JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Entä jos älypuhelimesi sovellusprosessori toimisikin avoimella linuxilla nyt käytännössä pakollisen ARM-käskykannan sjiaan? Tulevaisuudessa tämä voi olla mahdollista. RISC-V-pioneereihin kuuluva SiFive on ryhtynyt lisensoimaan ensimmäistä prosessori-IP:tä, jolla voidaan ajaa linuxia.

SiFive julkisti U54-MC Coreplex -IP:n, joka on markkinoiden ensimmäinen avoimeen RISC-V-arkkitehtuuriin pohjaava 64-bittinen Linuxin kaltaisia käyttöjärjestelmiä tukeva prosessori. Samalla kyse on ensimmäisestä RISC-V-pohjaisesta sovellusprosessorista.

Jokainen U54-ydin on rakenteeltaan viisiportainen liukuhihna. Niiden lisäksi suorittimella on yksi U51-ydin. Tuettu käskykanta on RV64GC, josta on tulossa Linux-pohjaisten RISC-V-prosessorien standardi. Prosessori sopii verkkolaitteisiin, koneoppimisen sovelluksiin, älykkäisiin IoT-laitteisiin ja tietysti älypuhelimiin.

SiFiven mukaan 28 nanometrin prosessissa toteutettuna U54-MC-prosessori toimii yli 1,5 gigahertsin kellotaajuudella. Jokaisella U54-ytimellä on käytössään 32 kilotavun välimuisti käskyille ja saman verran datalle. Kaikki ytimet jakavat kahden megatavun L2-välimuistin.

Prosessorin odotetaan olevan suorituskyvyltään vielä selvästi esimerkiksi ARM Cortex-A53-prosessoria jäljessä. Toisaalta RISC-V-pohjaisuus muuttaa merkittävästi bisnesmallia, jossa kaikki IP-kustannukset maksetaan etukäteen. Tämä voi myös alentaa oman sovellusprosessorin suunnittelun aloituskynnystä.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template