JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nykyiset valkoiset ledit valmistetaan galliumnitridistä, joka on päällystetty fosforilla valkoisen värin tuottamiseksi. Ruotsalais- ja tanskalaistutkijat ovat nyt onnistuneet kehittämään valkoisen ledin piikarbidista. Se on pitkäikäisempi ja tuottaa puhtaamman valkoisen valon.

Valkoinen ledi oli pitkään hankala valmistaa. Löydetty ratkaisu palkittiin Nobelin fysiikan apkinnolal vuonna 2014. Fosforin läpi komponentti hohtaa kuitenkin sinertävää valoa, jonka moni kokee epäluonnolliseksi. Lisäksi fosfori heikkenee iän myötä, joten valkoinen muuttuu pikkuhiljaa sinisemmäksi.

Tanskan teknisen yliopiston ja ruotsalaisen Linköpingin yliopiston tutkijat ovat nyt onnistuneet rakentamaan valkoisen ledin piikarbidista. Sillä on monia etuja nykyisiin valkoisiin ledeihin verrattuna.

Ensinnäkin piikarbidi kestää paremmin korkeita lämpötiloja. Piikarbidiledin ennustettu elinikä on jopa 35 vuotta ilman, että valon värilämpötila muuttuu. Lisäksi näiden komponenttien valmistamiseen ei tarvita harvinaisia metalleja.

Scientific Reports -lehdessä kuvattu uusi prosessi tuottaa myös valkoisen värin lämpimiä sävyjä. Tämä onnistuu, koska piikarbidiin lisätään typpeä ja booria. Piikarbidi on puolijohde ja lisäaineet saavat sen elektronit kytkeytymään eri varaustilojen välillä, ja emittoimaan valoa. Valon väri riippuu piikarbidiin lisätystä aineesta.

Tanskalaistutkijat onnistuivat muokkaamaan piikarbidin pintaa niin, että sen rakenne muuttui huokoiseksi. Tämän ansiosta piikarbidi emittoi sinivihreää valoa. Kun käytetään seostettua piikarbidia, syntyy rakenne joka emittoi puhdasta valkoista valoa.

Tutkijoiden mukaan vie vielä vuosia, ennen kuin nyt demottu tekniikka voidaan saada kaupalliseen käyttöön.

 

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template