JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

FPGA-valmistaja Xilinx on ryhtynyt toimittamaan asiakkailleen ensimmäisiä näytteitä Zynq-järjestelmäpiireistä, joille on integroitu RF-signaaliketju esimerkiksi 5G-tukiasemien piirejä varten. Tekniikan avulla 5G-tukiaseman, kaapelimodeemin tai tutkasovelluksen signaalinkäsittely saadaan toteutettua merkittävästi aiempaa pienemmässä koossa ja alhaisemmalla tehonkulutuksella.

Käytännössä kyse on 16 nanometrin prosessissa valmistetuista Zynq-järjestelmäpiireistä, joille on integroitu nopeita AD- ja DA-muuntimia. Valikoima kattaa esimerkiksi neljä neljän giganäytteen tai kuusitoista kahden giganäytteen 12-bittistä AD-muunninta, ja 4-8 14-bittistä DA-muunninta, jotka näytteistävät signaalia 6,4 giganäytteen nopeudella.

Lisäksi piireillä voi olla 5G-prosessoinnin tai DOCSIS 3.1 -modeemin vaatimia koodekkeja. Ohjaus tapahtuu neliytimisellä ARM COrtex-A53- ja kaksiytimisellä Cortex-R5e-prosessoreilla. Ja kun kyse on FPGA-piireistä, käytössä on jopa 930 000 ohjelmoitavaa logiikkasolua ja 4200 DSP-lohkoa.

Kun antennilta tulevaa signaalia voidaan suoraan digitoida ja syntetisoida aina 4 gigahertsiin asti, iso osa aiemmin analogisia komponentteja vaatineesta välitaajuusmuunnoksesta jää pois. Xilinxin mukaan tehonkulutus (ja koko) pienenevät sovelluksesta riippuen jopa 50-75 prosenttia.

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template