JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Polttokennoissa käytettävää vetyä voidaan tuottaa merivedestä, mutta menettelyn vaatima sähkö vaatii kallista prosessia. University of Central Floridan tutkija Yang Yang on kehitellyt uuden hybridin nanomateriaalin, joka hyödyntää aurinkoenergiaa ja käyttää sitä vedyn tuottamiseen vedestä edullisemmin ja tehokkaammin kuin nykyiset materiaalit.

Läpimurto voisi johtaa uuteen puhtaan polttoaineen lähteeseen, keventää fossiilisten polttoaineiden kysyntää ja tehostaa taloutta Floridassa, jossa auringonpaisteesta ja merivedestä ei todellakaan ole puutetta.

Yangin ja hänen tutkimusryhmänsä kehittämä katalysaattori kykenee paitsi keräämään paljon laajemman valospektrin kuin muilla materiaaleilla, mutta myös sietämään meriveden suolaisia olosuhteita.

Kyseessä on MoS2/TiO2-heterorakenteita ei-metallisina plasmonisena valokatalysaattorina tehokkaaseen vedyn tuottoon.

Plasmoniikka on realisoitumassa elektronin ja valon välittäjäksi tulevaisuuden elektroniikassa. Kun esimerkiksi infrapunavalo osuu sopivan puolijohteen pintaan sen elektronit alkavat resonoimaan samalla taajuudella kuin infrapunavalo eli säilyttäen optista informaatiota, mutta kutistaen sen mittoihin, jotka ovat yhteensopivia elektronisten piirien kanssa.

Plasmoneilla päästään esimerkiksi mittaustekniikoissa jopa aivan molekyylien tarkkuuksiin. Se on myös tulevan spaserin perusta ja aihetta tutkitaan paljon optisten etujen mahdollistajana mikropiireille.

Tällä hetkellä plasmoniikka tarjoaa tehostusta myös orgaaniselle elektroniikalle, aurinkokennoille ja perinteisille katalyyttisille materiaaleille.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 18.10.2017

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template