JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Linköpingin yliopistossa on kehitetty ensimmäinen materiaali, jonka sähkönjohtaminen voidaan kytkeä päälle ja pois muuttamalla orgaanisten molekyylien ferrosähköistä polarisaatiota. Tekniikka voi mahdollistaa uudenlaiset digitaaliset muistit tulevaisuudessa.

Muistien lisäksi tekniikkaa voidaan hyödyntää uudenlaisten aurinkokennojen rakentamiseen, sanoo innovaation isä, professori Martijn Kemerink. Tekniikkaa on esitelty tuoreessa Science Anvances -aikakauslehdessä.

Tutkijoiden valmistamat orgaaniset molekyylit johtavat sähköä ja ovat magneettisia dipoleita, eli niiden toisessa päässä on positiivinen ja toisessa negatiivinen varaus. Magneettisuuden suunta muuttuu, kun molekyyliin johdetaan sähköä.

Molekyyleistä rakennetussa ohutkalvossa kaikkien dipoleiden suuntaa voidaan muuttaa kytkemällä samaan aikaan, eli kalvon polarisaatio muuttuu. Tätä kutsutaan ferrosähköisyydeksi. Näiden molekyylien tapauksessa polarisaation muuttuminen johtaa myös muutokseen sähkönjohtavuudessa alhaisesta korkeaksi tai päinvastoin.

Kehitetyn mallin mukaisesti suunnitelluilla molekyyleillä on taipumus asettua toistensa päälle pinoksi tai supramolekylaariseksi langaksi, jonka paksuus on vain muutaman nanometrin. Nämä langat voidaan järjestää matriisiksi, jossa jokainen risteys sisältää yhden bitin informaatiota.

Innovaatio mahdollistaa erittäin pienen digitaalisen muistin rakentamisen, jolla on erittäin suuri informaatiotiheys. Tälä hetkellä molekyylien synteesi on prosessina vielä liian monimutkainen käytännölliseen käyttöön.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template