JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kasvontunnistus ei ole vielä noussut trendiksi. Se on edelleen hidas tapa tunnistautua ja ottaa puhelin käyttöön. Huawein älypuhelinten tuotemarkkinoinnista vastaava johtaja Tom Chenin mukaan vielä on auki se, mikä on Applen Face ID:nä markkinoiden tekniikan todellinen käyttöarvo ja käyttötapa.

Huawei esitteli maanantaina Münchenissä uudet Mate 10 -lippulaivapuhelimensa. Kiinalaisvalmistaja vertasi tuotteitaan usein Applen iPhone-uutuuksiin. Mate 10 -mallit pärjäävät vertailussa pääsääntöisesti komeasti, mutta niistä puuttuu Face ID, joka luvalla sanoen oli yksi uusien iPhone-puhelimien harvoista mielenkiintoisista uutuuksista.

Tom Chenin mukaan Mate 10 -mallit saa avattua yhdellä napautuksella 0,33 sekunnissa. Applen Face ID vaatii kolme askelta: puhelin pitää nostaa kasvojen eteen, käyttäjän pitää katsoa TrueDepth-kameraan ja vielä pyyhkäistä näyttö auki.

Kasvontunnistuksen puuttumiseen voi olla toinenkin syy. Applen iPhone X:ään tuotu TrueDepth-moduuli koostuu infrapuna-anturista, kasvot valaisesta flood-anturista, läheisyysanturista, ympäröivän valon anturista, pisteprojektorista sekä kaiuttimesta, mikrofonista ja kamerasta. Monimutkaisen moduulin antureista useamman toimittaa Applelle itävaltalainen ams ja heidän mukaansa Applella on komponentteihin ”tietyn ajan pituinen yksinoikeus”.

Tom Chenin mukaan tämä ei ole syynä kasvojentunnistuksen puuttumiseen uusista Mate 10 -malleista. Huawei yksinkertaisesti haluaa vielä tutkia asiaa ja löytää ne sovellukset, joissa kasvontunnistus tuo lisäarvoa. Lisäksi vastaavaa tekniikkaa on yritetty tuoda aiemminkin ja esimerkiksi Microsoftin Kinectin osalta kokemukset ovat olleet vaatimattomia.

Pitää muistaa, että Applen TrueDepth on monimutkainen laite. Puhelimen nostaminen kasvojen eteen laukaisee läheisyysanturin, flood-valaisin valaisee kasvot, infrapuna-anturi piirtää kasvoista 3D-kuvan noin 30 tuhannen pisteen avulla ja erillinen prosessori vertaa saatua kuvaa puhelimen tietokantaan. Ja tämä kaikki tapahtuu mieluusti reaaliajassa, käytännössä siihen kuluu enemmän aikaa kuin sormenjäljen tunnistamiseen.

Tekniikassa on myös hyviä puolia. Tunnistuksen varmuus on 1:1000000 eli kasvot tunnistetaan väärin vain kerran miljoonasta. Varmuuden ansiosta Face ID sopii myös mobiilimaksamisessa henkilöllisyyden varmentamiseen.

Apple teki joka tapauksessa älypuhelinvalmistajille melkoisen tempun. Vielä vuosi sitten kaikki kehittivät kilvan ratkaisua, joka tuottaisi sormenjälkianturin missä tahansa kohtaa kosketusnäyttöä, eli kyse olisi virtuaalisesta sormenjälkitunnistimesta. Viime aikoina näistä ratkaisuista ei ole kuulunut oikeastaan mitään. Apple ilmeisesti lopetti tämän kehitystyön ja laittoi kaikki kilpailijat työstämään luotettavaa kasvontunnistusta.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template