JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nykyiset valkoiset ledit valmistetaan galliumnitridistä, joka on päällystetty fosforilla valkoisen värin tuottamiseksi. Ruotsalais- ja tanskalaistutkijat ovat nyt onnistuneet kehittämään valkoisen ledin piikarbidista. Se on pitkäikäisempi ja tuottaa puhtaamman valkoisen valon.

Valkoinen ledi oli pitkään hankala valmistaa. Löydetty ratkaisu palkittiin Nobelin fysiikan apkinnolal vuonna 2014. Fosforin läpi komponentti hohtaa kuitenkin sinertävää valoa, jonka moni kokee epäluonnolliseksi. Lisäksi fosfori heikkenee iän myötä, joten valkoinen muuttuu pikkuhiljaa sinisemmäksi.

Tanskan teknisen yliopiston ja ruotsalaisen Linköpingin yliopiston tutkijat ovat nyt onnistuneet rakentamaan valkoisen ledin piikarbidista. Sillä on monia etuja nykyisiin valkoisiin ledeihin verrattuna.

Ensinnäkin piikarbidi kestää paremmin korkeita lämpötiloja. Piikarbidiledin ennustettu elinikä on jopa 35 vuotta ilman, että valon värilämpötila muuttuu. Lisäksi näiden komponenttien valmistamiseen ei tarvita harvinaisia metalleja.

Scientific Reports -lehdessä kuvattu uusi prosessi tuottaa myös valkoisen värin lämpimiä sävyjä. Tämä onnistuu, koska piikarbidiin lisätään typpeä ja booria. Piikarbidi on puolijohde ja lisäaineet saavat sen elektronit kytkeytymään eri varaustilojen välillä, ja emittoimaan valoa. Valon väri riippuu piikarbidiin lisätystä aineesta.

Tanskalaistutkijat onnistuivat muokkaamaan piikarbidin pintaa niin, että sen rakenne muuttui huokoiseksi. Tämän ansiosta piikarbidi emittoi sinivihreää valoa. Kun käytetään seostettua piikarbidia, syntyy rakenne joka emittoi puhdasta valkoista valoa.

Tutkijoiden mukaan vie vielä vuosia, ennen kuin nyt demottu tekniikka voidaan saada kaupalliseen käyttöön.

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template