JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Columbian yliopiston tutkijat kertoivat vuosi sitten kehittäneensä sekoitinpiirin, jonka avulla wifi-linkin kapasiteetti voidaan kaksinkertaistaa. Nyt samaa periaatetta on sovellettu millimetriaalloilla 30 gigahertsissä. Tuloksena voi olla kaksinkertainen datanopeus tulevissa 5G-linkeissä.

Maailmalla tutkitaan paljon radiopiirejä, jotka mahdollistaisivat samanaikaisen lähettämisen ja vastaanottamisen samalla taajuudella. Columbian yliopiston tutkijoiden piirit ovat täysin kaksisuuntaisia full duplex -piirejä, jotka valmistetaan CMOS-prosessissa.

Aiemmin tällaisia piirejä on kehitetty magneettisten materiaalien, kuten ferriittien avulla, mutta näitä rakenteita ei voi liittää piisiruille. Nyt kehitetty sekoitinpiiri perustuu nopeisiin, huolellisesti synkronoituihin transistorikytkimiin, jotka osaavat reitittää lähetys- ja vastaanottosignaalit eri reittejä.

Verrattuna nykyisiin half-duplex-periaatteella toimiviin radiopiireihin columbialaisten tekniikalla päästään kaksinkertaiseen datanopeuteen. Tämä voi mullistaa 5G-yhteydet, robottiautojen välttämättömät tietoliikennelinkit ja jopa virtuaalilasien toteutuksen.

Näissä kaikissa sovelluksissa tarvitaan maksimaalisen paljon datanopeutta. Vapaaita taajuuksia haetaan yhä useammin millimetrialueelta ja uusi tutkimus osoittaa, että myös näillä taajuuksilla voidaan hyödyntää nyt kehitettyä full duplex -radiota

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template