JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kasvontunnistus ei ole vielä noussut trendiksi. Se on edelleen hidas tapa tunnistautua ja ottaa puhelin käyttöön. Huawein älypuhelinten tuotemarkkinoinnista vastaava johtaja Tom Chenin mukaan vielä on auki se, mikä on Applen Face ID:nä markkinoiden tekniikan todellinen käyttöarvo ja käyttötapa.

Huawei esitteli maanantaina Münchenissä uudet Mate 10 -lippulaivapuhelimensa. Kiinalaisvalmistaja vertasi tuotteitaan usein Applen iPhone-uutuuksiin. Mate 10 -mallit pärjäävät vertailussa pääsääntöisesti komeasti, mutta niistä puuttuu Face ID, joka luvalla sanoen oli yksi uusien iPhone-puhelimien harvoista mielenkiintoisista uutuuksista.

Tom Chenin mukaan Mate 10 -mallit saa avattua yhdellä napautuksella 0,33 sekunnissa. Applen Face ID vaatii kolme askelta: puhelin pitää nostaa kasvojen eteen, käyttäjän pitää katsoa TrueDepth-kameraan ja vielä pyyhkäistä näyttö auki.

Kasvontunnistuksen puuttumiseen voi olla toinenkin syy. Applen iPhone X:ään tuotu TrueDepth-moduuli koostuu infrapuna-anturista, kasvot valaisesta flood-anturista, läheisyysanturista, ympäröivän valon anturista, pisteprojektorista sekä kaiuttimesta, mikrofonista ja kamerasta. Monimutkaisen moduulin antureista useamman toimittaa Applelle itävaltalainen ams ja heidän mukaansa Applella on komponentteihin ”tietyn ajan pituinen yksinoikeus”.

Tom Chenin mukaan tämä ei ole syynä kasvojentunnistuksen puuttumiseen uusista Mate 10 -malleista. Huawei yksinkertaisesti haluaa vielä tutkia asiaa ja löytää ne sovellukset, joissa kasvontunnistus tuo lisäarvoa. Lisäksi vastaavaa tekniikkaa on yritetty tuoda aiemminkin ja esimerkiksi Microsoftin Kinectin osalta kokemukset ovat olleet vaatimattomia.

Pitää muistaa, että Applen TrueDepth on monimutkainen laite. Puhelimen nostaminen kasvojen eteen laukaisee läheisyysanturin, flood-valaisin valaisee kasvot, infrapuna-anturi piirtää kasvoista 3D-kuvan noin 30 tuhannen pisteen avulla ja erillinen prosessori vertaa saatua kuvaa puhelimen tietokantaan. Ja tämä kaikki tapahtuu mieluusti reaaliajassa, käytännössä siihen kuluu enemmän aikaa kuin sormenjäljen tunnistamiseen.

Tekniikassa on myös hyviä puolia. Tunnistuksen varmuus on 1:1000000 eli kasvot tunnistetaan väärin vain kerran miljoonasta. Varmuuden ansiosta Face ID sopii myös mobiilimaksamisessa henkilöllisyyden varmentamiseen.

Apple teki joka tapauksessa älypuhelinvalmistajille melkoisen tempun. Vielä vuosi sitten kaikki kehittivät kilvan ratkaisua, joka tuottaisi sormenjälkianturin missä tahansa kohtaa kosketusnäyttöä, eli kyse olisi virtuaalisesta sormenjälkitunnistimesta. Viime aikoina näistä ratkaisuista ei ole kuulunut oikeastaan mitään. Apple ilmeisesti lopetti tämän kehitystyön ja laittoi kaikki kilpailijat työstämään luotettavaa kasvontunnistusta.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template