JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Suorituskykyisin ja energiatehokkain tapa toteuttaa laskentaa on aina ollut ASIC-piiri, joka on räätälöity nimenomaan haluttuun prosessointiin. Sulautettavien FPGA-lohkojen kehittäjä Achronix tuo nyt tarjolle tekniikan, joka käytännössä tuo ASIC-tasoisen tehokkuuden järjestemäpiirin sisälle.

Järjestelmäpiireissä on siirrytty CPU-pohjaisista ratkaisuista - joissa eri toimintoja toteutetaan softalla – hybriridipiireihin, joissa moni dedikoitua laskentaa vaativa toiminto tehdäänkin esimerkiksi grafiikkaprosessorilla. Tämä sopii esimerkiksi DSP-intensiiviseen kuvantunnistukseen.

Nyt tämä kehitys ottaa askeleen eteenpäin sulautetun FPGA-tekniikan muodossa. Achronixin räätälöitävät SpeedCore-lohkot mahdollistavat erittäin energiatehokkaan tavan toteuttaa monia toimintoja järjestelmäpiireillä. – Kyse on oikeastaan kustomoidusta kiihdytyksestä, sanoo Achronixin toimitusjohtaja Robert Blake.

- Hyödyt ovat merkittävät. Järjestelmäpiirin koko pienenee, tehonkulutus kutistuu ja suorituskyky kasvaa, Blake kehuu.

Näin on uusien piiritekniikoiden kohdalla hehkutettu aina, mutta onko väitteille katetta? Blaken esimerkissä merkkijonohaku (string search) vie 64-bittisessä CPu-arkkitehtuurissa yhdeksän kellojaksoa prosessorin työaikaa. Mikäli sama haku tehdään kovakoodatulla lohkolla piirin sisällä, haku tapahtuu yhden kellojakson aikana.

Edut käyvät hyvin ilmi vertailussa tavalliseen, FPGA-erillispiiriin. 50 prosenttia piialasta säästyy jo sillä, että FPGA-matriisin sisällä ei tarvitse johdottaa uuteen kovakoodattuun lohkoon. Kun toiminto toteutetaan eFPGA-piirinä, se vie piillä tilaa vain kuudesosan. Käytännössä esimerkiksi objektintunnistustoiminto vie FPGA-matriisilla tilaa 11,9 neliömilliä. SpeedCore-lohkolla tilaa säästyy 35 prosenttia.

SpeedCore-lohkon räätälöinti onnistuu Achronixin ACE-työkaluilla. Koodaaminen tehdään yhdessä asiakkaan kanssa. – Asiakas tietää parhaiten, miten jonkun toiminnon räätälöiminen omassa sovelluksessa kannattaa tehdä.

Tällä hetkellä Achronix saa jyllätä aika vapaasti sulautettujen eli eFPGA-piirien alueella. Isoja FPGA-valmistajia kuten Xilinxia ja Alteraa tämä IP-markkina ei ole vielä kiinnostanut. – Ne haluavat myydä piirejä, eivät IP:tä, Robert Blake perustelee.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template