JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Bluetooth-standardiin on viimeisen puolen vuoden aikana tehty kaksi merkittävää lisäystä. Ensinnäkin standardin 5-versio lisäsi linkin datanopeutta ja kantamaa ja toiseksi mesh-rakenne laajentaa tekniikan käyttötapoja. Sveitsiläisen u-bloxin uusin moduuli tukee kumpaakin uutta tekniikkaa.

NINA-B3 on u-bloxin ensimmäinen uusia määrityksiä tukeva tuote. Yhtiön lyhyen kantaman radiotuotteiden markkinoinnista vastaavan Pelle Svenssonin mukaan NINA-B3-moduulit ovat laitevalmistajille helppo keino ottaa 5. sukupolven Bluetoothista kaikki hyöty irti.

5-polven raakadatanopeus on kaksi megabittiä sekunnissa. Kun otetaan esimerkiksi protokollaan vaatima liikenne pois, nettodataa siirtyy noin 1,4 megabittiä sekunnissa. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin standardin 4.2-version noin 700 megabittiä.

Sovelluksissa ei sinänsä tarvita välttämättä nopeampaa datansiirtoa. Koska datan lähetykseen kuluu puolta vähemmän aikaa, sovelluksen tehonkulutusbudjetti on parempi. – Linkki on aktiivinen vähemmän aikaa, joten tehoa kuluuu vähemmän, Svensson varmistaa.

5-versio tuo mukanaan myös uusia modulointitekniikoita ja suuremman lähetystehon. Näiden avulla kantama kasvaa jopa nelinkertaiseksi. Aiemmassa NINA-B1-moduulissa linkin kantama oli Svenssonin mukaan noin 300 metriä, joten B3:ssa sen pitäisi kasvaa reiluun kilometriin.

Missä sovelluksissa sitten tarvitaan kilometrin Bluetooth-kantamaa? Svenssonin mukaan esimerkiksi joidenkin liikkuvien laitteiden kartoitus suuressa varastossa tai satamassa onnistuu nyt Bluetoothilla. – Kun linkistä tulee voimakkaampi, onnistuu esimerkiksi nosturin etäohjaus varmemmin, Svensson sanoo.

u-blox ei itse ole vielä testannut NINA-B3-moduuliaan kentällä, joten aivan tarkkaa kantamaa Svensson ei uskalla sanoa. Yli kilometriin siinä kuitenkin päästään.

Moduulista on tarjolla neljä eri versiota. Sen saa joko integroidulla antennilla (kuvassa) tai antenninastalla, johon standardin antennin voi liittää. Lisäksi molemmat versiot saa joko u-bloxin omalla liitäntäohjelmistolla tai ilman. Viimeksimainittu sopii laitevalmistajille, jotka haluavat kehittää oman sovelluskoodinsa. Tuolloin tarvitaan Nordic Semiconductorin radiopiiri, jolla sovellusta ajetaan.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template