JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Puolijohdealalla on takanaan kaksi hullua vuotta, jolloin yritysostoihin käytettiin käsittämättömät 210 miljardia dollaria rahaa. Tästä huolimatta ala ei ole keskittymässä. - Ala ei ole vajoamassa muutaman jättiyrityksen käsiin, sanoo nykyään Siemensin PLM-ryhmään kuuluvan Mentor Graphicsin toimitusjohtaja Wally Rhines.

Moni analyytikko on jo kutsunut puolijohdealaa kypsäksi, nopeasti keskittyväksi teollisuudenalaksi. Numerot puhuvat tätä kehitystä vastaan. – Transistorin hinta laskee edelleen kolmanneksen vuodessa. Se pakottaa markkinoille jatkuvasti uusia sovelluksia, Rhines sanoo. Ala tavallaan luonnostaan vastustaa keskittymistä.

Viime vuonna 50 suurimman puolijohdeyrityksen osuus koko puolijohdealan liikevaihdosta oli pienempi kuin vuonna 2003. Viisi suurinta yritystä on onnistunut kasvattamaan markkinaosuuttaan, mutta vain yksi niistä ostamalla.

- Samsung on kasvanut DRAM- ja flash-kasvun voimalla. TSMC on kasvanut kooltaan kaksinkertaiseksi. Vain Avago on kasvanut merkittävästi ostettuaan Broadcomin toissa vuonna, Rhines perustelee.

Kaksi muuta isoa viiden suuren joukosta ovat Qualcomm ja Intel. Qualcomm kasvaa pian suuremmaksi, kun NXP fuusioidaan siihen. – Intel ei ole pystynyt löytämään uusia markkinoita. Sillä on 95 prosenttia PC- ja palvelinprosessorien markkinoista, ja uusille alueille laajentuminen on ollut sille erittäin vaikeaa, Rhines sanoo. Totuus on, että Intel on prosessorien ulkopuolelle yrittäessään epäonnistunut surkeasti joka kerran, vaikkei Rhines näin voimakkaasti muotoilekaan.

Keskittymisen sijaan puolijohdeala on erikoistumassa. Avago on keskittynyt datakeskuksen piireihin, TSMC sopimusvalmistukseen, Samsung ennen kaikkea muisteihin ja Qualcomm jatkossa kännykkä- ja autoelektroniikan piireihin. – jos yrittää kasvaa laajentamalla, ei voi tulla kannattavaksi. Mutta jos keskittyy isolle kasvualalle, voi kasvaa hyvinkin kannattavasti, Rhines sanoo.

Miksi yritykset sitten kuluttivat ostoihin 210 miljardia dollaria kahden viime vuoden aikana? Vain koska rahaa oli tarjolla? – Tavallaan. Sijoittavat haluavat tuottoa rahalle ja olisi tyhmää olla investoimatta, jos rahaa on käytössä. Käteinen ei tuota, Rhines muistuttaa.

Wally Rhines on jo pitkään käynyt vuosittain Suomessa. Syynä on Mentor Graphicsin jokavuotinen Mentor Forum, joka on laajentunut Nokian sisäisestä suunnittelukonferenssista avoimeksi teknologiatapahtumaksi.

Mentor Forum järjestetään tänään Scandic Park -hotellissa Töölössä. Tapahtuman ohjelma löytyy täältä.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template