JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kun prosessori lämpenee liiaksi, sen kellotaajuus hidastuu ja käyttöjännite alenee. Mitä paremmin lämpöä saadaan johdettua pois, sitä tehokkaammin prosessori toimii. Saksalaisessa Fraunhoferin tutkimusinstituutissa on nyt kehitetty tekniikka, jonka avulla prosessoria voi jäähdyttää nesteellä myös alapuolelta.

CarriCool-projektissa Fraunhoher IZM:n tutkijat ovat rakentamaan prosessorin ja piirikortin väliseen liitoskerrokseen mikrokokoisia kanavia, joita pitkin jäähdyttävä neste voi kulkea. Tekniikan avulla prosessori jäähtyy myös alapäin, jolloin se voi toimia pidempään nopeammin.

Prosessorin rakenteen välissä on 200 mikronin välein erillinen liitäntäkerros, jota pitkin transistoreille syötetään virtaa ja johon sijoitettua dataliitäntää pitkin bitin kulkevat.

Mikrokanavat rakennetaan prosessorin ja piirikortin väliin hermeettisesti suljettuine via-läpivienteineen. Jäähdytysnestettä pumpataan näiden kanavien läpi, mikä siirtää lämpöä prosessorin pohjasta ulos.

Tutkijoiden mukaan haasteellista oli mikrokanavien istuttamisen lisäksi rakenteen hermeettinen sinetöiminen. Kanavat pitää eristää sähköisistä signaalipoluista. Tämä onnistui, kun liitäntäkerros valmistetaan kahdesta piikalvosta tai -levystä. Jotta jäähdytinvesi ja sähköinen signaali eivät kosketa, jokainen läpivienti piti sinetöidä erikseen.

Tähän asti jäähdytysrakenteet eivät ole olleet kovin lähellä prosessorin laskentaytimiä. Jäähdyttimet kuten tuulettimet ovat suuntautuneet prosessoriin ylhäältä päin, mikä ei ole kovin tehokasta. Mitä lähempänä lämmönlähdettä jäähdytysratkaisu on, sitä paremmin lämpötilaa voidaan kontrolloida.

Ikään kuin jäähdytyskanavissa ei olisi ollut tarpeeksi, päättivät Fraunhofer IZM:n tutkijat integroida liitäntäkerrokseen myös tehonsyötön jänniteregulaattorit sekä optiset komponentit, joita pitkin data kerroksessa kulkee. Käytännössä prosessorilta tuleva sähköinen signaali muuttuu kerroksessa optiseksi, minkä ansiosta suuria määriä dataa voidaan siirtää ilman hävikkiä.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template