JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Entä jos älypuhelimesi sovellusprosessori toimisikin avoimella linuxilla nyt käytännössä pakollisen ARM-käskykannan sjiaan? Tulevaisuudessa tämä voi olla mahdollista. RISC-V-pioneereihin kuuluva SiFive on ryhtynyt lisensoimaan ensimmäistä prosessori-IP:tä, jolla voidaan ajaa linuxia.

SiFive julkisti U54-MC Coreplex -IP:n, joka on markkinoiden ensimmäinen avoimeen RISC-V-arkkitehtuuriin pohjaava 64-bittinen Linuxin kaltaisia käyttöjärjestelmiä tukeva prosessori. Samalla kyse on ensimmäisestä RISC-V-pohjaisesta sovellusprosessorista.

Jokainen U54-ydin on rakenteeltaan viisiportainen liukuhihna. Niiden lisäksi suorittimella on yksi U51-ydin. Tuettu käskykanta on RV64GC, josta on tulossa Linux-pohjaisten RISC-V-prosessorien standardi. Prosessori sopii verkkolaitteisiin, koneoppimisen sovelluksiin, älykkäisiin IoT-laitteisiin ja tietysti älypuhelimiin.

SiFiven mukaan 28 nanometrin prosessissa toteutettuna U54-MC-prosessori toimii yli 1,5 gigahertsin kellotaajuudella. Jokaisella U54-ytimellä on käytössään 32 kilotavun välimuisti käskyille ja saman verran datalle. Kaikki ytimet jakavat kahden megatavun L2-välimuistin.

Prosessorin odotetaan olevan suorituskyvyltään vielä selvästi esimerkiksi ARM Cortex-A53-prosessoria jäljessä. Toisaalta RISC-V-pohjaisuus muuttaa merkittävästi bisnesmallia, jossa kaikki IP-kustannukset maksetaan etukäteen. Tämä voi myös alentaa oman sovellusprosessorin suunnittelun aloituskynnystä.

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template