JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Entä jos älypuhelimesi sovellusprosessori toimisikin avoimella linuxilla nyt käytännössä pakollisen ARM-käskykannan sjiaan? Tulevaisuudessa tämä voi olla mahdollista. RISC-V-pioneereihin kuuluva SiFive on ryhtynyt lisensoimaan ensimmäistä prosessori-IP:tä, jolla voidaan ajaa linuxia.

SiFive julkisti U54-MC Coreplex -IP:n, joka on markkinoiden ensimmäinen avoimeen RISC-V-arkkitehtuuriin pohjaava 64-bittinen Linuxin kaltaisia käyttöjärjestelmiä tukeva prosessori. Samalla kyse on ensimmäisestä RISC-V-pohjaisesta sovellusprosessorista.

Jokainen U54-ydin on rakenteeltaan viisiportainen liukuhihna. Niiden lisäksi suorittimella on yksi U51-ydin. Tuettu käskykanta on RV64GC, josta on tulossa Linux-pohjaisten RISC-V-prosessorien standardi. Prosessori sopii verkkolaitteisiin, koneoppimisen sovelluksiin, älykkäisiin IoT-laitteisiin ja tietysti älypuhelimiin.

SiFiven mukaan 28 nanometrin prosessissa toteutettuna U54-MC-prosessori toimii yli 1,5 gigahertsin kellotaajuudella. Jokaisella U54-ytimellä on käytössään 32 kilotavun välimuisti käskyille ja saman verran datalle. Kaikki ytimet jakavat kahden megatavun L2-välimuistin.

Prosessorin odotetaan olevan suorituskyvyltään vielä selvästi esimerkiksi ARM Cortex-A53-prosessoria jäljessä. Toisaalta RISC-V-pohjaisuus muuttaa merkittävästi bisnesmallia, jossa kaikki IP-kustannukset maksetaan etukäteen. Tämä voi myös alentaa oman sovellusprosessorin suunnittelun aloituskynnystä.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template