JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Puolijohdealalla on takanaan kaksi hullua vuotta, jolloin yritysostoihin käytettiin käsittämättömät 210 miljardia dollaria rahaa. Tästä huolimatta ala ei ole keskittymässä. - Ala ei ole vajoamassa muutaman jättiyrityksen käsiin, sanoo nykyään Siemensin PLM-ryhmään kuuluvan Mentor Graphicsin toimitusjohtaja Wally Rhines.

Moni analyytikko on jo kutsunut puolijohdealaa kypsäksi, nopeasti keskittyväksi teollisuudenalaksi. Numerot puhuvat tätä kehitystä vastaan. – Transistorin hinta laskee edelleen kolmanneksen vuodessa. Se pakottaa markkinoille jatkuvasti uusia sovelluksia, Rhines sanoo. Ala tavallaan luonnostaan vastustaa keskittymistä.

Viime vuonna 50 suurimman puolijohdeyrityksen osuus koko puolijohdealan liikevaihdosta oli pienempi kuin vuonna 2003. Viisi suurinta yritystä on onnistunut kasvattamaan markkinaosuuttaan, mutta vain yksi niistä ostamalla.

- Samsung on kasvanut DRAM- ja flash-kasvun voimalla. TSMC on kasvanut kooltaan kaksinkertaiseksi. Vain Avago on kasvanut merkittävästi ostettuaan Broadcomin toissa vuonna, Rhines perustelee.

Kaksi muuta isoa viiden suuren joukosta ovat Qualcomm ja Intel. Qualcomm kasvaa pian suuremmaksi, kun NXP fuusioidaan siihen. – Intel ei ole pystynyt löytämään uusia markkinoita. Sillä on 95 prosenttia PC- ja palvelinprosessorien markkinoista, ja uusille alueille laajentuminen on ollut sille erittäin vaikeaa, Rhines sanoo. Totuus on, että Intel on prosessorien ulkopuolelle yrittäessään epäonnistunut surkeasti joka kerran, vaikkei Rhines näin voimakkaasti muotoilekaan.

Keskittymisen sijaan puolijohdeala on erikoistumassa. Avago on keskittynyt datakeskuksen piireihin, TSMC sopimusvalmistukseen, Samsung ennen kaikkea muisteihin ja Qualcomm jatkossa kännykkä- ja autoelektroniikan piireihin. – jos yrittää kasvaa laajentamalla, ei voi tulla kannattavaksi. Mutta jos keskittyy isolle kasvualalle, voi kasvaa hyvinkin kannattavasti, Rhines sanoo.

Miksi yritykset sitten kuluttivat ostoihin 210 miljardia dollaria kahden viime vuoden aikana? Vain koska rahaa oli tarjolla? – Tavallaan. Sijoittavat haluavat tuottoa rahalle ja olisi tyhmää olla investoimatta, jos rahaa on käytössä. Käteinen ei tuota, Rhines muistuttaa.

Wally Rhines on jo pitkään käynyt vuosittain Suomessa. Syynä on Mentor Graphicsin jokavuotinen Mentor Forum, joka on laajentunut Nokian sisäisestä suunnittelukonferenssista avoimeksi teknologiatapahtumaksi.

Mentor Forum järjestetään tänään Scandic Park -hotellissa Töölössä. Tapahtuman ohjelma löytyy täältä.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template