JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kun prosessori lämpenee liiaksi, sen kellotaajuus hidastuu ja käyttöjännite alenee. Mitä paremmin lämpöä saadaan johdettua pois, sitä tehokkaammin prosessori toimii. Saksalaisessa Fraunhoferin tutkimusinstituutissa on nyt kehitetty tekniikka, jonka avulla prosessoria voi jäähdyttää nesteellä myös alapuolelta.

CarriCool-projektissa Fraunhoher IZM:n tutkijat ovat rakentamaan prosessorin ja piirikortin väliseen liitoskerrokseen mikrokokoisia kanavia, joita pitkin jäähdyttävä neste voi kulkea. Tekniikan avulla prosessori jäähtyy myös alapäin, jolloin se voi toimia pidempään nopeammin.

Prosessorin rakenteen välissä on 200 mikronin välein erillinen liitäntäkerros, jota pitkin transistoreille syötetään virtaa ja johon sijoitettua dataliitäntää pitkin bitin kulkevat.

Mikrokanavat rakennetaan prosessorin ja piirikortin väliin hermeettisesti suljettuine via-läpivienteineen. Jäähdytysnestettä pumpataan näiden kanavien läpi, mikä siirtää lämpöä prosessorin pohjasta ulos.

Tutkijoiden mukaan haasteellista oli mikrokanavien istuttamisen lisäksi rakenteen hermeettinen sinetöiminen. Kanavat pitää eristää sähköisistä signaalipoluista. Tämä onnistui, kun liitäntäkerros valmistetaan kahdesta piikalvosta tai -levystä. Jotta jäähdytinvesi ja sähköinen signaali eivät kosketa, jokainen läpivienti piti sinetöidä erikseen.

Tähän asti jäähdytysrakenteet eivät ole olleet kovin lähellä prosessorin laskentaytimiä. Jäähdyttimet kuten tuulettimet ovat suuntautuneet prosessoriin ylhäältä päin, mikä ei ole kovin tehokasta. Mitä lähempänä lämmönlähdettä jäähdytysratkaisu on, sitä paremmin lämpötilaa voidaan kontrolloida.

Ikään kuin jäähdytyskanavissa ei olisi ollut tarpeeksi, päättivät Fraunhofer IZM:n tutkijat integroida liitäntäkerrokseen myös tehonsyötön jänniteregulaattorit sekä optiset komponentit, joita pitkin data kerroksessa kulkee. Käytännössä prosessorilta tuleva sähköinen signaali muuttuu kerroksessa optiseksi, minkä ansiosta suuria määriä dataa voidaan siirtää ilman hävikkiä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template