JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Polttokennoissa käytettävää vetyä voidaan tuottaa merivedestä, mutta menettelyn vaatima sähkö vaatii kallista prosessia. University of Central Floridan tutkija Yang Yang on kehitellyt uuden hybridin nanomateriaalin, joka hyödyntää aurinkoenergiaa ja käyttää sitä vedyn tuottamiseen vedestä edullisemmin ja tehokkaammin kuin nykyiset materiaalit.

Läpimurto voisi johtaa uuteen puhtaan polttoaineen lähteeseen, keventää fossiilisten polttoaineiden kysyntää ja tehostaa taloutta Floridassa, jossa auringonpaisteesta ja merivedestä ei todellakaan ole puutetta.

Yangin ja hänen tutkimusryhmänsä kehittämä katalysaattori kykenee paitsi keräämään paljon laajemman valospektrin kuin muilla materiaaleilla, mutta myös sietämään meriveden suolaisia olosuhteita.

Kyseessä on MoS2/TiO2-heterorakenteita ei-metallisina plasmonisena valokatalysaattorina tehokkaaseen vedyn tuottoon.

Plasmoniikka on realisoitumassa elektronin ja valon välittäjäksi tulevaisuuden elektroniikassa. Kun esimerkiksi infrapunavalo osuu sopivan puolijohteen pintaan sen elektronit alkavat resonoimaan samalla taajuudella kuin infrapunavalo eli säilyttäen optista informaatiota, mutta kutistaen sen mittoihin, jotka ovat yhteensopivia elektronisten piirien kanssa.

Plasmoneilla päästään esimerkiksi mittaustekniikoissa jopa aivan molekyylien tarkkuuksiin. Se on myös tulevan spaserin perusta ja aihetta tutkitaan paljon optisten etujen mahdollistajana mikropiireille.

Tällä hetkellä plasmoniikka tarjoaa tehostusta myös orgaaniselle elektroniikalle, aurinkokennoille ja perinteisille katalyyttisille materiaaleille.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 18.10.2017

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template