JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Muistipiirejä on yhä hankalampi kehittää nykyistä tiheämmiksi. Massachusetts Institute of Technologyssä on kuitenkin kehitetty tekniikka, joka lupaa sekä nykyistä merkittävästi tiheämpiä magneettisia muisteja, että erittäin nopeaa datanlukua.

Tekniikka perustuu skyrmioneihin eli nanokokoisiin magneettisiin partikkeleihin. Ne ovat hyvin vakaita ja käytännössä immuuneja ulkoisille häiriöille, joten data voitaisiin tallentaa hyvin pienelle magneettiselle alalle. Tutkijoiden mukaan bitti voitaisiin tallentaa muutaman atomin paksuiselle alueella, joten skyrmioni mahdollistaisi erittäin tiheän tallennuksen.

Lisäksi skyrmionimuisti on vakaava erittäin pitkäikäinen, joten data pysyisi tallessa pitkiä aikoja. Dataa voidaan myös enkoodata hyvin nopeasti. MIT:n mukaan se voisi korvata jopa RAM-pohjaiset muistit.

Skyrmioni olemassaolo dokumentoitiin MIT:ssä vasta vuonna 2016. Partikkelien sijoittuminen pinnoilla oli kuitenkin täysin satunnaista. Sellaista ainesosaa on vaikea hyödyntää mihinkään järkevään.

Professori Geoffrey Beachin johdolla tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet menetelmän, jolla skyrmioneja voidaan tuottaa haluttuun kohtaan. Mikäli magneettiseen materiaaliin tuotetaan tietynlainen vika, skyrmionit muodostuvat tiettyyn kohtaan pinnalla. Tällöin niihin voidaan enkoodata dataa ja myös lukea sitä.

Skyrmionimuistin tiellä on kuitenkin isoja teknisiä esteitä. Esimerkiksi datanlukuun pitää kehittää jokin järkevä menetelmä. Tällä hetkellä se onnistuu röntgenmagnetoskoopilla, mutta tämä on liian kallista mihinkään kaupalliseen käyttöön. Tutkijat yrittävät nyt kehittää parempaa menetelmää datanlukuun.

Yksi keino voisi olla metallikalvon lisääminen magneettisen kalvon kylkeen. Näin voisi olla mahdollista havaita skyrmionin läsnäolo viereisessä kerroksessa.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template