JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Linköpingin yliopistossa on kehitetty ensimmäinen materiaali, jonka sähkönjohtaminen voidaan kytkeä päälle ja pois muuttamalla orgaanisten molekyylien ferrosähköistä polarisaatiota. Tekniikka voi mahdollistaa uudenlaiset digitaaliset muistit tulevaisuudessa.

Muistien lisäksi tekniikkaa voidaan hyödyntää uudenlaisten aurinkokennojen rakentamiseen, sanoo innovaation isä, professori Martijn Kemerink. Tekniikkaa on esitelty tuoreessa Science Anvances -aikakauslehdessä.

Tutkijoiden valmistamat orgaaniset molekyylit johtavat sähköä ja ovat magneettisia dipoleita, eli niiden toisessa päässä on positiivinen ja toisessa negatiivinen varaus. Magneettisuuden suunta muuttuu, kun molekyyliin johdetaan sähköä.

Molekyyleistä rakennetussa ohutkalvossa kaikkien dipoleiden suuntaa voidaan muuttaa kytkemällä samaan aikaan, eli kalvon polarisaatio muuttuu. Tätä kutsutaan ferrosähköisyydeksi. Näiden molekyylien tapauksessa polarisaation muuttuminen johtaa myös muutokseen sähkönjohtavuudessa alhaisesta korkeaksi tai päinvastoin.

Kehitetyn mallin mukaisesti suunnitelluilla molekyyleillä on taipumus asettua toistensa päälle pinoksi tai supramolekylaariseksi langaksi, jonka paksuus on vain muutaman nanometrin. Nämä langat voidaan järjestää matriisiksi, jossa jokainen risteys sisältää yhden bitin informaatiota.

Innovaatio mahdollistaa erittäin pienen digitaalisen muistin rakentamisen, jolla on erittäin suuri informaatiotiheys. Tälä hetkellä molekyylien synteesi on prosessina vielä liian monimutkainen käytännölliseen käyttöön.

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Mobiililaitteiden jännitenotkahdukset voidaan estää

Buck-boost-muuntimen hyödyntäminen esiregulaattorina mobiililaitteessa tarjoaa vakaasti säädetyn väyläjännitteen alijärjestelmien käyttöön. Esiregulaattori estää hetkelliset jännitenotkahdukset, kun akun napajännitteessä esiintyy vaihtelevan kuormavirran aiheuttamia jännitepudotuksia. Samalla se tarjoaa koko järjestelmälle entistä korkeamman hyötysuhteen.

Lue lisää...
 
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
ETN_fi Electronics integrated in wooden panels? See https://t.co/9VcZEajv4l @TactoTek
ETN_fi 60% of iPhone X users feel that Face ID is better than Touch ID. Have you found Face ID to be an adequate successor… https://t.co/I2Lkl2dHVV
ETN_fi AI-puhelin tulee jatkuvasti älykkäämmäksi. See https://t.co/8D1pMumaYH @HuaweiMobileFI
 
 

ny template