JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Entä jos älypuhelimesi sovellusprosessori toimisikin avoimella linuxilla nyt käytännössä pakollisen ARM-käskykannan sjiaan? Tulevaisuudessa tämä voi olla mahdollista. RISC-V-pioneereihin kuuluva SiFive on ryhtynyt lisensoimaan ensimmäistä prosessori-IP:tä, jolla voidaan ajaa linuxia.

SiFive julkisti U54-MC Coreplex -IP:n, joka on markkinoiden ensimmäinen avoimeen RISC-V-arkkitehtuuriin pohjaava 64-bittinen Linuxin kaltaisia käyttöjärjestelmiä tukeva prosessori. Samalla kyse on ensimmäisestä RISC-V-pohjaisesta sovellusprosessorista.

Jokainen U54-ydin on rakenteeltaan viisiportainen liukuhihna. Niiden lisäksi suorittimella on yksi U51-ydin. Tuettu käskykanta on RV64GC, josta on tulossa Linux-pohjaisten RISC-V-prosessorien standardi. Prosessori sopii verkkolaitteisiin, koneoppimisen sovelluksiin, älykkäisiin IoT-laitteisiin ja tietysti älypuhelimiin.

SiFiven mukaan 28 nanometrin prosessissa toteutettuna U54-MC-prosessori toimii yli 1,5 gigahertsin kellotaajuudella. Jokaisella U54-ytimellä on käytössään 32 kilotavun välimuisti käskyille ja saman verran datalle. Kaikki ytimet jakavat kahden megatavun L2-välimuistin.

Prosessorin odotetaan olevan suorituskyvyltään vielä selvästi esimerkiksi ARM Cortex-A53-prosessoria jäljessä. Toisaalta RISC-V-pohjaisuus muuttaa merkittävästi bisnesmallia, jossa kaikki IP-kustannukset maksetaan etukäteen. Tämä voi myös alentaa oman sovellusprosessorin suunnittelun aloituskynnystä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template