JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Polttokennoissa käytettävää vetyä voidaan tuottaa merivedestä, mutta menettelyn vaatima sähkö vaatii kallista prosessia. University of Central Floridan tutkija Yang Yang on kehitellyt uuden hybridin nanomateriaalin, joka hyödyntää aurinkoenergiaa ja käyttää sitä vedyn tuottamiseen vedestä edullisemmin ja tehokkaammin kuin nykyiset materiaalit.

Läpimurto voisi johtaa uuteen puhtaan polttoaineen lähteeseen, keventää fossiilisten polttoaineiden kysyntää ja tehostaa taloutta Floridassa, jossa auringonpaisteesta ja merivedestä ei todellakaan ole puutetta.

Yangin ja hänen tutkimusryhmänsä kehittämä katalysaattori kykenee paitsi keräämään paljon laajemman valospektrin kuin muilla materiaaleilla, mutta myös sietämään meriveden suolaisia olosuhteita.

Kyseessä on MoS2/TiO2-heterorakenteita ei-metallisina plasmonisena valokatalysaattorina tehokkaaseen vedyn tuottoon.

Plasmoniikka on realisoitumassa elektronin ja valon välittäjäksi tulevaisuuden elektroniikassa. Kun esimerkiksi infrapunavalo osuu sopivan puolijohteen pintaan sen elektronit alkavat resonoimaan samalla taajuudella kuin infrapunavalo eli säilyttäen optista informaatiota, mutta kutistaen sen mittoihin, jotka ovat yhteensopivia elektronisten piirien kanssa.

Plasmoneilla päästään esimerkiksi mittaustekniikoissa jopa aivan molekyylien tarkkuuksiin. Se on myös tulevan spaserin perusta ja aihetta tutkitaan paljon optisten etujen mahdollistajana mikropiireille.

Tällä hetkellä plasmoniikka tarjoaa tehostusta myös orgaaniselle elektroniikalle, aurinkokennoille ja perinteisille katalyyttisille materiaaleille.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 18.10.2017

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Mobiililaitteiden jännitenotkahdukset voidaan estää

Buck-boost-muuntimen hyödyntäminen esiregulaattorina mobiililaitteessa tarjoaa vakaasti säädetyn väyläjännitteen alijärjestelmien käyttöön. Esiregulaattori estää hetkelliset jännitenotkahdukset, kun akun napajännitteessä esiintyy vaihtelevan kuormavirran aiheuttamia jännitepudotuksia. Samalla se tarjoaa koko järjestelmälle entistä korkeamman hyötysuhteen.

Lue lisää...
 
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
ETN_fi Electronics integrated in wooden panels? See https://t.co/9VcZEajv4l @TactoTek
ETN_fi 60% of iPhone X users feel that Face ID is better than Touch ID. Have you found Face ID to be an adequate successor… https://t.co/I2Lkl2dHVV
ETN_fi AI-puhelin tulee jatkuvasti älykkäämmäksi. See https://t.co/8D1pMumaYH @HuaweiMobileFI
 
 

ny template