JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

FPGA-valmistaja Xilinx on ryhtynyt toimittamaan asiakkailleen ensimmäisiä näytteitä Zynq-järjestelmäpiireistä, joille on integroitu RF-signaaliketju esimerkiksi 5G-tukiasemien piirejä varten. Tekniikan avulla 5G-tukiaseman, kaapelimodeemin tai tutkasovelluksen signaalinkäsittely saadaan toteutettua merkittävästi aiempaa pienemmässä koossa ja alhaisemmalla tehonkulutuksella.

Käytännössä kyse on 16 nanometrin prosessissa valmistetuista Zynq-järjestelmäpiireistä, joille on integroitu nopeita AD- ja DA-muuntimia. Valikoima kattaa esimerkiksi neljä neljän giganäytteen tai kuusitoista kahden giganäytteen 12-bittistä AD-muunninta, ja 4-8 14-bittistä DA-muunninta, jotka näytteistävät signaalia 6,4 giganäytteen nopeudella.

Lisäksi piireillä voi olla 5G-prosessoinnin tai DOCSIS 3.1 -modeemin vaatimia koodekkeja. Ohjaus tapahtuu neliytimisellä ARM COrtex-A53- ja kaksiytimisellä Cortex-R5e-prosessoreilla. Ja kun kyse on FPGA-piireistä, käytössä on jopa 930 000 ohjelmoitavaa logiikkasolua ja 4200 DSP-lohkoa.

Kun antennilta tulevaa signaalia voidaan suoraan digitoida ja syntetisoida aina 4 gigahertsiin asti, iso osa aiemmin analogisia komponentteja vaatineesta välitaajuusmuunnoksesta jää pois. Xilinxin mukaan tehonkulutus (ja koko) pienenevät sovelluksesta riippuen jopa 50-75 prosenttia.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template