JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Muistipiirejä on yhä hankalampi kehittää nykyistä tiheämmiksi. Massachusetts Institute of Technologyssä on kuitenkin kehitetty tekniikka, joka lupaa sekä nykyistä merkittävästi tiheämpiä magneettisia muisteja, että erittäin nopeaa datanlukua.

Tekniikka perustuu skyrmioneihin eli nanokokoisiin magneettisiin partikkeleihin. Ne ovat hyvin vakaita ja käytännössä immuuneja ulkoisille häiriöille, joten data voitaisiin tallentaa hyvin pienelle magneettiselle alalle. Tutkijoiden mukaan bitti voitaisiin tallentaa muutaman atomin paksuiselle alueella, joten skyrmioni mahdollistaisi erittäin tiheän tallennuksen.

Lisäksi skyrmionimuisti on vakaava erittäin pitkäikäinen, joten data pysyisi tallessa pitkiä aikoja. Dataa voidaan myös enkoodata hyvin nopeasti. MIT:n mukaan se voisi korvata jopa RAM-pohjaiset muistit.

Skyrmioni olemassaolo dokumentoitiin MIT:ssä vasta vuonna 2016. Partikkelien sijoittuminen pinnoilla oli kuitenkin täysin satunnaista. Sellaista ainesosaa on vaikea hyödyntää mihinkään järkevään.

Professori Geoffrey Beachin johdolla tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet menetelmän, jolla skyrmioneja voidaan tuottaa haluttuun kohtaan. Mikäli magneettiseen materiaaliin tuotetaan tietynlainen vika, skyrmionit muodostuvat tiettyyn kohtaan pinnalla. Tällöin niihin voidaan enkoodata dataa ja myös lukea sitä.

Skyrmionimuistin tiellä on kuitenkin isoja teknisiä esteitä. Esimerkiksi datanlukuun pitää kehittää jokin järkevä menetelmä. Tällä hetkellä se onnistuu röntgenmagnetoskoopilla, mutta tämä on liian kallista mihinkään kaupalliseen käyttöön. Tutkijat yrittävät nyt kehittää parempaa menetelmää datanlukuun.

Yksi keino voisi olla metallikalvon lisääminen magneettisen kalvon kylkeen. Näin voisi olla mahdollista havaita skyrmionin läsnäolo viereisessä kerroksessa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template