JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Linköpingin yliopistossa on kehitetty ensimmäinen materiaali, jonka sähkönjohtaminen voidaan kytkeä päälle ja pois muuttamalla orgaanisten molekyylien ferrosähköistä polarisaatiota. Tekniikka voi mahdollistaa uudenlaiset digitaaliset muistit tulevaisuudessa.

Muistien lisäksi tekniikkaa voidaan hyödyntää uudenlaisten aurinkokennojen rakentamiseen, sanoo innovaation isä, professori Martijn Kemerink. Tekniikkaa on esitelty tuoreessa Science Anvances -aikakauslehdessä.

Tutkijoiden valmistamat orgaaniset molekyylit johtavat sähköä ja ovat magneettisia dipoleita, eli niiden toisessa päässä on positiivinen ja toisessa negatiivinen varaus. Magneettisuuden suunta muuttuu, kun molekyyliin johdetaan sähköä.

Molekyyleistä rakennetussa ohutkalvossa kaikkien dipoleiden suuntaa voidaan muuttaa kytkemällä samaan aikaan, eli kalvon polarisaatio muuttuu. Tätä kutsutaan ferrosähköisyydeksi. Näiden molekyylien tapauksessa polarisaation muuttuminen johtaa myös muutokseen sähkönjohtavuudessa alhaisesta korkeaksi tai päinvastoin.

Kehitetyn mallin mukaisesti suunnitelluilla molekyyleillä on taipumus asettua toistensa päälle pinoksi tai supramolekylaariseksi langaksi, jonka paksuus on vain muutaman nanometrin. Nämä langat voidaan järjestää matriisiksi, jossa jokainen risteys sisältää yhden bitin informaatiota.

Innovaatio mahdollistaa erittäin pienen digitaalisen muistin rakentamisen, jolla on erittäin suuri informaatiotiheys. Tälä hetkellä molekyylien synteesi on prosessina vielä liian monimutkainen käytännölliseen käyttöön.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template