JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nykyiset valkoiset ledit valmistetaan galliumnitridistä, joka on päällystetty fosforilla valkoisen värin tuottamiseksi. Ruotsalais- ja tanskalaistutkijat ovat nyt onnistuneet kehittämään valkoisen ledin piikarbidista. Se on pitkäikäisempi ja tuottaa puhtaamman valkoisen valon.

Valkoinen ledi oli pitkään hankala valmistaa. Löydetty ratkaisu palkittiin Nobelin fysiikan apkinnolal vuonna 2014. Fosforin läpi komponentti hohtaa kuitenkin sinertävää valoa, jonka moni kokee epäluonnolliseksi. Lisäksi fosfori heikkenee iän myötä, joten valkoinen muuttuu pikkuhiljaa sinisemmäksi.

Tanskan teknisen yliopiston ja ruotsalaisen Linköpingin yliopiston tutkijat ovat nyt onnistuneet rakentamaan valkoisen ledin piikarbidista. Sillä on monia etuja nykyisiin valkoisiin ledeihin verrattuna.

Ensinnäkin piikarbidi kestää paremmin korkeita lämpötiloja. Piikarbidiledin ennustettu elinikä on jopa 35 vuotta ilman, että valon värilämpötila muuttuu. Lisäksi näiden komponenttien valmistamiseen ei tarvita harvinaisia metalleja.

Scientific Reports -lehdessä kuvattu uusi prosessi tuottaa myös valkoisen värin lämpimiä sävyjä. Tämä onnistuu, koska piikarbidiin lisätään typpeä ja booria. Piikarbidi on puolijohde ja lisäaineet saavat sen elektronit kytkeytymään eri varaustilojen välillä, ja emittoimaan valoa. Valon väri riippuu piikarbidiin lisätystä aineesta.

Tanskalaistutkijat onnistuivat muokkaamaan piikarbidin pintaa niin, että sen rakenne muuttui huokoiseksi. Tämän ansiosta piikarbidi emittoi sinivihreää valoa. Kun käytetään seostettua piikarbidia, syntyy rakenne joka emittoi puhdasta valkoista valoa.

Tutkijoiden mukaan vie vielä vuosia, ennen kuin nyt demottu tekniikka voidaan saada kaupalliseen käyttöön.

 

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template