JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nykyiset valkoiset ledit valmistetaan galliumnitridistä, joka on päällystetty fosforilla valkoisen värin tuottamiseksi. Ruotsalais- ja tanskalaistutkijat ovat nyt onnistuneet kehittämään valkoisen ledin piikarbidista. Se on pitkäikäisempi ja tuottaa puhtaamman valkoisen valon.

Valkoinen ledi oli pitkään hankala valmistaa. Löydetty ratkaisu palkittiin Nobelin fysiikan apkinnolal vuonna 2014. Fosforin läpi komponentti hohtaa kuitenkin sinertävää valoa, jonka moni kokee epäluonnolliseksi. Lisäksi fosfori heikkenee iän myötä, joten valkoinen muuttuu pikkuhiljaa sinisemmäksi.

Tanskan teknisen yliopiston ja ruotsalaisen Linköpingin yliopiston tutkijat ovat nyt onnistuneet rakentamaan valkoisen ledin piikarbidista. Sillä on monia etuja nykyisiin valkoisiin ledeihin verrattuna.

Ensinnäkin piikarbidi kestää paremmin korkeita lämpötiloja. Piikarbidiledin ennustettu elinikä on jopa 35 vuotta ilman, että valon värilämpötila muuttuu. Lisäksi näiden komponenttien valmistamiseen ei tarvita harvinaisia metalleja.

Scientific Reports -lehdessä kuvattu uusi prosessi tuottaa myös valkoisen värin lämpimiä sävyjä. Tämä onnistuu, koska piikarbidiin lisätään typpeä ja booria. Piikarbidi on puolijohde ja lisäaineet saavat sen elektronit kytkeytymään eri varaustilojen välillä, ja emittoimaan valoa. Valon väri riippuu piikarbidiin lisätystä aineesta.

Tanskalaistutkijat onnistuivat muokkaamaan piikarbidin pintaa niin, että sen rakenne muuttui huokoiseksi. Tämän ansiosta piikarbidi emittoi sinivihreää valoa. Kun käytetään seostettua piikarbidia, syntyy rakenne joka emittoi puhdasta valkoista valoa.

Tutkijoiden mukaan vie vielä vuosia, ennen kuin nyt demottu tekniikka voidaan saada kaupalliseen käyttöön.

 

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template