JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Puolijohdealalla on takanaan kaksi hullua vuotta, jolloin yritysostoihin käytettiin käsittämättömät 210 miljardia dollaria rahaa. Tästä huolimatta ala ei ole keskittymässä. - Ala ei ole vajoamassa muutaman jättiyrityksen käsiin, sanoo nykyään Siemensin PLM-ryhmään kuuluvan Mentor Graphicsin toimitusjohtaja Wally Rhines.

Moni analyytikko on jo kutsunut puolijohdealaa kypsäksi, nopeasti keskittyväksi teollisuudenalaksi. Numerot puhuvat tätä kehitystä vastaan. – Transistorin hinta laskee edelleen kolmanneksen vuodessa. Se pakottaa markkinoille jatkuvasti uusia sovelluksia, Rhines sanoo. Ala tavallaan luonnostaan vastustaa keskittymistä.

Viime vuonna 50 suurimman puolijohdeyrityksen osuus koko puolijohdealan liikevaihdosta oli pienempi kuin vuonna 2003. Viisi suurinta yritystä on onnistunut kasvattamaan markkinaosuuttaan, mutta vain yksi niistä ostamalla.

- Samsung on kasvanut DRAM- ja flash-kasvun voimalla. TSMC on kasvanut kooltaan kaksinkertaiseksi. Vain Avago on kasvanut merkittävästi ostettuaan Broadcomin toissa vuonna, Rhines perustelee.

Kaksi muuta isoa viiden suuren joukosta ovat Qualcomm ja Intel. Qualcomm kasvaa pian suuremmaksi, kun NXP fuusioidaan siihen. – Intel ei ole pystynyt löytämään uusia markkinoita. Sillä on 95 prosenttia PC- ja palvelinprosessorien markkinoista, ja uusille alueille laajentuminen on ollut sille erittäin vaikeaa, Rhines sanoo. Totuus on, että Intel on prosessorien ulkopuolelle yrittäessään epäonnistunut surkeasti joka kerran, vaikkei Rhines näin voimakkaasti muotoilekaan.

Keskittymisen sijaan puolijohdeala on erikoistumassa. Avago on keskittynyt datakeskuksen piireihin, TSMC sopimusvalmistukseen, Samsung ennen kaikkea muisteihin ja Qualcomm jatkossa kännykkä- ja autoelektroniikan piireihin. – jos yrittää kasvaa laajentamalla, ei voi tulla kannattavaksi. Mutta jos keskittyy isolle kasvualalle, voi kasvaa hyvinkin kannattavasti, Rhines sanoo.

Miksi yritykset sitten kuluttivat ostoihin 210 miljardia dollaria kahden viime vuoden aikana? Vain koska rahaa oli tarjolla? – Tavallaan. Sijoittavat haluavat tuottoa rahalle ja olisi tyhmää olla investoimatta, jos rahaa on käytössä. Käteinen ei tuota, Rhines muistuttaa.

Wally Rhines on jo pitkään käynyt vuosittain Suomessa. Syynä on Mentor Graphicsin jokavuotinen Mentor Forum, joka on laajentunut Nokian sisäisestä suunnittelukonferenssista avoimeksi teknologiatapahtumaksi.

Mentor Forum järjestetään tänään Scandic Park -hotellissa Töölössä. Tapahtuman ohjelma löytyy täältä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template