JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Muistipiirejä on yhä hankalampi kehittää nykyistä tiheämmiksi. Massachusetts Institute of Technologyssä on kuitenkin kehitetty tekniikka, joka lupaa sekä nykyistä merkittävästi tiheämpiä magneettisia muisteja, että erittäin nopeaa datanlukua.

Tekniikka perustuu skyrmioneihin eli nanokokoisiin magneettisiin partikkeleihin. Ne ovat hyvin vakaita ja käytännössä immuuneja ulkoisille häiriöille, joten data voitaisiin tallentaa hyvin pienelle magneettiselle alalle. Tutkijoiden mukaan bitti voitaisiin tallentaa muutaman atomin paksuiselle alueella, joten skyrmioni mahdollistaisi erittäin tiheän tallennuksen.

Lisäksi skyrmionimuisti on vakaava erittäin pitkäikäinen, joten data pysyisi tallessa pitkiä aikoja. Dataa voidaan myös enkoodata hyvin nopeasti. MIT:n mukaan se voisi korvata jopa RAM-pohjaiset muistit.

Skyrmioni olemassaolo dokumentoitiin MIT:ssä vasta vuonna 2016. Partikkelien sijoittuminen pinnoilla oli kuitenkin täysin satunnaista. Sellaista ainesosaa on vaikea hyödyntää mihinkään järkevään.

Professori Geoffrey Beachin johdolla tutkijat ovat kuitenkin kehittäneet menetelmän, jolla skyrmioneja voidaan tuottaa haluttuun kohtaan. Mikäli magneettiseen materiaaliin tuotetaan tietynlainen vika, skyrmionit muodostuvat tiettyyn kohtaan pinnalla. Tällöin niihin voidaan enkoodata dataa ja myös lukea sitä.

Skyrmionimuistin tiellä on kuitenkin isoja teknisiä esteitä. Esimerkiksi datanlukuun pitää kehittää jokin järkevä menetelmä. Tällä hetkellä se onnistuu röntgenmagnetoskoopilla, mutta tämä on liian kallista mihinkään kaupalliseen käyttöön. Tutkijat yrittävät nyt kehittää parempaa menetelmää datanlukuun.

Yksi keino voisi olla metallikalvon lisääminen magneettisen kalvon kylkeen. Näin voisi olla mahdollista havaita skyrmionin läsnäolo viereisessä kerroksessa.

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template