JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

FPGA-valmistaja Xilinx on ryhtynyt toimittamaan asiakkailleen ensimmäisiä näytteitä Zynq-järjestelmäpiireistä, joille on integroitu RF-signaaliketju esimerkiksi 5G-tukiasemien piirejä varten. Tekniikan avulla 5G-tukiaseman, kaapelimodeemin tai tutkasovelluksen signaalinkäsittely saadaan toteutettua merkittävästi aiempaa pienemmässä koossa ja alhaisemmalla tehonkulutuksella.

Käytännössä kyse on 16 nanometrin prosessissa valmistetuista Zynq-järjestelmäpiireistä, joille on integroitu nopeita AD- ja DA-muuntimia. Valikoima kattaa esimerkiksi neljä neljän giganäytteen tai kuusitoista kahden giganäytteen 12-bittistä AD-muunninta, ja 4-8 14-bittistä DA-muunninta, jotka näytteistävät signaalia 6,4 giganäytteen nopeudella.

Lisäksi piireillä voi olla 5G-prosessoinnin tai DOCSIS 3.1 -modeemin vaatimia koodekkeja. Ohjaus tapahtuu neliytimisellä ARM COrtex-A53- ja kaksiytimisellä Cortex-R5e-prosessoreilla. Ja kun kyse on FPGA-piireistä, käytössä on jopa 930 000 ohjelmoitavaa logiikkasolua ja 4200 DSP-lohkoa.

Kun antennilta tulevaa signaalia voidaan suoraan digitoida ja syntetisoida aina 4 gigahertsiin asti, iso osa aiemmin analogisia komponentteja vaatineesta välitaajuusmuunnoksesta jää pois. Xilinxin mukaan tehonkulutus (ja koko) pienenevät sovelluksesta riippuen jopa 50-75 prosenttia.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template