JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kasvontunnistus ei ole vielä noussut trendiksi. Se on edelleen hidas tapa tunnistautua ja ottaa puhelin käyttöön. Huawein älypuhelinten tuotemarkkinoinnista vastaava johtaja Tom Chenin mukaan vielä on auki se, mikä on Applen Face ID:nä markkinoiden tekniikan todellinen käyttöarvo ja käyttötapa.

Huawei esitteli maanantaina Münchenissä uudet Mate 10 -lippulaivapuhelimensa. Kiinalaisvalmistaja vertasi tuotteitaan usein Applen iPhone-uutuuksiin. Mate 10 -mallit pärjäävät vertailussa pääsääntöisesti komeasti, mutta niistä puuttuu Face ID, joka luvalla sanoen oli yksi uusien iPhone-puhelimien harvoista mielenkiintoisista uutuuksista.

Tom Chenin mukaan Mate 10 -mallit saa avattua yhdellä napautuksella 0,33 sekunnissa. Applen Face ID vaatii kolme askelta: puhelin pitää nostaa kasvojen eteen, käyttäjän pitää katsoa TrueDepth-kameraan ja vielä pyyhkäistä näyttö auki.

Kasvontunnistuksen puuttumiseen voi olla toinenkin syy. Applen iPhone X:ään tuotu TrueDepth-moduuli koostuu infrapuna-anturista, kasvot valaisesta flood-anturista, läheisyysanturista, ympäröivän valon anturista, pisteprojektorista sekä kaiuttimesta, mikrofonista ja kamerasta. Monimutkaisen moduulin antureista useamman toimittaa Applelle itävaltalainen ams ja heidän mukaansa Applella on komponentteihin ”tietyn ajan pituinen yksinoikeus”.

Tom Chenin mukaan tämä ei ole syynä kasvojentunnistuksen puuttumiseen uusista Mate 10 -malleista. Huawei yksinkertaisesti haluaa vielä tutkia asiaa ja löytää ne sovellukset, joissa kasvontunnistus tuo lisäarvoa. Lisäksi vastaavaa tekniikkaa on yritetty tuoda aiemminkin ja esimerkiksi Microsoftin Kinectin osalta kokemukset ovat olleet vaatimattomia.

Pitää muistaa, että Applen TrueDepth on monimutkainen laite. Puhelimen nostaminen kasvojen eteen laukaisee läheisyysanturin, flood-valaisin valaisee kasvot, infrapuna-anturi piirtää kasvoista 3D-kuvan noin 30 tuhannen pisteen avulla ja erillinen prosessori vertaa saatua kuvaa puhelimen tietokantaan. Ja tämä kaikki tapahtuu mieluusti reaaliajassa, käytännössä siihen kuluu enemmän aikaa kuin sormenjäljen tunnistamiseen.

Tekniikassa on myös hyviä puolia. Tunnistuksen varmuus on 1:1000000 eli kasvot tunnistetaan väärin vain kerran miljoonasta. Varmuuden ansiosta Face ID sopii myös mobiilimaksamisessa henkilöllisyyden varmentamiseen.

Apple teki joka tapauksessa älypuhelinvalmistajille melkoisen tempun. Vielä vuosi sitten kaikki kehittivät kilvan ratkaisua, joka tuottaisi sormenjälkianturin missä tahansa kohtaa kosketusnäyttöä, eli kyse olisi virtuaalisesta sormenjälkitunnistimesta. Viime aikoina näistä ratkaisuista ei ole kuulunut oikeastaan mitään. Apple ilmeisesti lopetti tämän kehitystyön ja laittoi kaikki kilpailijat työstämään luotettavaa kasvontunnistusta.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template