JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Muistipiirejä on yhä hankalampi kehittää nykyistä tiheämmiksi. Massachusetts Institute of Technologyssä on kuitenkin kehitetty tekniikka, joka lupaa sekä nykyistä merkittävästi tiheämpiä magneettisia muisteja, että erittäin nopeaa datanlukua.

Tekniikka perustuu skyrmioneihin eli nanokokoisiin magneettisiin partikkeleihin. Ne ovat hyvin vakaita ja käytännössä immuuneja ulkoisille häiriöille, joten data voitaisiin tallentaa hyvin pienelle magneettiselle alalle. Tutkijoiden mukaan bitti voitaisiin tallentaa muutaman atomin paksuiselle alueella, joten skyrmioni mahdollistaisi erittäin tiheän tallennuksen.

Lisäksi skyrmionimuisti on vakaava erittäin pitkäikäinen, joten data pysyisi tallessa pitkiä aikoja. Dataa voidaan myös enkoodata hyvin nopeasti. MIT:n mukaan se voisi korvata jopa RAM-pohjaiset muistit.

Skyrmioni olemassaolo dokumentoitiin MIT:ssä vasta vuonna 2016. Partikkelien sijoittuminen pinnoilla oli kuitenkin täysin satunnaista. Sellaista ainesosaa on vaikea hyödyntää mihinkään järkevään.

Professori Geoffrey Beachin johdolla tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet menetelmän, jolla skyrmioneja voidaan tuottaa haluttuun kohtaan. Mikäli magneettiseen materiaaliin tuotetaan tietynlainen vika, skyrmionit muodostuvat tiettyyn kohtaan pinnalla. Tällöin niihin voidaan enkoodata dataa ja myös lukea sitä.

Skyrmionimuistin tiellä on kuitenkin isoja teknisiä esteitä. Esimerkiksi datanlukuun pitää kehittää jokin järkevä menetelmä. Tällä hetkellä se onnistuu röntgenmagnetoskoopilla, mutta tämä on liian kallista mihinkään kaupalliseen käyttöön. Tutkijat yrittävät nyt kehittää parempaa menetelmää datanlukuun.

Yksi keino voisi olla metallikalvon lisääminen magneettisen kalvon kylkeen. Näin voisi olla mahdollista havaita skyrmionin läsnäolo viereisessä kerroksessa.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template