehon. Näiden avulla kantama kasvaa jopa nelinkertaiseksi. Aiemmassa NINA-B1-moduulissa linkin kantama oli Svenssonin mukaan noin 300 metriä, joten B3:ssa sen pitäisi kasvaa reiluun kilometriin.

Missä sovelluksissa sitten tarvitaan kilometrin Bluetooth-kantamaa? Svenssonin mukaan esimerkiksi joidenkin liikkuvien laitteiden kartoitus suuressa varastossa tai satamassa onnistuu nyt Bluetoothilla. – Kun linkistä tulee voimakkaampi, onnistuu esimerkiksi nosturin etäohjaus varmemmin, Svensson sanoo.

u-blox ei itse ole vielä testannut NINA-B3-moduuliaan kentällä, joten aivan tarkkaa kantamaa Svensson ei uskalla sanoa. Yli kilometriin siinä kuitenkin päästään.

Moduulista on tarjolla neljä eri versiota. Sen saa joko integroidulla antennilla (kuvassa) tai antenninastalla, johon standardin antennin voi liittää. Lisäksi molemmat versiot saa joko u-bloxin omalla liitäntäohjelmistolla tai ilman. Viimeksimainittu sopii laitevalmistajille, jotka haluavat kehittää oman sovelluskoodinsa. Tuolloin tarvitaan Nordic Semiconductorin radiopiiri, jolla sovellusta ajetaan.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template